Mi legyen most már?

2015. június 18. 17:40

Soha annyi leplezetlen disznóság, megalázóan igazságtalan, elnyomó és kizsákmányoló intézkedés nem történt az 1989–90-es rendszerváltás után, mint 2010 óta.

2015. június 18. 17:40
Heindl Péter
hvg.hu

Soha annyi leplezetlen disznóság, megalázóan igazságtalan, elnyomó és kizsákmányoló intézkedés nem történt az 198990-es rendszerváltás után, mint 2010 óta. A könyökünkön jönnek már ki: a futballstadion a kert végén, a hűbérbirtok-adományozás állami földekből, a trafikok újraelosztása, sokmilliárdnyi EU-vagyon a falubeli játszópajtásnak, a hozományként nyújtott »lámpagyújtogatási támogatás« az első hercegkisasszony kiházasításakor a kormánypárti önkormányzatokon keresztül, stb. Ezek csak a kuriózumok. Sokkal mélyebb társadalmi hatású pl. az egészségügy lepusztítása, vagy az elemi oktatástól a felsőoktatásig terjedő, a nép szellemi erőforrásait veszélyeztető, végzetesen rossz irányba haladó oktatáspolitika. A legellenszenvesebbek, s talán a legkárosabbak is azok az intézkedések, amelyekkel a romákat a »normális« oktatás rendszeréből kirekeszteni óhajtó rasszista törekvéseknek nyitott szabad utat a kormány. Hasonló, visszataszítóan embertelen intézkedés ma a »megélhetési bevándorlóknak« bélyegzett migránsok elleni állami uszítás is. (…)

Az ember azt gondolná, ideje lenne megpróbálni most már kifejezetten a rendszer megbuktatását is felvenni az aktuális célkitűzések közé. Hiszen a civil érdekérvényesítéssel átütő sikerekre csak az illiberális állam bukása után számíthatunk. Mintha azonban ez a célkitűzés a »demokratikus« ellenzéki pártok számára nem is lenne olyan magától értetődő. Az elmúlt években sajnos a napnál világosabbá vált, hogy a politizáló elitnek nem csak a kormányoldalon álló része vett részt az új rendszer létrehozásában, és ügyködik ma is annak fönntartásában… (…)

Civil érdekérvényesítés a szolidaritás elve alapján, új típusú párt megalapítása, kampány a választási rendszer átalakításáért, közös demokrácia-csomag elfogadása, előválasztás, és még ki tudja mi minden Van itt meló bőven az elkövetkezendő évekre! S ezen közben nekünk, valamennyiünknek – hivatásosaknak és mezei polgároknak – egy másfajta politikai kultúrát kell elsajátítanunk. Nem erkölcsi ráolvasás eredményeként, hanem az egymásért való felelősségvállalás alapján zajló civil aktivizmus során, a gyakorlatban kell magunkévá tenni ezt az új stílust.

Tegyük hát a dolgunk! Vidéken és a székesfővárosban egyaránt. A számos feladatból minden demokrata megtalálhatja azt a részt, amelyet ott és akkor neki kell elvégeznie.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. június 19. 09:28
Onurisz [Hozzászóló kiszűrése] 2015. június 18. 20:35 Ne bántsátok, nem rossz fiú. Ő az örök idealista..." Magyarul egy hasznos idióta. Mármint Sorosnak hasznos, az országnak káros.
tevevanegypupu
2015. június 19. 08:02
Milyen jó lett volna ha Bajnai tervei folytatódtak volna..Sajnos a nép hülye..nem kellettek neki a liberálisok sem..és azóta sem és valószínűleg soha többet..Jó lenne tudni azt is, hogy kiket zsákmányoltak és nyomorítottak meg 2010 óta, mert hogy 2014-ben még mindig ezt a nyomorító kormányt választották..Ajvé, ez bizony nagy córesz..Nem akarna kivándorolni esetleg??
Bokros Birka
2015. június 19. 07:47
Szegény csóró Anker-közi parasztokat elnyomja a kormány. :D
választópolgár
2015. június 19. 00:52
hvg! megmondta már egy progresszív: el lehet innen menni! itt lehet minket hagyni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!