Biszku Béla halott, de forradalom így sem lesz

2016. április 02. 12:52

Húsz évvel a rendszerváltás után ez a per csak arra volt jó, hogy ne nézzünk szembe magával a rendszerváltással.

2016. április 02. 12:52
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Jogerős ítélet nem született ellene, de ha szembe akarunk nézni az elmúlt száz év magyar történelmével, és ezen belül pedig a pártállam sötét időszakával, és nem csupán a Rákosi-, hanem a Kádár-rendszer sötét időszakával is, akkor ki kell mondanunk: bűnös volt.

Ellenben ezt a szembenézést kicsit sem segítette a történészek által indított, de a politika által az emlékezéstől ellopott Biszku elleni kirakatper. Tetszettek volna forradalmat csinálni - ahogy Antall József, a Harmadik Köztársaság első miniszterelnöke mondta. Húsz évvel a rendszerváltás után ez a per csak a gyűlöletkeltésre, a történelmi feldolgozás és a rendszer megértése helyett a gyűlölet egy emberen való kiélésére volt alkalmas. Húsz évvel a rendszerváltás után ez a per csak arra volt jó, hogy ne nézzünk szembe magával a rendszerváltással. (...)

De Magyarország nem csinált forradalmat, nem csinált lusztrációt, megegyezett az állampárttal a békés átmenetről, hagyta a kommunista vagyonátmentést, a titkosszolgálatok beszivárgását az új rendszerbe, az elitkompromisszum pedig a gazdasági háttérre is kiterjedt, így a mai magyar politika is sok tekinteben és a sok háttéralku révén a Kádár-rendszer talapzatán áll.

A Duna-gate, az olajügyek, a 90-es évek alvilági leszámolásai, a 90-es évek politikusok elleni robbantásai, az oligarchák felemelkedése, a Pintérek és Csányik uralma valószínűleg nem független attól, hogy és miként zajlott le a rendszerváltás, hogy nem lett forradalom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2016. április 03. 16:48
A Newsweek azt írta pénteken,hogy egy torontói ügyész vádat emelt egy Káin nevű ember ellen, aki kiirtotta az emberiség felét.A torontói ügyészség szemtanúkat keres az ügyben.
GV0917
2016. április 03. 16:38
Csöndesen kérődzik, Igen Jámbor fajta.. Ha talál egy témát, Szuszog, böfög rajta.
írmag
2016. április 03. 13:44
Folyik belőled a terelés, mint a ganaj a tehenből.
Ellensúly
2016. április 03. 00:20
Azt hiszem, életemben először nyomtam zöld gombot egy Kettős Mérce-írásra. Sajnos igaza van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!