Horthy, Sztójay és hírek a holokausztról

2015. november 09. 18:29

Horthy az 1953-ban megjelent emlékiratában nyilvánvalóvá tette, hogy pontosan tudta, mit jelent a zsidókérdés végleges német megoldása.

2015. november 09. 18:29
Gellért Ádám
Faktor

„Sajnos nem tudjuk, hogy ilyen és ehhez hasonló, hivatalos magyar szervektől származó jelentések, beszámolók elértek-e a kabinetirodához, ahhoz a szervhez, ami Horthy titkárságaként szolgált. S ha el is jutottak, azokat referálták-e Horthynak. Azonban nem volt erre mindig szükség, mert fontosabb esetekben Horthy kormányzói kihallgatások keretében első kézből szerezhetett tudomást az eseményekről. Az 1942-es délvidéki razziasorozat esete példázza, hogy napokkal a január eleji vérengzések után először Csirics Irinej újvidéki szerb püspök, majd Bajcsy-Zsilinszky Endre képviselőházi tag is naprakész információkkal látta el a kormányzót. Az már természetesen már kérdés, hogy Horthy hitelt adott-e ezeknek az akár első kézből származó információknak.

Amit tudunk, hogy Horthy személyesen magától Hitlertől és a német külügyminisztertől hallhatta 1943 tavaszán, hogy mi is történik a megszállt keleti területekre deportált zsidókkal. Április 16-án Horthy a klessheimi kastélyban találkozott Ribbentrop külügyminiszterrel, valamint Hitlerrel. Utóbbi komoly kritikával illette a magyar állam zsidóbarát politikáját. A találkozóról készült német feljegyzés szerint Horthy azt mondta, hogy »mindent megtett, amit a zsidók ellen tisztességes úton-módon tenni lehetett, de meggyilkolni vagy más módon elpusztítani aligha lehet őket«. Hitler erre azt válaszolta, hogy »erre nincs is szükség. Magyarország éppen úgy elhelyezhetné a zsidóit koncentrációs táborokban, mint azt Szlovákia tette. [...] Ha már a zsidók meggyilkolásáról van szó, úgy kell megállapítania [a Führernek], hogy csak egy gyilkos létezik, a zsidó, aki a háborúkat kirobbantja, és befolyásával kialakítja annak a polgári személyek, asszonyok és gyermekek ellen irányuló jellegét. A zsidókkal kapcsolatban fennáll a lehetőség, hogy bányákban kapjanak munkát«.

Másnap, 17-én Horthy megismételte, hogy »mégsem ütheti őket [a zsidókat] agyon«. Ekkor Ribbentrop vette át a szót: »a zsidókat vagy meg kell semmisíteni, vagy koncentrációs táborokba szállítani«. Hitler ehhez annyit tett hozzá, hogy Lengyelországban, ha »a zsidók nem akarnak dolgozni, agyonlövik őket. Ha nem tudnak dolgozni, el kell pusztulniuk. Úgy kell őket kezelni, mint a tuberkulózis bacilusát, amely megfertőzheti az egészséges testet«. Ezek félreérthetetlen mondatok. Nem ellenséges propaganda, nem másodkézből származó információk, hanem a német politika legfőbb irányítójától származó kijelentések.

Horthy az 1953-ban megjelent emlékiratában nyilvánvalóvá tette, hogy pontosan tudta, mit jelent a zsidókérdés végleges német megoldása. A kormánypárt német orientációjú szárnya által, 1944 februárjában előterjesztett memorandummal  kapcsolatban így írt: »Az úgynevezett német kurzus – ahogyan az általa ajánlott politikát maga az emlékirat nevezte – legkevésbé sem vált vonzóbbá amiatt, hogy a zsidókérdés hírhedt „végleges megoldását” is magában foglalta, vagyis más szóval, hozzájárulásunkat követelte 800.000 zsidó kiirtásához. Én magam szóval és írásban is igyekeztem Hitlert meggyőzni és elébe tártam, hogy az erőszakos »megoldás« nemcsak a rendet és jogbiztonságot ássa alá, nemcsak az erkölccsel és az emberiességgel összeegyezhetetlen, hanem a termelésben is zavart idézne elő«.

Horthy saját szavai egyértelműek és világosak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Flow777
2020. április 03. 11:45
,,Ekkor Ribbentrop vette át a szót: »a zsidókat vagy meg kell semmisíteni, VAGY koncentrációs táborokba szállítani«. Hitler ehhez annyit tett hozzá, hogy Lengyelországban, ha »a zsidók nem akarnak dolgozni, agyonlövik őket. Ha nem tudnak dolgozni, el kell pusztulniuk. " Mindez logikailag nem bizonyítja azt, hogy Horthy tudott arról, hogy a deportáltakat megsemmisítő táborokba viszik, ugyanis ő kizárólag arról tudott, hogy koncentrációs táborokba viszik őket. A táborok valódi céljáról a németek tehát ezzel nem tájékoztatták Horthyt, mivel ő továbbra is abban a téves feltevésben volt, hogy a lágerekben csak dolgoztatják a deportált zsidókat. Tehát ezzel a közléssel nem adtak arról tájékoztatást a németek Horthynak, hogy megsemmisíteni viszik őket. Erről ő csak később értesült, az Auschwitzi jegyzőkönyvekből. Akkor viszont már leállíttatta a deportálást. Az idézett vitából is látszik, hogy Horthy (ugyanúgy, ahogy később Szálasi) csak német nyomásra, és megtévesztés hatására egyezett bele a deportálásba, és egyikük sem volt tudatában a deportálás valódi céljának.
catalina9
2015. november 11. 10:25
rajgy [Hozzászóló kiszűrése] 2015. november 11. Bele sem olvastál." Téved, mert elolvastam, de ettől még helleri az egész, ugyanis elfedi a lényeget. Maga az auschwitzi jelentés akkor önmagában is kétséges igazságtartalommal bírt, semmiféle igazi bizonyíték nem támasztotta alá, ma pedig már többen kétségbe vonják. Az hogy erre nem reagáltak igazán a zsidóvezetők, az egy dolog, de hogy az akkor már amerikát kézben tartó zsidók sem reagáltak, az több, mint feltűnő. Miért? Mert kellett nekik az áldozati státusz, hogy később erre alapíthassák Izrael létét. Erről kussol Heller, és inkább ráruházza a felelősséget a zsidó vezetőkre, akik persze már nem élnek. Egyébként pedig nézze meg a Kasztner gyilkosság című filmet, abból többet megtudhat.
catalina9
2015. november 10. 16:37
Vezetéknév Utónév [Hozzászóló kiszűrése] 2015. november 10. 11:54 A cikk egyértelmű: Horthy felelőssége vitathatatlan a magyar holokauszttal kapcsolatban (is). " Nocsak Elvtárs, nézzük azt a vitathatatlan felelősséget...vezesse le pontosan, no persze ezt írja melléh, hogy maga mit tett volna Horthy helyében. Akkor rajta...
Gecse Géza
2015. november 10. 14:23
http://www.aspektus.eu/content/vita-ertelme-vagy-ertelmetlensege-horthy-ugyben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!