Orbán kacérkodása a halálbüntetéssel nem több demagóg blöffnél

2015. április 30. 10:36

Ez az egész arra megy ki, hogy a Fidesz a csökkenő népszerűségvesztésének következtében valamilyen módon kifogja a szelet a Jobbik vitorlájából. Ez azonban mostanra eszméletlen hiteltele.

2015. április 30. 10:36
Ténytár
Ténytár
„A miniszterelnök halálbüntetés-pártossága nem új keletű dolog. Orbánnak 2002-ben, a nyolc halálos áldozattal járó móri bankrablás után az volt a véleménye, hogy a tragikus cselekmények után Magyarországnak komolyan meg kell fontolnia a halálbüntetés bevezetését. Csak emlékeztetőül: a móri bankrablás miatt Kaiser Ede évekig ült ártatlanul. Magyarul Orbán egy olyan ügy miatt hisz a halálbüntetés jogosságában, ha lett volna halálbüntetés, kivégezhettek volna egy ártatlan embert.

A téma az évek folyamán homályba merült, azonban a Jobbik feltörésére úgy látszik nincs jobb recept a Habony-művekben, mint egy populista, demagóg, ámde a szélsőjobb narratívájába illeszkedő kérdés felelevenítése. (...)

Orbán annak ellenére áll bele a halálbüntetés övezte vitába, hogy valójában semmi értelme az egésznek. Az Európai Unió Alapjogi Chartája, amelyet minden tagállam, köztük Magyarország is jóváhagyott, rögtön a második cikkében kijelenti: senkit sem lehet halálra ítélni vagy kivégezni. A halálbüntetésről lehet vitatkozni, filozofálgatni, debevezetni nem lehet. Ez azon kevés ügyek egyike, amelyben a tagállami törvényhozásnak nincsen mozgástere. 

Ez az egész arra megy ki, hogy a Fidesz a csökkenő népszerűségvesztésének következtében valamilyen módon kifogja a szelet a Jobbik vitorlájából. Ez azonban mostanra eszméletlen hiteltelen, hiszen miért is akarnának a Fideszből kiábrándult, jobboldali, mostanra jobbikos szavazók az eredeti helyett a felvizezett, Jobbik light-ot? Orbán és tanácsadóinak számítása csupán arra lesz elég, hogy egy-két hétre tematizálják a közbeszédet, másra nem. Egyértelmű ugyanis, hogy a kormány nem azért vesztett a népszerűségéből, mert nem eléggé visszhangozza a Jobbik radikális témáit, hanem azért, mert pocsékul kormányoz. A halálbüntetés témájának  az erőltetése csak arra jó, hogy az állampolgárok addig se foglalkozzanak a NAV-kitiltottakkal, a belvárosi ingatlanmutyival, a szabálytalan EU-s pályázatokkal, a 30 évre titkosított paksi bővítéssel, avagy Habony Árpád, Mészáros Lőrincz és Andy Vajna zűrös ügyeivel.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. április 30. 21:00
de várjál! az haggyán. Még a másik oldalt is meghatja majd, ogy eláll a csesztetés miatt. Pedig jó ötlet volt, mi? Valójáan pont leszarja mint általában mindent. Kivéve az Eurókat. Csak az érekli. Ócska ötletkupec ez a csávó. És beszari is valójában. Plusz elvesz egy lózungot a jobbiktól. Sakkjátékosnak büszke lennék erre a faszra de így csak a pofámról ég a bőr elyette. Nap, mint nap.
tango47
2015. április 30. 19:30
Ezek az emberek nem tudják, hogy mit írnak:"Ez az egész arra megy ki, hogy a Fidesz a csökkenő népszerűségvesztésének következtében..." Tehát a fidesz egyre népszerűbb?
Tóth József
2015. április 30. 18:37
- vagy talán arról szól Orbán nyilatkozata,hogy a jobbik vitorlájából ki fogja a szelet! A Jobbik azzal kampányolna,hogy ők bevezetnék a halálbüntetést és az Unióból sem lépnének ki,akkor lehet az esetre mutogatni. Így a rivális bár mit mond,hiteltelené válhat!
gregoripehh
2015. április 30. 18:34
Ficsor ennyire nem okos. Sőt, ha begurul, akkor nem tud uralkodni magán és kijön az utcagyerek belőle. Nyilván jogos a felháborodás, de nem a felcsúti kocsmában vagyunk, ahol a földre szotyolázhat. Fityiszesek küldjétek már el a bdös felcsúti söntésbe, ahová való.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!