Dolgozni. Boldogulni.

2015. május 11. 14:04

A magyar társadalomnak mindaddig kötelessége mindenkit támogatni és segíteni abban, hogy munkája legyen, amíg az egyén ebben szintén erőfeszítéseket tesz.

2015. május 11. 14:04
Pápa Levente
Pápa Levente blogja

A minap bemutatott munkaerőpiaci elképzelésünk értékválasztáson alapul. Ez lényegében arról szól, hogy a magyar társadalomnak mindaddig kötelessége mindenkit támogatni és segíteni abban, hogy munkája legyen, amíg az egyén ebben szintén erőfeszítéseket tesz. Az állam senkit nem hagyhat az út szélén, az egyéntől viszont elvárható, hogy ő is csipkedje magát saját problémái orvoslásában. Ezért mondjuk azt szimbolikus értelemben is, hogy a mi javaslatunk egy szerződés az egyén és a közösség között.

Ha részletesebben fogalmazzuk meg a javaslat mögött meghúzódó konkrét előfeltevéseket, akkor ebből indultunk ki:

A szociális piacgazdaság az a gazdasági modell, ami a legmagasabb életszínvonalat képes létrehozni egy igazságos társadalomban. A „szociális piacgazdaság” mindkét szava fontos a tartalom szempontjából. A társadalmi szolidaritás fejezi ki azt, hogy a közösségnek minden együttműködő tagjáért felelősséget kell vállalnia, nem lehet az ország néhány kiváltságos rablótanyája. De szükségünk van egy erős motorra is a gazdaságban: ezt csak és kizárólag a tisztességes versenyre és többségében magántulajdonra épülő gazdaság képes megadni.

A piac önmagától nem fogja megoldani hazánk foglalkoztatási problémáit. Meg kell haladni a ’90-es évek liberális konszenzusát: az államnak aktívabb és változatosabb szerepet kell vállalnia a munkaerőpiacon, mint korábban.

A magas munkanélküliség és a rossz foglalkoztatási körülmények súlyosan veszélyeztetik Magyarországon a demokratikus és piacgazdasági intézmények hitelességét. Emiatt munkahelyteremtésre többet kell fordítanunk a közösből. Ez tudja csak garantálni, hogy hosszútávon békében, jogállamban és jólétben éljünk.

Emiatt a tartós foglalkoztatási válságra a piaci, azaz valódi munkahelyek létrejöttének állami elősegítése jelenti a legjobb megoldást.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2015. május 11. 17:34
Együtt Váradi András szellemével.
alles müller oder was
2015. május 11. 16:32
"Amíg az egyén ebben szintén erőfeszítéseket tesz" De csak addig. Kivéve önmagukról gondoskodni képteleneket.
2015. május 11. 16:07
Nagyon jó a cím! Nem csak munkát, hanem a munka alapján a megélhetést is biztosítani kell. Azt a mondást meg száműzni, hogy aki dolgozik, nem ér rá pénzt keresni. Csak az érjen rá pénzt keresni, aki dolgozik, vagyis aki társadalmilag hasznos munkát végez. Tehát, a zsebmetsző fiziológiai értelemben bár dolgozik, társadalmi értelemben mégsem végez hasznos munkát.
Akitlosz
2015. május 11. 15:24
Az emberek nem munkát akarnak, hanem megélhetést. Megélni pénzből lehet, nem pedig munkából. Magyarországon annyira alacsonyak a fizetések, hogy sok munkát egyszerűen nincsen értelme elvállalni, mert nagyobb nyomorba kerül az ember a munkájával összefüggő költségek miatt, -szállás bérlése, fenntartása, utazgatás, stb. - mintha nem csinálna semmit. Ezért van az, hogy "nem mobilis" Magyarországon belül a munkaerő, s ugyan nem lustaságból, mert Angliába, Németországba, azaz sokkal sokkal messzebbre, idegenbe simán elmegy, mert megéri, de Magyarországon belül nem, mert egyszerűen nagyon nem éri meg. Persze, munka, munka, munka, de az meg nem fordul sem az állam sem a munkáltatók fejében, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért illene fizetni a magyar dolgozónak is a német dolgozóval. Ez érdekes módon szerintük nem diszkrimináció, csak az, ha a férfi vezérigazgató többet keres, mint a női utcaseprő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!