Orbán már csak a saját népétől fél

2015. november 01. 10:06

A legközelebbi referendumra valószínűleg akkor kerül majd sor, ha az aktuális hatalmi játszmához szükség lesz egy újabb fügefalevélre.

2015. november 01. 10:06
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

Elindultunk 1989-ben egy olyan szabályozástól, amelyben szinte bármilyen kérdést eldönthetett a nép, és több lépésben (amelyek közül a legnagyobbat kétségkívül az előző Orbán-kormány tette meg) eljutottunk odáig, hogy a legfőbb hatalombirtokos még egy új, az alapjogokat (például a munkához vagy a szociális biztonsághoz való jogot) látványosan szűkítő alkotmányról sem mondhat ügydöntő véleményt.

Hogy az alkotmány tiltott terület, az alighanem európai unikum – sokkal gyakoribb, hogy az alkotmány módosítása csak népszavazással fogadtatható el –, de ennél is furcsább, hogy az elvileg minden hatalmat birtokló nép jogainak, azaz végső soron a néphatalomnak egy részéről a politika önhatalmúlag, a néptől semmilyen felhatalmazást sem kérve lemondott. (...)

A játéktér összeszűkítése túl jól sikerült: szinte már csak mellékkörülmény, hogy a mesterségesen apolitikussá tett közhangulatban 200 ezer aláírást lehetetlen összegyűjteni a pártok közreműködése nélkül – lényegesebb, hogy a voksolás kiírásáról a végső döntést olyan testületek hozzák meg, amelyekben formálisan vagy informálisan korlátlanul képes érvényesülni a miniszterelnök mindenkori politikai érdeke.

Negyedszázad alatt a népszavazás eleinte még élő és erős intézménye halott, üres vázzá vált: többé nem alkalmas arra, amire kitalálták (tudniillik arra, hogy a nép kivételes esetekben rá tudja kényszeríteni az akaratát a politikára). A legközelebbi referendumra valószínűleg akkor kerül majd sor, ha az aktuális hatalmi játszmához szükség lesz egy újabb fügefalevélre. Hogy igazán éles helyzetben használják, azt immár a népszavazás útján megváltoztathatatlan alkotmány akadályozza meg, a »népfelség« örök dicsőségére.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. április 17. 17:46
Mi élvezet van abban, hogy újra adják ennek a szegény hülyének az önmaga égetését?
balbako_
2016. április 17. 17:46
Persze fél Orbán, sőt retteg! Megnyugszik a beteg és szépen csucsukál egy szuri után.
bini
2016. április 13. 03:44
Pokornyi a jobboldal politikai vezetökről és a közhatalomban lévő döntéshozokról beszélt. Az általad felsoroltak meséld már el, hogy melyik döntéshozói szerepben vannak: Hol töltenek be a közszférában irányító vezető szerepet, vagy az Államigazgatási szerveknél vannak alkalmazásban. Továbbá melyik helyi vagy központi fidesz szerveztnél vannak alkalmazásba. Persze lehet keverni a szezont a fazonnal, de nem érdemes.
balbako_
2016. március 25. 07:15
Haha! Orbán fél? Mitől? Egyre nő a Fidesz támogatottsága, az ő elfogadottsága pedig immár nemzetközi szinten is számottevő, sőt ilyen külföldön is népszerű magyar politikus Kossuth Lajos óta nem volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!