Mondvacsinált erkölcsök

2015. augusztus 12. 07:15

Az etikai kódex életbe léptetése nyomán orwelli világ köszönt a pedagógusokra.

2015. augusztus 12. 07:15
Beck Tamás
Népszava

„E sorok írója pedagóguscsaládból származik, így első kézből értesülhetett róla, az Orbán-rezsim mekkora kárt tett máris a magyar oktatási rendszerben. A szélsőséges központosítás érdekében létrehozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ improduktivitását mi sem mutatja jobban, mint hogy mostanra csaknem tízmilliárd forintos adósságot halmozott fel. A tankerületi rendszer bevezetése a megfélemlítést és a tantestületekben végzett politikai tisztogatás lehetővé tételét szolgálja. A rendszerváltozás idején óriási eredményként könyvelte el a társadalom, hogy a pártszervezetek kivonultak a munkahelyekről. Jelenleg ellenirányú folyamatnak lehetünk tanúi: kormányunk éreztetni szeretné jelenlétét az oktatási intézményekben is. Könnyebbé teszi a dolgát, hogy a tankerületi vezetők nem kötelesek döntéseiket megindokolni az érintetteknek.

Az etikai kódex életbe léptetése nyomán orwelli világ köszönt a pedagógusokra. Senki nem érezheti biztonságban magát, besúgók pedig mindig találtatnak. Különösen igaz ez a vidéki tantestületekre, ahol többnyire köztudott, melyik kolléga melyik párt szimpatizánsa. Nyilvános indokok persze akadnak majd bőven. Félő, hogy a regnáló hatalommal nem szimpatizáló pedagógusok az utcán találják magukat, ha teszem azt borotválatlanul jelennek meg munkahelyükön vagy viccelődnek diákjaikkal; erre lehetőséget ad, hogy a kódex a tanárok külső megjelenését is szabályozná, illetve »méltóságteljes magaviseletet« ír elő számukra.

Egyetlen reményünk, hogy e jogilag is aggályos tákolmány megbukik majd a pedagógus szakszervezetek ellenállásán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. augusztus 12. 13:54
"E sorok írója pedagóguscsaládból származik" ha esetleg nem maradt volna meg a tanítói eskü kapcsán a családi levéltárban, el lehet olvasni egy "elavult" megoldást: http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=6966
kisuff
2015. augusztus 12. 12:52
A simicskapénzen huhogó virsliujjú párttitkár demagógus és semmi köze az iskolához.
balbako_
2015. augusztus 12. 11:09
A besúgás nyilván a régi pedagógus Beckek sportja volt. Egyébként a liberális tanerő már a követelmény szótól elájul.
MZ/X
2015. augusztus 12. 10:22
Politikai tisztogatás? Számos masszív DK-s és MSZP -s, városilag aktív politikus van tanári pályán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!