Így múlik ki a magyar információszabadság

2015. július 21. 16:25

A demokráciaféltés sokszor csapott át hisztériába az elmúlt öt évben, ezúttal viszont nem túlzás állítani, hogy súlyosan csorbul a magyar jogállamiság.

2015. július 21. 16:25
Rényi Pál Dániel
444

Múlt héten Áder János köztársasági elnök aláírta az információs szabadságról szóló törvény – az infotörvény – módosítását, ami októberben lép életbe. A közérdekű adatok ezután sokkal nehezebben és szűkebb körben lesznek megismerhetőek, mint eddig. Ez nem pusztán az újságírókat érinti, hanem minden olyan állampolgárt, aki számára fontosak a közügyek, a közérdekű adatok megismerhetősége ugyanis nagyon fontos fokmérője egy demokrácia minőségének. Ezek állapota pontosan mutatja, hogy az állam mennyire engedi az állampolgárokat beleszólni közügyekbe. A demokráciaféltés sokszor csapott át hisztériába az elmúlt öt évben, ezúttal viszont nem túlzás állítani, hogy súlyosan csorbul a magyar jogállamiság. (…)

Szűk három évvel ezelőtt Joó Hajnalka, az origo.hu akkori, a vs.hu ma aktív újságírója közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz és a Miniszterelnökséghez a Századvég-csoporttal köttetett 3,1 milliárdos (később közel 5 milliárdosra bővült) szerződéseik alapján írt tanulmányaik megismerhetősége miatt. Az újságíró, miután kérését megtagadták, a bírósághoz fordult, jogi képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látta el. Mi most az ügyben eljáró Hidvégi Fannyval, a TASZ programvezetőjével beszélgettünk, hogy tisztán lássunk az ügyben.

A kormány két okra hivatkozott a tárgyalások során. Az egyik érvük az volt, hogy ezek a tanulmányok, mivel nem közalkalmazottak írták őket minisztériumi irodákban, hanem tanácsadó és egyéb cégek szellemi termékei, szerzői jogvédelem alatt állnak. Lényegében arra hivatkozott a kabinet, hogy nincs felhatalmazása harmadik félnek kiadni ezeket a dokumentumokat. A másik mondásuk emellett az volt, hogy ezek stratégiatervezés szempontjából fontos anyagok, ún. döntéselőkészítői adatoknak minősülnek, magyarul: nyilvánosságra kerülésük ütközik az állam érdekeivel. De a TASZ idén június 18-án jogerősen is megnyerte a pert. A dokumentumokat ki kell adni. Trócsányi László igazságügyi miniszter egyetlen héttel a jogerős ítélet után, pénteken benyújtotta a törvény módosítását, amiről az országgyűlés gyorsított eljárásban már következő hétfőn szavazott. De nem csak ez mutatja, hogy a módosítás egyértelműen a Századvég-esetre válaszul született meg. A törvényszöveg változásai magukért beszélnek, és nem túlzás állítani, hogy a kormány a TASZ pereskedése után bosszúból korlátozza az információszabadságot.
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. július 22. 11:12
Udo Ulfkotte: "..De ma már tudjuk, hogy az elismert médiumok újságírói fő célpontjai a „spindoktoroknak” akik kezükben akarják tartani azt, hogy miről szóljanak a hírek. Főleg az amerikai és az izraeliek dolgoznak így. Még kézikönyvek is léteznek a minőségi médiumok befoláysolására..."
Fritz Gerlich
2015. július 22. 11:01
Minden diktatúra így működik mióta világ a világ: korlátozzák a sajtót és a médiát! Ugyanakkor tény: a belorusz, orosz, azeri és magyar diktatúrák új tipust jelentenek ebben a "műfajban". Úgy hívják: "LÁTSZATDEMOKRÁCIA" Aztjelenti: elvben működik a sajtószabadság, lehet blogot írni is, vannak ellenzéki médiumok, ám erős a kontroll és a korlátozás.
Bokros Birka
2015. július 22. 10:09
A baráti média, melynek meg kellet mondani mit írjon, nehogy kiderüljön a főnök mire készül. Na ez volt ám az információ szabad áramlása , ahol csak balfaszok voltak meghívva tájékoztatásra. Most meg felszámolnák a Magyar köztársaságot és a 444 kussol.
pierre bayle
2015. július 22. 09:48
Az a baj, hogy a maszop sem sokkal tisztességesebb: ha egyszer fordul a kocka, ők sem fogják visszacsinálni. Továbbá a fidesz-szimpatizánsok is beláthatnák, hogy az ő pénzük is könnyebben - még az eddigieknél is könnyebben - tűnik majd el ebben a lázár-világban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!