Ez alatt a cikk alatt fizetett trollok fognak kommentelni

2016. április 15. 12:39

A magyar nyelvű oroszbarát propaganda nagyon hasonlóan jelenik meg, mint amit a lettek tudományosan kikutattak.

2016. április 15. 12:39
Bede Márton
444

„Az orosz információs háborúval nálunk csak néhány újságíró foglalkozik, és cikkeikkel még nem sikerült elérniük, hogy a téma szélesebb tömegeket érdekeljen. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy akárcsak Lettországban, Magyarországon sem feltétlenül a kommentelő trollok terjesztik leghatékonyabban az orosz propagandát. Amíg a teljes kormánypárti médiagépezet, a közszolgálati tévétől a Magyar Időkig a putyinista, szélsőjobboldali üzenetet közvetíti, olyan hivatalos orosz csatornákat használva forrásként, mint a Sputnik News és a Russia Today, »szakértőjük« pedig Nógrádi György, a kommentelő trolloknak és a Hídfő.ru-nak csak epizódszerep jut.

Az azonban kétségtelen, hogy a Jānis Sārts által felvázolt hálózatok a magyar interneten is kiépültek és mindig bevetésre készek. Működésük nagyon hasonló, mint a többi, az oroszok által befolyásolni próbált országban. Akárcsak a Guardian, a legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat munkatársai is megfigyelték, hogy kommentszekciójukat minden, Moszkvát érdeklő cikk alatt elözönlik a trollgyanús kommentek, és a helyzet az ukrán polgárháború kirobbanása óta fajult el teljesen.

A magyar nyelvű oldalakon pont ugyanez a folyamat zajlott le. A 444 kommentszekciójában 2014 végén kezdtek el feltűnni nagyon gyanús felhasználók, 2015 nyarán pedig, szinkronban a menekültválsággal, teljesen elszabadult a pokol. Többek közt ezért is döntöttünk úgy 2016 januárjában, hogy megszüntetjük a teljes kommentszabadságot, és előmoderációt vezetünk be.

Nem tudjuk, hogy a 444-re írt, az orosz érdekeket visszhangzó kommentek fizetett trolloktól vagy moszkvai szempontból hasznos idiótáktól származnak, de az mindenesetre érdekes, hogy amit mi látunk a kommentszekciónkban, az alapján a magyar nyelvű oroszbarát propaganda nagyon hasonlóan jelenik meg, mint amit a lettek tudományosan kikutattak. A 444 kommentjeinek egyik moderátora szerint: (...) a 444 orosz témájú cikkei alatt a moderálás bevezetése előtt 20 százalék lehetett a trollkommentek aránya. Ez konzervatív becslés. A kínai troll 10-20 százalékot tippelt, a lett kutatás szerint a legkényesebb témák esetében 50 százalék feletti lehet az arány, míg Amelia Arsenault azt saccolta, hogy az olyan, meghatározó jelentőségű oldalak esetében, mint a Guardian vagy a Huffington Post, az orosz érdekeket sértő cikkek alatt akár a kommentek 75 százaléka is származhat propagandistáktól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2017. január 25. 17:59
Persze Bede, aki nem ért egyet veled, az az ellenség ügynöke. Igazi bolcsi köcsögök vagytok, igaz-e, te nagyon demokrata?
Kiscsillag
2016. október 14. 16:07
444=gagyimedia
tango47
2016. augusztus 01. 12:54
És még ezek pofáznak arról, hogy az ellen-oldal összeesküvés-elméleteket gyárt.
atila68
2016. június 11. 13:44
1. Fizetett TROLL cikkéhez ez a legkevesebb. 2. Bede Mártont zavarja ha fikázzák. 3. Bede Márton el is olvassa ezeket a fikázásokat. Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!