Nokot a haveroknak?

2016. március 21. 19:57

Az ellenzéki vádak szerint az új jogszabállyal a kormánypártok törvényesítették a betiltott fogyasztói csoportokat.

2016. március 21. 19:57
Hajdú Péter
Magyar Nemzet

Teljessé vált az otthonteremtési rendszer a nemzeti otthonteremtési közösségekkel (nok) – kampányol a kormány. S első pillantásra úgy tűnik, a kiugróan magas állami támogatás tömegeket ösztönöz majd a csatlakozásra. Az ördög azonban a részletekben van. Illetve nincs, mert az alig egy nap alatt törvénnyé vált elképzelés sok részletet a végrehajtási rendeletre hagy, illetve a közösségeket létrehozó vállalkozásokra bíz. Ez utóbbi önmagában is gyanús. De még inkább, ha figyelembe vesszük, hogy a törvény-előkészítési bizottságban Répássy Róbert fideszes képviselő azzal igyekezett a fogyasztói csoportok miatti ellenzéki aggodalmakat lecsitítani, hogy a szigorú törvényi szabályozás csak erkölcsileg elfogadható személyek számára engedi nokok létrehozását. Ehhez képest a jogszabály szerint azon cégek hozhatnak létre nokot, amelyek a fogyasztói közösségekről adatokat szolgáltattak az utóbbi két évben, és legalább ezer lakást értékesítettek ily módon. E feltételnek pedig csak a Nyéki Zoltán érdekeltségébe tartozó két vállalkozás felel meg. Az egyiket, a Poligrupót 2006-ban tízmilliós bírsággal sújtották, mert fogyasztói csoportjával megtévesztette annak tagjait. A Carionnál pedig a kormányközeli Századvég Alapítvány bérelt egy egész emeletet korábban.

Az ellenzéki vádak szerint az új jogszabállyal a kormánypártok törvényesítették a betiltott fogyasztói csoportokat: második Quaestor-botrányt emlegetnek, mert semmi nem védi a nokba fektetett milliókat. Pilótajátékról beszélnek, amelynek kárvallottjai a »keményen dolgozó kisemberek« lesznek. Az új rendszer haszonélvezői pedig a kormányközeli pénzemberek. Egyik csoportjuk szervezőként busás hasznot rakhat zsebre, hisz a működés fejében tisztes hasznot kapnak, s a befizetések három százalékából félretett tartalék fel nem használt része sem jut vissza a tagokhoz, hanem az ő hasznukat gyarapítja. A másik oldalon pedig az elsők között nyerik meg licitálással a lakásvásárláshoz szükséges összeget, azaz a kisemberek pénzéből finanszírozzák lakásvásárlásukat.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BandiMandi
2016. március 22. 10:46
Már úgy unom. Mindenki mindent jobban tud. Mindenki tolvaj. Minden bíróság részrehajló az ügyészségek még inkább.Nem lehet, hogy mi ... Fejezzétek csak be nyugodtan és magatokban.
balbako_
2016. március 22. 06:22
Ez és a CSOK alaposan átrendezi majd a parlamenti választások esélyeit csakúgy, mint a rezsicsökkentés. Most a pártlapok nyomják az ellen dumát.
paraklétosz
2016. március 21. 21:04
"Ezek" kirabolnak aztán kitalicskázzák és végül kitömik a haverokat. Gondoljunk bele: nemrégiben "ezek" még fasiszták voltak. Ez már polgárosodás. A kommenisták csak néznek nagy demokrata szemekkel, reménykednek, hogy a letolvajozás eredményesebb lesz. Észre sem veszik, hogy még kilóg a tarisznyájukból a feszítővas.
Tintamin
2016. március 21. 20:54
Mit ad Isten, pont egy havercégre sikerült kiírni a bulit, nahát, sosem gondoltam volna, hogy már megint csak egy cimbora lesz a nyerő.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!