Az állami földek értékesítése sikeres

2016. február 02. 11:32

Az állam az állami földek értékesítése során semmi mást nem tesz csak biztosítja az agrárközéposztály megerősítését, a gazdálkodók földtulajdonhoz jutását.

2016. február 02. 11:32
Harangi Fülöp
Vidékért

„Ahogy arra számítani lehetett és mikor egyértelművé vált, hogy az állami földterületek értékesítése nem áll le, hanem tovább folytatódik, abban a pillanatban ismét alaptalan vádaskodásba kezdet az ellenzék. A programmal kapcsolatban összehordanak mindenfélét, különböző formációi vadabbnál vadabb állításokkal igyekeznek egymást túllicitálni az egyik azt állítja, hogy itt szó sincs tisztességes versenyről, mivel csakis a kormánypártokhoz közeli személyeknek van lehetősége földet vásárolni, egy másik alakulatuk pedig azt a véleményét fogalmazza meg, hogy bárki bármilyen spekuláns vehet befektetési célzattal földet Magyarországon. Erről azonban szó sincs, ezek a vádak nem igazak, egyszerűen hamisak.

Ugyanis az állam az állami földek értékesítése során semmi mást nem tesz csak biztosítja az agrárközéposztály megerősítését, a gazdálkodók földtulajdonhoz jutását. A magyar föld nemzeti kincs, de az legjobb helyen nem az állam tulajdonában van, amely földet nem használ, földet nem művel, hanem azoknak a magyar gazdáknak a tulajdonában, akik életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. A saját tulajdon révén pedig olyan beruházások is elkezdődhetnek amely a mezőgazdaság versenyképességét csak növelhetik. Ezenkívül a pénzhiány sem lehet akadálya a földtulajdon megszerzésének, mivel ahhoz a kormány nagyon kedvező hitelt biztosít. A mostani kabinet által elfogott földtörvény pedig biztosítja a helyi gazdálkodók számára az elővásárlási jogot, kik ezzel a joggal bármikor élhetnek, ezáltal garantált, hogy csakis helyben lakó földműves élhet a vásárlási jogával, spekuláns az ország másik részéből érkező befektető nem. Persze ez nem volt mindig így, a Gyurcsány-Bajnai korszak idején általában baráti alapon kerültek az állami tulajdonú termőföldek olyan személyekhez, akiknek soha semmilyen közük nem volt az agrárszektorhoz, igaz annál több a posztkommunista politikai- és pénzügyi körökhöz. Ezek a személyek csak egy jó befektetési lehetőségnek tekintették a termőföldet, hogy azt később maximális haszonnal értékesítsék. A 2010-es kormányváltás következtében és az új földtörvény által szerencsére ez a szándékuk nem jöhetett létre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2016. február 02. 16:58
"Megnézte a földtörvény mivel járt" - mivel is, mivel is... Hát hatalmas sikerrel! "A földet ténylegesen megművelő embereknek nagy segítő kezet nyújtunk, hogy néhány hektárral bővíteni tudják gazdaságukat. Ez irányú igényeiket a MAGOSZ és a Nemzeti Agrár Kamara fogalmazta meg. " (Fazekas Sándor) "2011 őszén hirdetik meg a demográfiai földprogramot, amellyel fiatal házasoknak kínálnak termőföldet kedvező bérleti feltételekkel... a programot a jelenleg bérbe adott állami tulajdonú termőföldek felhasználásával valósítják meg. Négyszázezer hektár állami föld bérleti szerződése ez év októberében jár le. A demográfiai földprogram keretében a tervek szerint a vidéken letelepedő és gazdálkodó fiatal házasok 25 vagy 50 évre kedvezményes, örökölhető földbérletet kaphatnak, amennyiben két vagy három gyermeket vállalnak." (MTI hír) Ugye, hogy ez a proram is milyen sikeres volt? Magyar falvak százaiban parasztcsaládok ezreinek gyermekei tízezerszámra tanulják újra a földmívelést, az agrikultúrát! Merthogy "élelmiszer önrendelkezés"! Meg "fenntartható fejlődés"! Meg "fődet a gazdának"!
3M..
2016. február 02. 14:49
"Jobbik: elfutottak a fideszesek a mezőgazdasági bizottsági meghallgatás elől" Forrás: https://kuruc.info/r/1/154581/ Van mit takargatniuk. Köztörvényesek. Szebb Jövőt!
madarasi.abel
2016. február 02. 14:14
"Mészáros Lőrinc családja 1391 ha 1941 M Ft Tiborcz István családja 299 ha 330 M Ft Vass Eszter (L. Simon László felesége) 271 ha 281 M Ft Kékessy Georges Sándor 170 ha 270 M Ft Flier János és Flier Tamás 188 ha 285 M Ft Győrffy Balázs 58 ha 89 M Ft Lázár János családja 505 ha 753 M Ft Fazekas Szabolcs 220 ha 83 M Ft Mezőfalvi Zrt. érdekeltsége 907 ha 1510 M Ft Gödöllői Tangazdaság Zrt. érdekeltsége 386 ha 484 M Ft " Ezek közül melyik nem igaz?
Mich
2016. február 02. 13:47
Neked a fejedben is NOL van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!