NVB: Nemzeti Inzultáció

2015. június 26. 10:09

Magyarán: a kormány ne takarózzon a Nemzeti Konzultációval! Ne lobogtassa majd a visszakapott 10%-nyi ember előre borítékolható válaszát.

2015. június 26. 10:09
Pápa Levente
Pápa Levente blogja

Magyarán: a kormány ne takarózzon a Nemzeti Konzultációval! Ne lobogtassa majd a visszakapott 10%-nyi ember előre borítékolható válaszát (persze senki nem tudja ellenőrizni, hogy tényleg azt válaszolták-e, amit a kormány állít majd). Vagy egyszerűen vállalja fel a döntés felelősségét (választáson elnyert legitimáció), vagy egy normális népszavazáson kérjen felhatalmazást. Pont. Ne játsszuk azt, hogy az emberek azt akarják, hogy… Ez még sohasem vezetett jóra.

Ezt akartam elérni. Hogy egyértelmű legyen: a Nemzeti Konzultáció válaszaiból nem következik, és nem legitimálódik kormányzati cselekvés. Ehhez az kellett, hogy az NVB kimondja ezt. Szerdán ki is mondta. Kimondta, hogy ezek a kérdések alkalmatlanok arra, hogy feltegyék népszavazásra. Vagyis alkalmatlanok arra, hogy ebből törvényhozási kényszer keletkezzen. Szó szerint: »A konzultáció a Kormány és kiváltképp az Országgyűlés számára nem keletkeztet konkrét döntési vagy jogalkotási kötelezettséget…« és: »A kérdés célja ugyanis a Kormány és a polgárok közötti véleménymegosztás, és nem a törvényhozó kötelezése.«

Hogy miért alkalmatlanok a kérdések? A legfontosabb az egyértelműségi kritérium megszegése. Az NVB határozataiban (minden kérdést külön bírálnak el) kimondta: »A Szervezőnek a nemzeti konzultáció keretében megfogalmazott kérdéssel szó szerint megegyező népszavazásra javasolt kérdése nem felel meg a jogalkotói és a választópolgári egyértelműség népszavazásban alkalmazandó követelményének.«

Persze sok egyéb okot is felsorol az NVB. Vannak köztük furcsák is. Azt mondják, hogy nem rendeltetésszerűen használtam a népszavazás intézményét: »A Nemzeti Választási Bizottság az idézett alkotmánybírósági döntésekre figyelemmel megállapítja, hogy nem tekinthető rendeltetésszerű joggyakorlásnak az, hogy a Szervező a Kormány által nem népszavazás, hanem a polgárokkal való konzultáció érdekében megfogalmazott, a kormányzati tevékenységgel összefüggő kérdéseket – ahogy jelen esetben is – szó szerint vagy majdnem szó szerint, országos népszavazási kezdeményezésként nyújtotta be hitelesítés céljából«. Van a határozatokban triviális indok is, miszerint a kérdések a kormánynak vannak címezve, míg népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésekről lehet kiírni. Hát, hiszen így lettek feltéve a nemzeti konzultáció kérdései, direkt nem akartam változtatni rajtuk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. június 26. 21:25
A legmeglepőbb fordulat, hogy Szigetvári Viktornak vetélytársa akadt az elnöki posztért folyó küzdelemben. A korábban az OTP-ben dolgozó közgazdász, a most elnökségi tag Pápa Levente is ringbe száll. PreMenstruális.
néhai Ch.Pilot
2015. június 26. 18:07
Levente Pápa! Nemzeti Inzultáció? Te meg a Magyarország ellen szervezett Nemzetközi Intervencióban veszel részt, gazember.
várúr
2015. június 26. 14:47
Pápa Levi megint pofára esett. Kicsit még sajog, de sebaj. Keres magának egy újabb taknyolási lehetőséget.
Box Hill
2015. június 26. 12:04
Szerzőnkből kibukott az anti-demokrata: Ha egy támogatottság előre boritékolható, akkor például a választásokat nem is kell lebonyolítani. A Vörös Csillag érdemrend máris dukál neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!