Jolika neve fogalom volt a befektetési szakmában

2015. június 24. 11:05

Azt kell mondanom, így utólag már aggályosnak tartom, hogy külön nyilvántartást vezettünk füzetben a Hungáriánál lévő befektetésekről, amelyek a valós összegeket tartalmazták. Interjú.

2015. június 24. 11:05
Sz. Klára
Index
Az üzlet ugye az volt, hogy a cég kölcsönvett pénzeket az ügyfeleitől, a pénzt aztán odaadta tulajdonosai másik cégének, a Hungária Értékpapírnak, hogy az megforgassa. Ön is megbízott a Biztonság Trade-ben? Hiszen az ügyfelek nem tudhatták, hogy milyen kockázattal adnak kölcsön, ahogy azt sem, hogy egyáltalán mibe fektetik aztán a pénzüket.

A 22 éve működő cégcsoport és a két tulajdonos hitelessége volt a garancia. Itt az ügyfelek egy jellemzően egyéves, fix hozamú szerződést kaptak, nem volt portfóliókezelési megállapodás, így utólag sem volt közzétéve, hogy mibe fektettek be. Ez a konstrukció nem volt hirdetve, az ügyfelek egymásnak ajánlották a lehetőséget. Ha én nem bíztam volna meg a cégben, hogyan ajánlhattam volna másoknak? Én is megbíztam a cégben, annyira, hogy az összes családi megtakarításunk a Biztonság Trade-nél ragadt. Kézenfekvő is volt, hogy ha ott dolgozom, akkor én is ide fektetem be a pénzem.

Ezzel más dolgozók is jellemzően így voltak a cégnél, hiszen mindenki bízott a vállalatban, így saját családtagjainak és ismerőseinek is ezt ajánlotta. A Biztonság Trade-es befektetésekről mindenki tudott a környéken, a zöldségestől a NAV-osokon át a rendőrökig.

 

Az évek során semmi gyanús jelet nem látott arra, hogy valami nincs egészen rendben?

Az utolsó pillanatig sem. Amikor olvastuk, hogy baj van a Buda-Cashnél, és néhány ügyfél kérdéssel keresett meg minket, akkor a főnököm, Seres István még délelőtt az egyik kedves, régi ügyfelünket az irodámban nyugtatta meg személyesen, hogy minden a legnagyobb rendben. Az utolsó pillanatig elhittünk mindent, ugyanúgy dolgozott mindegyikünk, mint bármely más munkanapon.

A befektető ügyfeleket nem érdekelte, hogy miben van a pénzük?

A Biztonság Trade Kft.-ben lévő ügyfelek esetében nem ez volt a jellemző. Elsősorban azok az ügyfelek keresték meg a Biztonság Trade Kft.-t, akik nem akartak saját maguk dönteni a befektetéseikről, nem volt idejük foglalkozni a tőzsdével, vagy nem volt affinitásuk a pénzügyekhez. Ezzel együtt voltak, akik mellette tőzsdéztek is a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, illetve a kockázatot megosztották más befektetésekkel. (...)

Utólag sem lát semmi gyanúsat?

A történtek után elgondolkodtam én is néhány dolgon. Azt kell mondanom, így utólag már aggályosnak tartom, hogy külön nyilvántartást vezettünk füzetben a Hungáriánál lévő befektetésekről, amelyek a valós összegeket tartalmazták, és benne voltak a pontos adózási adatok is... Azt hiszem, utólag értettem meg ennek a célját. (...)
 
Kezeltek titkosan bármilyen könyvelést?

Nem, nálunk biztosan minden elérhető volt a ceglédi fiókban. És a ceglédi iroda összes adatát látták Budapestről, de fordítva nem.

Hogy dolgoztak a tulajdonosok, milyen volt a munkamegosztásuk?

Seres István elnök-vezérigazgató elsősorban a cég üzleti részével, a technikai fejlesztésekkel foglalkozott, több időt fordított a kapcsolatépítésre. A napi munkafolyamatokat elsősorban Kecskésné Jolika irányította és koordinálta, mellette folyamatosan tárgyalt ő is. Ízig-vérig üzletasszony volt. Mindkettőjüket karizmatikus, abszolút köztiszteletben álló embernek lehetett mondani.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hapci
2015. június 25. 01:44
Hahahahahaha
puszika
2015. június 24. 18:44
"Ízig-vérig üzletasszony volt. Mindkettőjüket karizmatikus abszolút köztiszteletben álló embernek lehetett mondani."" Ajvé!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!