Kötelesség, nem szívesség

2015. július 09. 08:56

Az információszabadság megsértésén túl az állam ezzel az intézkedésével is azt üzeni, hogy a kormány felfogásában a jog és a szabadság érvényesítése csak a tehetősek kiváltsága.

2015. július 09. 08:56
Hidvégi Fanny
hvg.hu

„A kormány kitalálta a tökéletes megoldást arra, hogy az emberek ne pattogjanak: fizetőssé tette az adatigénylések teljesítését. Ez nemcsak alapjogsértő, hanem súlyos gyakorlati következményekkel jár mindenkire nézve. A változások elsődleges elszenvedői a hatalmat ellenőrző civil szervezetek és az újságírók. Az újságírás számára a közérdekű adatok igénylése az elmúlt években alapvető fontosságú eszközzé vált. A sajtó egyrészről ezáltal tudja a demokratikus társadalomban őt terhelő ellenőrző feladatait teljesíteni, másrészről sokszor az adatigénylések nyomán megszerzett közérdekű adatok segítségével képes az állításait hitelesen alátámasztani. Az újságírók és a civil szervezetek munkája eredményeképp vált az állam eddig átláthatóbbá, ami ezek után egyre nehezebb feladat lesz. A korábban a közügyek iránt érdeklődő és aktív állampolgárokat pedig szinte biztosan eltántorítja, hogy mostantól csak pénzért élhetnek jogaikkal. Az információszabadság megsértésén túl az állam ezzel az intézkedésével is azt üzeni, hogy a kormány felfogásában a jog és a szabadság érvényesítése csak a tehetősek kiváltsága. (…)

Ez a cinikus megoldás nem veszi figyelembe, hogy az állam kötelessége elszámolni működésével, nem pedig szívességet teljesít ilyenkor. Arról nem is beszélve, hogy a közigazgatásban dolgozók bérének nemcsak az adatigénylés teljesítésére fordított részét, hanem annak teljes egészét egyszer már kifizettük – adó formájában. Költségtérítést a munkáért akkor követelhet az adatkezelő, ha »az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár«. Persze az állami szerv dönti el, hogy azzal jár-e, ahogy azt is, hogy összegszerűen mekkora az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költsége. Az adatot megszerezni kívánó újságírónak semmilyen lehetősége nem lesz megítélni azt, hogy a közérdekű adatot kezelő szerv ezeket megfelelően határozta-e meg, hiszen a költségtérítést előre kell megfizetnie, amikor még hozzá sem férhetett az igényelt közérdekű adatokhoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2015. július 09. 13:21
"az állam kötelessége elszámolni működésével, nem pedig szívességet teljesít ilyenkor. " helyett mikor fogjuk ezt olvasni? "a tőkés gazdasági társaság kötelessége elszámolni működésével, nem pedig szívességet teljesít ilyenkor. " Még ma?
bumburi
2015. július 09. 13:21
Egy piacgazdaságban az a természetes, ha valaki információt kér az államtól, akkor fizesse is meg annak a piaci árát :)
BőröndÖdön
2015. július 09. 12:59
A tolvajok rettegnek az átláthatóságtól...
KannibálTatárÚr
2015. július 09. 11:47
... "az állam ezzel az intézkedésével is azt üzeni, hogy a kormány felfogásában a jog és a szabadság érvényesítése csak a tehetősek kiváltsága." Akkor mégiscsak liberális kormányunk van. A kormány a parlamentnek felel tevékenységéért, nem a civileknek vagy az újságíróknak. Amelyik civil a kormányt akarja felelősségre vonni, az nem civil, hanem politikai tevékenységet folytat. Az újságírónak pedig az alkalmazója fizeti a felmerülő költségeket. Tetszik, nem tetszik, a két választás között a választók a kormány, a hatalom alárendeltjei. Ebben az időszakban a választók delegálják hatalmukat a kormánynak. A legközelebbi választáson lehet mást választani ha rosszul végzi dolgát a választott hatalom. Másként ez a rendszer működésképtelen. Elképesztő baromság, amikor valaki arról beszél, hogy a kormánynak úgy kell tennie, mint ő akarja, mert adót fizet. Az adót a kormány KIRÓJA olyan tevékenységekre, dolgokra, amit a kormány szükségesnek tart. Adózó fizess!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!