Gyökeresen más szemlélet szükséges a végrehajtásokban

2015. április 03. 13:27

Legfontosabb célunk azt elérni, hogy az emberek ne úgy érezzék, ellenük folyik az eljárás. Interjú.

2015. április 03. 13:27
Trócsányi László
Napi Gazdaság
„Miért nem állami feladat (monopólium) a végrehajtás?

Európában többféle modell létezik, van, ahol e tevékenységet az állam látja el, például Németországban és Ausztriában. Franciaországban és Belgiumban magánvállalkozók végzik a munkát, s létezik vegyes rendszer is. Magyarországon 1994 óta önálló végrehajtói státusokat hoztak létre privatizációval, s ez alkalmas lehet a feladat magas színvonalú ellátására.

Alkalmas lehet, de úgy tűnik, nem az. Hol csúszott el a struktúra?

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) felett a közhatalom kontrollja minimális volt, holott a végrehajtás állami közfeladat. Az Igazságügyi Minisztériumnak csak a kamara működésére volt rálátása, az egyes végrehajtók tevékenységét nem ellenőrizhette, csak extrém esetekről volt tudomása. A jövőben nem csupán a köztestület működését, hanem az egyes irodák és a végrehajtók munkáját is alaposan meg kell vizsgálnunk. Mindezen követelményekre figyelemmel fogjuk átalakítani a rendszert.

Miként képzeli el az átalakítást?

Bírósági végrehajtói kart hozunk létre, amely köztestületként (a végrehajtók szervezeteként) alapvetően érdek-képviseleti feladatokat lát el. A Bírói Végrehajtói Hivatal ellenben a közhatalomhoz kapcsolódó szakmai kontroll felelőse lesz, vezetőjét a mindenkori szakminiszter fogja kinevezni. A miniszterelnök azzal bízott meg, hogy olyan struktúrát építsek ki, amivel visszaszerezhető a végrehajtások iránti közbizalom. Gyökeresen más szemlélet szükséges a végrehajtásokban!

Mit fognak ebből érezni az emberek?

Legfontosabb célunk azt elérni, hogy az emberek ne úgy érezzék, ellenük folyik az eljárás. Számos területen nyújthatunk majd segítséget. Jelenleg például sok esetben a gyermektartáshoz azért nem jut hozzá valaki, mert a végrehajtás elindításához nincs elég pénze. Terveim szerint a jövőben a rászorulók ehhez – a végrehajtási költségátalányból – támogatást kaphatnak. Emellett a végrehajtási előleg maximumát is rögzíteni kívánjuk.

Nem irreálisan magas a végrehajtói munkáért beszedhető díj mértéke?

Állami közfeladatból nem lehet üzletet csinálni, ezért csökkenteni akarjuk a tarifákat: felső határt szabunk a munkadíjakban és a jutalékokban egyaránt.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. július 01. 10:50
Nyanya! Egyeztettél a vezíreddel? Öt éve vagytok kétharmados hatalmon és meg mindig nincs ezek közül senki a sitten. (Minimum 50 évre!)
Antigoné
2015. július 01. 10:50
Épp ideje rendet tenni ezen a területen is. Személyesen ismerem a végrehajtói kamara egyik főnökét, elképesztő pénzeket akaszt le egy-egy cég felszámolásakor. Már mindhárom gyerekének házat vett.(Plusz a "családi" kacsaláb)
BőröndÖdön
2015. április 14. 19:41
Nehéz dolga lesz,sok sikert hozzá!
Akitlosz
2015. április 03. 17:29
A végrehajtók megszerettetése a néppel szép kihívás. Nehéz lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!