No komment – Bármi, amit a kommentelői írnak felhasználható Ön ellen?

2015. október 28. 10:27

Vélhetően nem kell sokáig várni arra sem, hogy egy anonim személy saját magára vonatkozó becsületsértő kommenteket hagyjon egy portál felületén, majd indítson eljárást személyiségi jogai megsértése miatt.

2015. október 28. 10:27
Dobrodinszky Diana
Ars Boni

„A világháló terjedésével karöltve, az ott történő személyiségi jogi jogsértések száma folyamatosan nő, az információs társadalom rohamos fejlődése ugyanakkor jelentős veszélyeket rejt a magánszférára nézve. A közlési technológiák fejlődése ütemesebb mértékű annál, semhogy a korlátozási technikák lépést tarthatnának velük. Napjainkra a média, az internet válik vagy már vált is a viták, eszmecserék és információáramlás meghatározó fórumává, ahol fontos, hogy az egyének szükségszerűtlen korlátozásoktól mentesen fejezhessék ki álláspontjaikat, és véleménynyilvánítási autonómiájuk kiteljesedhessen. A magyar joggyakorlatban éles vízválasztóul szolgált, és heves tiltakozást váltott ki az Alkotmánybíróság 19/2014.(V.30.) számú határozata, amely gyökeresen változtatott a 2014. előtti felelősségi megítélésen. Az ítélet nagyban hasonlít a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának Delfi AS kontra Észtország ügyben hozott döntéséhez ám ez utóbbi egyelőre lezáratlanul a Nagykamara előtt vár egy remélhetőleg új és igazságos megoldásra. (…)

A határozat aránytalanul nagy terhet ró a portálokra, a folytonos monitorozás helyett opcióként a kommentelés ellehetelenülését, vagy közösségi média platformjára (például a Facebookra) történő kiszervezést kényszeríti ki. Ez utóbbira érdekes módon úgy adódik lehetőség, hogy a Bíróság a közösségi oldalakat és blogszolgáltatásokat kiveszi szabályozása alól, ugyanis ezen site-okat szerkesztetlennek titulálja.

De mint köztudott, szerkesztett blogok is léteznek, amelyek ezen elvek alapján talán a kivétel kivételeként lesznek hivatottak érvényesülni. Ezáltal a főszabállyal azonos elbírálás alá esve, a blog üzemeltetője felelősséggel tartozna az ott megjelent kommentek után. Az más kérdés, hogy mekkora anyagi, illetve időforrással rendelkezik egy kisebb szerkesztett blog a folytonos monitorozásra. Ezen felül ijesztő belegondolni abba, amit Bodolai László fogalmazott meg: vélhetően nem kell sokáig várni arra sem, hogy egy anonim személy saját magára vonatkozó becsületsértő kommenteket hagyjon egy portál felületén, majd indítson eljárást személyiségi jogai megsértése miatt. Amint eldől az első domino, kezdetét veheti a »kommentturizmus«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. február 17. 13:03
Nekem ez eszembe sem jutott. Lehet mindenki önmagából indul ki.
puszika
2016. január 21. 18:09
Ez bizony így van már manapság is leányom!! A TASZ a Magyar HB az AI a megélhetési jogvédők mind ezt a módszert használják. Megbíznak valakit /van az a pénz/,hogy írjon kommenteket,olyanokat! Aztán rárepülnek!!! Ez a kór igen gyorsan terjedni fog!!!
Zokni
2016. január 21. 18:08
"...Az ilyen jogvédôk gyakran éppen annak a csoportnak okoznak bajt, akiknek deklaráltan segíteni akarnak. Lásd pl. az egyház által üzemeltetett cigány iskola..." - írja. De hát vagy hazudik, vagy teljesen tájékozatlan. A cigány iskola ÉPPEN az általános cigányság legfontosabb oktatási alapelvét sérti, nevezetesen azt, hogy nem KÜLÖN kell nevelni néhány, "arra érdemes" cigány gyereket, hanem mindet a többivel EGYÜTT kell a társadalomba integrálni.
lucabrasi
2015. december 12. 14:30
Jó a csaj:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!