Lehet, hogy ezt elrontottuk?

2015. március 20. 18:38

A régi szisztéma, melyben, ha a kormánypárt bukik, proteszt szándékkal átvoksolnak a baloldalra, már csak történelem a magyar választók attitűdjében.

2015. március 20. 18:38
Rutz Tamás
Gondolkodj Magyarország!

„Mit rontottunk el? Alapvetően több oldalról követtünk el hibákat. 

1. Bár voltak olyan szervezetek amelyek másképp cselekedtek, mégis jellemző volt egy darabig, a Jobbik ignorálása. Ez több oldalról hiba. Erősíti a rendszerellenes képet, összehúzza bázisát. Ezen kívül alapvetően antidemokratikus. Egy politikai párt (jó esetben) embereket képvisel, a szavazóit. Akárhonnan is nézzük, a Jobbik elegendő támogatást kapott ahhoz hogy képviseletet adjon a parlamentben, még akkor is ha sok szempontból ordas eszméket fogalmaznak meg. Nem kihagyni kell őket a vitából, hanem pont ellenkezőleg: megverni őket benne és bizonyítani igaztalanságukat. Alapvető tévedés az, hogy ezzel a többi párt legitimálja őket. A politikai legitimáció forrása a nép, egy demokráciában el kell fogadni a szavazók akaratát, viszont törekedni kell a véleményük racionális érveléssel történő megmásítására.

2. Rosszul határoztuk meg politikai ellenfeleink súlyát. Mindegyikőnk, aki részt vesz (legalább helyi szinten) a politika alakításában, szinte kizárólag a Fideszt célozta meg mint legyőzendő rossz. Nem voltunk elég éberek és józanok ahhoz hogy belássuk: az első ellenfél akivel dacolnunk kell a szélsőjobb. Minden korrupciótól áthatott rendszer alapvetően magától összeomlik, (mióta felgyorsult világban élünk, ahol a hírek szinte azonnal elterjednek, még hamarabb is) a politikai ellenzéknek a kormányzóképesség kialakítására kell törekedni. Sokszor annyira beleéljük magunkat a napi politikai csatákba és az utcai politizálás rendszer döntögető tevékenységébe, hogy erről szinte elfeledkezünk. Miközben tüntetünk, hangosan beszélünk és ezzel (remélhetőleg) gyorsítjuk a NER hanyatlását, nem váltunk alternatívává és ezt a Jobbik próbálja kihasználni. Ezért mutatja magát visszafogottabbnak, konzervatívabbnak, akkor is ha tudjuk: mögötte a gárda, a betyársereg és egyéb szélsőséges szervezetek ideológiája van.

3. Nem figyeltünk fel a a folyamatokra. Miközben a Fidesz egyre xenofóbabb politikát folytat és mesterségesen is ellenségeket kreál a népnek, a Jobbiknak még mondania sem kell semmit. A régi szisztéma, melyben ha a kormánypárt bukik, proteszt szándékkal átvoksolnak a »baloldalra« már csak történelem a magyar választók attitűdjében. A Jobbik megjelenésével már a csalódott emberek nem mennek »messze« a tiltakozó voks megtételére, hiszen egyre inkább konvergál egymáshoz a két jobboldali párt. Így szabad átjárás van a két bázis között, amely óriási tartalék a Jobbiknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. március 21. 11:10
Nem kihagyni kell őket a vitából, hanem pont ellenkezőleg: megverni őket benne és bizonyítani igaztalanságukat. " Megverni? Ki sem mertek állni úgy fostok az érvektől, konkrétumoktól, csak a fékek és ellensúlyok című infantilis dumát nyomjátok, hátatok mögött olyan gusztustalan figurákkal, mint Paul Lendvai, Cohn Bendit, Scheppele..
catalina9
2015. március 21. 11:06
Hát igen elrontották, de mi kijavítottuk 2010-ben, 2014-ben is.
polnemkor
2015. március 21. 09:53
törekedni kell a véleményük racionális érveléssel történő megmásítására. Ez milyen mondat már? Nem a választók elképzelései, vágyai, kívánságai szerint kellene politizálni, hanem azokat "felvilágosító munkával" megváltoztatni? Igazi bolsevik attitüd!
kukagyerek
2015. március 21. 08:21
"Így szabad átjárás van a két bázis között, amely óriási tartalék a Jobbiknak.”" .......... Ez nem "szabad átjárás" hanem felismerés. Felismerése annak, hogy az álmagyar, mutyis bagázs rendesen átverte őket. Meg annak, hogy mindegy hogy a komcsi jobbos-e, vagy balos - egykutya mindkettő. Ennyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!