Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A baloldali populizmus példája

2015. augusztus 09. 13:37

A fő kérdés Európa jövője. Elosztásra épülő transzfer­unió vagy teljesítményre alapozott közösség?

2015. augusztus 09. 13:37
Boros János
Napi Gazdaság

„A fő kérdés Európa jövője. Elosztásra épülő transzfer­unió vagy teljesítményre alapozott közösség?

Amerika több mint kétszáz éve az egyéni teljesítményre és becsvágyra alapozza gazdaságát, az állam egyáltalán nem szól bele, hogy az emberek hogyan szervezik életüket. Alapítói azt mondták, hagyjuk a gazdaságot az emberekre, ne roppantsuk ketté az egyén gerincét, sőt egyenlő esélyeket biztosító törvényekkel támogassuk, hogy erősödjön, álljon talpra, vállaljon magáért és közösségéért felelősséget, optimalizálja világát – és erős demokráciánk lesz. Ezzel szemben a kelet-európai »szocializmusokat« a gerinctörésre alapozták – az eredmény máig magáért beszél. A leginkább felháborító, hogy a baloldal az embereket kísérleti nyulaknak tekintette – mert mi mást jelentett a »szocializmus kísérlete« kifejezés? A gerincet ha kísérletből törik is el, viselője mindig tolókocsiban fog ülni. Ezért figyelmeztető jel Európa számára, amikor anarchikus marxista baloldaliak alakítanak kormányt, mint most Görögországban.

Ahogy a Der Spiegel megjegyzi, »az Egyesült Államokban a közgazdászok ritkán mennek szabadságra és a racionalitástól soha nem vesznek  búcsút (…), nagy többségük rossz viccnek tartotta Görögország felvételét az eurócsoportba«. Az európaiak elkezdték az irracionalitást védeni és az idők jeleként értelmezni. Azzal traktálták az amerikaiakat, hogy Európa szenvedélyes projektum, a görögök politikailag, kulturálisan és nem gazdaságilag fontosak, és az amerikai könyvelői hozzáállás kisstílű és összeegyeztethetetlen az európai szellemmel.

De Európa felismerte, hogy Görögország nem függhet továbbra is a régi bürokratáktól és az adófizetést elkerülőktől. Követeli a munkavégzés megújítását, az adórendszer átalakítását, a statisztikai hivatal teljes függetlenségét. Úgy tűnik, a görög kormány belátta, hogy vagy reformok, vagy gazdasági káosz, és az előbbit választja. Az Európai Uniót sokan békeprojektumnak tartják (soha többé háborút Európában), és ezen belül az euró hivatott erősíteni az integrációt. Ezért törekszik minden európai politikus a megegyezésre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. augusztus 10. 10:30
Marxista kormányokat pénzbőség idején lehetséges vàlasztani. 320 milliárd evró adóssággal nem lehet marxizàlni
Tintamin
2015. augusztus 10. 08:44
Napi Gazdaság? Ja, akkor hazudik..
egyetmondok
2015. augusztus 10. 08:41
Hát ja, el sem tudom képzelni,hogy Európa hogyan bírna kikecmeregni az állami újraelosztás aranyborja körül tolt őrült vitusából. Ez, hogy az állam kitől vegyen el,és kinek adja oda, hát baromi beteg dolog. A magyar állam se foglalkozik semmi mással.
sine ira et studio
2015. augusztus 09. 20:54
A kormány vajon mit szól ahhoz, hogy az első számú lakájmédiája burkoltan a saját gazdaságpolitikáját szidja? :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!