Magyarországon folyamatos lecsúszás van

2015. december 06. 16:50

Azt talán senki sem gondolja komolyan, hogy Orbán Viktor valóban Szingapúrt vagy Oroszországot tekintené modellnek. Interjú.

2015. december 06. 16:50
Chikán Attila
Népszabadság

Létezik magyar gazdasági modell?

A rendszerváltáskor nem volt modell az átmenetre, menet közben kellett tanulni. Elindultunk bizonyos utakon, volt közöttük jó és rossz is. A 90-es évek második felében jól fejlődött a gazdaság, a 2000-es évekban durva hibák jöttek, ezek újabb hitelfelvételhez vezettek. Most is a magyar modellt keressük, erről szól az unortodox gazdaságpolitika és részben az illiberális állam is. Azt talán senki sem gondolja komolyan, hogy Orbán Viktor valóban Szingapúrt vagy Oroszországot tekintené modellnek. Ő tényleg magyar modellt próbál építeni, de ennek a törekvésnek nem látom a sikerét, azon túl, hogy a Brüsszel által elvárt hiánycélt tartjuk, és jó ideig kétharmados többség volt. Politikai sikerről beszélhetünk, a gazdasági igencsak kérdéses. Úgy tűnik, Orbán Viktor tényleg jól ráérzett a társadalom gondolkodására, ennek a gondolkodásmódnak van társadalmi bázisa. Ezt jelzik a hazai értékkutatások is, amelyek szerint a magyar társadalom értékszerkezete messze van az életszínvonal, életminőség szempontjából a magyarok által példának tekintett országokétól.

Lehetséges a néplélek ismeretéből jó gazdaságpolitikát csinálni?

A jelek szerint ez a törekvés nem eredményes. Hazánkban nincs csődveszély, ám folyamatos lecsúszás van. A helyzet nem reménytelen, de alapos politikai és gazdaságpolitikai változtatások nélkül nem fog javulni. Az bizonyos, hogy a nagyon kedvezőtlen intézményi feltételeken lehet változtatni. Politikai döntésekkel is elérhető például, hogy a korrupció leglátványosabb formái visszaszoruljanak. A kkv-knak még mindig nagyon erős a dinamikájuk, engedni kell őket fejlődni. Pár millió forintból csodákat lehet tenni a startupoknál. Azokat az intézményeket kell fejleszteni, amelyek nekik segítenek. A kis cégek óriási bürokratikus terheket cipelnek, idióta szabályok nehezítik az életüket, ezeken kell változtatni. A jelenlegi irány nem biztató, a tendencia rossz. A rövid távú gondolkodás és az azonnali politikai haszon a vezérelv. (...)

Ezek előnyét, a milliárdokat a miniszterelnökhöz közel álló nagytőkések, üzletemberek élvezik, a Mészáros Lőrincek.

A jelenség létezik, ezt nem vonom kétségbe, de látni kell, hogy ezek a sokaknak szemet szúró akciók a mozgatott pénztömegnek, vagyonnak csupán a töredékét képezik. Az ország nem azért áll rosszul, mert Mészáros Lőrinc meggazdagodott. Nem a személyek, hanem a folyamatok az érdekesek. A Simicska-ügy kapcsán például azt láttuk, hogy ezek a nagytőkések le is cserélhetők. A valódi baj az, hogy ez a folyamat egyrészt nem hatékony gazdasági struktúrához, másrészt demoralizálódáshoz vezet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. december 08. 10:15
milláscsupor [Hozzászóló kiszűrése] 2015. december 7. 16:30 Ja. Folyamatos lecsúszás. Gazdasági miniszterből néphazugság bohóccá. Valahol tényleg szomorú." Hát ezért talál egymásara Chikán és a Népszabadság...nemsokára az ATV-ben és a Klubrádióban fog fellépni.
catalina9
2015. december 08. 10:13
OberEnnsinnen 2015. december 7. 15:49 Valahol olvastam, nem tudom, valós adat-e: Angliában beadsz egy egyszerű nyomtatványt kitöltve és 3 napon belül vállalkozhatsz." Szokásos duma.. Vagy igen, vagy nem. Egyébként nálunk is ez a helyzet, hipp hopp kiadják az adószámot. "És az 50 nem tudom valahány adófajtánk... Miért kell ilyesmivel egy induló fiatalt pl. beterhelni?" Ez is a szokásos öblögetés. Ha van is ötven adófajta, abból egy egy adózóra legfeljebb néhány vonatkozik, a többi a látványlibsik sírásához kell..szegény elnyomott vállalkozók...
milláscsupor
2015. december 07. 16:30
Ja. Folyamatos lecsúszás. Gazdasági miniszterből néphazugság bohóccá. Valahol tényleg szomorú.
catalina9
2015. december 07. 15:11
Katedrai öblögetés!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!