Az Audi árai

2016. március 26. 12:30

Tart a sztrájkkészültség a győri Audiban. A független szakszervezet nem fogadta el a német leányvállalat legújabb ajánlatát sem.

2016. március 26. 12:30
Hajba Ferenc
Népszabadság

Természetesen a mindenkori magyar kormánynak érdemes jóban lenni a világcégekkel, azok anyavállalati központjaival is, így képviselhetik érdemben az ország érdekeit. Orbánnak azonban ez az unió szabályozásának megfelelő állami támogatással és egyéb gesztusokkal sem igazán sikerült. Legalábbis nem tudta elérni azt, amit a szlovákok. Náluk a magyaroknál jelentősen többet keresnek a Volkswagen konszern gyáraiban dolgozók, s a magasabb bérek ellenére szomszédainkhoz rendre érkeznek beruházni az újabb autóipari világcégek. Azon nincs mit háborogni, hogy az Audi német munkásai többet keresnek, mint az itteniek, ellenkező esetben ugyanis nem hoznák ide a munkát. De hogy a szlovák bér is messze magasabb, mint a győri, az már súlyos kihívás.

Fontos, hogy a német gyár a lehető legtovább maradjon és fejlesszen nálunk, hozza a világszínvonalú technikát és technológiát, s példája nyomán egyre több külföldi tőke áramoljon be hozzánk.

Ha mindez tisztán piaci alapon történik, akkor a szabadpiac árazza be a munkaerő árát is. Ez sem biztos, hogy béremelést hozna az Audiban dolgozóknak. De egy végletekig centralizált, államosított és korrupt Magyarországon végképp hiábavaló a piaci szabályok jótékony hatására várni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. március 27. 00:28
Más más bért néz a dolgozó és mást a munkáltató. A dolgozót a nettó bér érdekli, hiszen ebből él. A munkáltatót viszont a bruttó bérköltség érdekli, ami még a bruttó bérnél is jóval magasabb. Mivel neki viszont ennyibe kerül a foglalkoztatás. A nettó bérek tekintetében tényleg van elmaradás más országokhoz képest, de a bruttó bérköltségben már nem igazán. Arról meg nem a munkáltató tehet, hogy annak a pénznek a nagy részét, amit ő fizet lenyúlja az állam és csak a maradék jut a dolgozónak.
Peter8811
2016. március 26. 19:39
Nemcsak agyba főbe, de hajba is hazudtok.
atila68
2016. március 26. 15:11
orbántehetróla Ki más?
luisbathhelena
2016. március 26. 13:41
És mi akadályozz meg az Audit hogy bért emeljen? 45€-ról szól a vita....havonta Ennek a patkány Hajbának sikerült ismét belerángatni Orbánt, bár ez volt a cél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!