Az ostobaság ára (2009)

2015. május 12. 08:57

A devizahitel mindig veszélyes. Ha nem lehet megbízni a hitelt felvevők ítélőképességében, akkor el kell tiltani tőle őket a saját érdekükben. Interjú.

2015. május 12. 08:57
Lámfalussy Sándor
Válasz.hu

- Arról is vita zajlik nálunk, milyen szabályokkal szorítsuk vissza a devizahiteleket. A Magyar Nemzeti Bank szigorú rendelkezéseket léptetne életbe. Mit gondol a lakosságnak nyújtott devizahitelekről?

- A devizahitel mindig veszélyes. Ha nem lehet megbízni a hitelt felvevők ítélőképességében, akkor el kell tiltani tőle őket a saját érdekükben. Ha meg lehet bízni bennük, akkor is minden részletre kiterjedően tájékoztatni kell őket a kockázatokról. A devizahitelek szigorításához tisztán kell látni, milyen folyamatok mentek végbe ezen a téren Magyarországon. Történtek-e visszaélések a bankok részéről, s ha igen, hogyan lehetett volna megelőzni azokat. Ez nemcsak pénzügyi-politikai, hanem fogyasztóvédelmi kérdés is.

- Említette, milyen hibákat követtek el az államok az 1929-es gazdasági válságban. Nekünk most milyen ostobaságokat kellene elkerülnünk?

- Korábban kellett volna elkerülni az ostobaságokat.

- Mire gondol?

- A felelőtlen államháztartási politikára, amely megnehezíti a válság kezelését és a reformok bevezetését. Az elmúlt évek hibás politikája miatt Magyarországot rosszabb állapotban találta a krízis, mint a cseheket vagy a lengyeleket. Most úgy tűnik, a világ átment a válság alapvető szakaszain, s talán a sok bizonytalanság ellenére elkezdődik a lassú kilábalás, de ez még nem ad okot az optimizmusra. A reformokat semmiképpen sem szabad feladni.

*

A héten elhunyt Lámfalussy Sándor emlékére a Válasz.hu készített összeállítást az elmúlt évtizedben nekik adott interjúkból.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2015. május 12. 14:49
Az Orbán-kormány 2000-ben bevezette az új lakástámogatási rendszert, melynek része volt a gyermekek után járó vissza nem térítendő lakástámogatás (szocpol) mellett a lakáscélú forinthitelekre nyújtott kamattámogatás, valamint a hosszú lejáratú források biztosítása érdekében a jelzáloghitelezés intézményi struktúrájának megteremtése. (Emögött főként az FHB felfuttatása jelent meg célként, aminek akkoriban lényegében nem volt fiókhálózata és lakossági ügyfele, ám az egészen végül a szintén jelzálogbankot alapító OTP nyerte a legnagyobbat.) Az első Orbán-kormány a bankokat úgy tette érdekeltté a lakossági hitelezésben (az állami konstrukció értékesítésében), hogy a folyósított hitel másfél százalékát kezelési költségként odaadta a pénzintézeteknek.
pollip
2015. május 12. 13:46
Na ballibek! Itt a hiteles vélemény a tevékenységetekről!
Berecskereki
2015. május 12. 10:57
"A devizahitel mindig veszélyes." - kijelentés általánosságban nem valós, mivel ha az adósnak van devizabevétele és ebből fizetni tuja a törlesztéseket és kamatokat, akkor az árfolyam különbözet nem játszik szerepet. Amiről Magyarországon szó van - gépkocsilízing, gépek és berendezések lízingje, lakásvásárlás - nem devizahitel, hanem devizalapú hitel, amely lényegében az elszámolás alapja deviza. A hitelfelvevő nem kap devizát, hanem forintot és forintban fizeti vissza. Ez hasonló, amikor egy cég a termelői árat devizában határozza meg, de a megrendelő az átvételkori forint árfolyamon fizet. Mindezek figyelembevételével azokkal értek egyet, akik azt mondják: A devizaalapú hitel egy hibás pénzügyi termék.
alles müller oder was
2015. május 12. 10:37
Tökéletes meglátás. Továbbá nem csak az ügyfelek érdekében kellett volna közbelépni, hanem a teljes nemzetgazdaság érdekében is. Sokszor hallom azt az érvelést, miszerint "minek vették fel a hitelt, senki nem kötelezte rá őket, megszívták, ő bajuk", csakhogy ez nem igaz. Ha tömegek adósodnak el, akiknek onnantól kezdve csak a túlélés a céljuk, minden jövedelmüket a törlesztésre fordítják, alig fogyasztanak, nem fektetnek be semmibe, az már a gazdaság egészére rossz hatással lesz és mindenki meg fogja szívni (ahogy ugye történt-történik is) De a rohadék Gyurcsány-kormány nemhogy semmit nem tett a folyamat ellen, kifejezetten támogatta azt: a homokvárra épült átlag 3%-os növekedésért, a pillanatnyi (viszonylagos) jólétért feláldozta a jövőt... De ezen gondolom senki nem lepődött meg, régen is ezt csinálták - erről szólt az egész Kádár-rendszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!