Kell-e nekünk 2024-ben magyar olimpia?

2015. március 20. 16:51

A Ténytár véleménye szerint Magyarország és Budapest olyan lemaradásban van a többi potenciális pályázóhoz képest, hogy teljesen esélytelenül indulna a hazai pályázat még akkor is, ha felgyorsulnának a fejlesztések.

2015. március 20. 16:51
Ténytár
Ténytár

Van jobb helye is a pénznek

Ténytár véleménye szerint Magyarország és Budapest olyan lemaradásban van a többi potenciális pályázóhoz képest, hogy teljesen esélytelenül indulna a hazai pályázat még akkor is, ha felgyorsulnának a fejlesztések. Az olimpia egy látványos esemény, azonban Magyarország gazdaságilag nem engedhet meg magának százmilliárdos költségvetési lyukakat egy olimpia miatt. Csak akkor éri meg a projekt, ha biztosan megtérül, ennek azonban kicsi az esélye. A felújított létesítmények ugyanis Athénhoz hasonlóan Budapesten is idővel lerobbannának és üresen állnának, ez pedig korántsem nevezhető költséghatékonynak. Olyan gazdaság pedig nem áll mögöttünk, ami lehetővé tenné a gigantikus mértékű pazarlást. 

A közlekedési infrastruktúra fejlesztése fontos, a többi forrást, amit egy esetleges olimpiára szánna az adott kormány viszont olyan ágazatokba kellene átcsoportosítani, amelyek nélkülözhetetlenek, mégis óriási forráskivonás történt az elmúlt években (egészségügy, oktatás). Magyarország rengeteg területen hatalmas lemaradásban van nemcsak a nyugat-európai, hanem a régió többi országához képest is, így inkább a felzárkózásra kellene pénzt fordítani, és nem olyan presztízseseményekre, mint az olimpia.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. március 21. 07:34
Nagyon kezd felhígulni az olimpia. Vissza kell térni a kevesebb versenyszámot, kevesebb versenyzőt és kisebb felhajtást igénylő játékokhoz.
tevevanegypupu
2015. március 21. 07:34
Hát..ebben talán van igazság..az egészségügre és az oktatásra valóban sokkal többet kellene költeni, és ha megnézi az ember a többi országot ahol volt olimpia, akkor sajnos tényleg azt kell mondeni, hogy nagy optimizmus kell ahhoz, hogy elképzeljük, nálunk is lehet..világbajnokságot egyes ágazatokban tudunk rendezni, de egy olimpiával talán várni kellene..Ez a terv nagyban olyan mint a stadionok..épülnek-épülnek de a magyar foci sehol nincs...vagy ha van, akkor a botrány krónikákban.
trendo
2015. március 21. 06:25
A lelkesedőknek és az ellenzőknek egyaránt ki kellene söpörniük agyukból az előítéleteket és neki kéne állni higgadtan és tárgyszerűen, nem pedig érzelem-vezérelten megvizsgálni a témát. El kéne gondolkodni, milyen lehetőségek rejlenek a helyszínek diverzifikálásán. Kizárólag Budapestre zúdítani egy világesemény összes fejlesztését és terhét csak a monarchiából örökölt "vízfejűséget" növelné tovább. Mi volna, ha pl. a vízes sportágak megrendezését levinnénk a Balatonra (vitorlázás, nyíltvízi versenyek, evezés), a lovas versenyeket bevállalhatná Szilvásvárad és a Hortobágy. A betervezett stadionépítések terveit is lehetne módosítani, hogy az atlétikának is legyen helye. Az olimpiai falut egyetemek vonzáskörzetében kéne felépíteni, hogy aztán kollégiumként hasznosulhassanak az épületek. Ezek persze csak kiragadott ötletek, de szerintem a közös gondolkozást előbbre vinnék. A tervezések nem mennének kárba, sok mindent ki lehetne mazsolázni belőlük még akkor is, ha nem itt lenne az olimpia végül. Mindenre nemzetközi pályázatokat kéne kiírni, mely tisztességes versenyre késztetné a magyar vállalkozásokat. Mindenképpen el kéne kerülni a Szocsi körüli botrányos mértékű korrupciót. A terhek viseléséről korrekt előzetes tájékoztatás kéne adni. Nem ártana egy népszavazás sem. Szóval, el kéne kezdeni a közös gondolkodást, kikerülni a felelőtlen kivagyiságot és a destruktív huhogást egyaránt.
atila68
2015. március 20. 22:29
Pont leszarom a Ténytár permanens pesszimista pampogását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!