Így lehetnének versenyképesebbek a hazai vállalkozások

2015. szeptember 25. 08:41

A bürokratikus akadályokat is csökkenteni kell. Ahogyan már sokszor elmondjuk, Magyarországon van egy nagy vízfej, ami agyonnyomja az egész gazdaságot.

2015. szeptember 25. 08:41
Ténytár
Ténytár

1. Olyan adóátalakításra lenne szükség, ami egyfelől csökkenteni a vállalkozásokra nehezedő munkaerőköltség mértékét, másrészt támogatja a K+F-tevékenységet. Bizonyos adókedvezmények most is vannak Magyarországon a K+F-tevékenység után, azonban ennek mértékét jelentősen növelni kellene. 

2. Az államnak nagyobb támogatást kellene adnia a K+F-tevékenységek után. Sajnos az elmúlt 5 évben pont ennek ellenkezőjét láthattuk, a Fidesz jelentősen megvágta a támogatásokat, például az Innovációs Alap megszüntetésével. 

3. Egy másik probléma az, hogy a legtöbb kkv nem működik együtt a hazai kutatási központokkal és felsőoktatási intézményekkel, szemben a multinacionális vállalatokkal. A multiknak nincs nehéz dolguk felszívniuk a legjobb munkaerőt, hiszen nemcsak a béreket tekintve vannak versenyelőnyben, hanem együttműködések révén hamar ki tudják szűrni azt is, kik a legjobbak. Ha bérekben nem is tudna hamar felzárkózni a hazai kkv-szektor a külföldi tulajdonban lévő vállalatokhoz, az oktatási intézményekkel való együttműködés során könnyebben tudnának hozzáférni a jobb munkaerőhöz, már csak azzal is, ha segítenek a felsőoktatási intézményeknek behatárolni, hogy milyen képzésekre van a legnagyobb szükség. Ezáltal a munkaerő-piaci súrlódást is csökkenteni lehetne.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moha
2015. szeptember 25. 12:54
.... magyarország nem vízfej hanem hagyományosan családi-familiáris , etnikai hitbizomány...és ebből nem szabadul...
control3
2015. szeptember 25. 12:38
Sajnos a törvényhozók nagy része életében egy kutyaólat nem épített, közelről nem látott kisvállalkozást, ahogy egy gyerek nem kisméretű felnőtt, ugyanúgy egy kisvállalkozó nem minigyár. Sajnos ugyanazon előírások vonatkoznak egy varrónőre, ami egy ruhagyára.Tűz, munkavédelmi stb. Ha valamit nem tud betartani, akkor jön a büntetés, és cég bezárása. Ez nonszensz.
KannibálTatárÚr
2015. szeptember 25. 11:52
Be kell vezetni a korporativizmust, ahol: 1. A vállalkozónak annyi a nyeresége, hogy abból tisztességesen megél és a bővített újratermelésre is jut neki; 2. A munkavállaló tisztességesen megél keresetéből családjával együtt; 3. Az államnak van elég bevétele az állam működtetésére. Akinek ebből nem egyértelmű, annak: 1. Az állam ne támogassa a szórakoztatóipart (beletria, szinház, film, élsport, szórakoztató műsorok a tv-kben... ). 2. Az állam ne támogassa a filozófusokat. Ma már az az egy-két filozófus, akikre szükség van, megél kiadványaiból. Filozófus tőmegekre nincs szükség. 3. A szolgáltatás nem emeli a nemzeti jövedelmet, hanem feléli annak egy részét. Ezért szolgáltatásokat csak a szükséges mennyiségben lehet fenntartani a korhoz méltó szinvonalon. Nem szabad megengedni, hogy a szolgáltatónak nagyobb haszna legyen egy gyártmányon, mint a gyártónak. A szolgáltató csak saját hozzáadott értékére számíthat nyereséget, nem pedig a gyártójéra, más szolgáltatókéra.
Laibach
2015. szeptember 25. 10:04
Orgován Bélát kell megkérdezni mi a siker titka. Sokat tanulhatnánk tőle . :) "..Egy birtokunkba került került, idén szeptember 11-én aláírt nyilatkozat szerint Orgován 17 millió forintból venné meg egy informatikai kft. tulajdonrészét..." http://borsonline.hu/20150925_a_quaestoros_orgovan_17_millioert_vesz_ceget
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!