Így alakul az új világrend

2016. május 21. 13:32

Kaplan szerint a globalizáció elmélyítette a geopolitikai ellentéteket, mivel szűkösebbé tette a világtérképet és szétforgácsolta a politikai szereplőket.

2016. május 21. 13:32
Daniel Corsano
Danube Institute

Kaplan szerint a globalizáció elmélyítette a geopolitikai ellentéteket, mivel szűkösebbé tette a világtérképet és szétforgácsolta a politikai szereplőket. Indiának és Kínának például a buddhizmus elterjedésén kívül nem sok kapcsolata volt hosszú történelmük során, hiszen a Himalája elmozdíthatatlan és nehezen járható határt képezett közöttük. A növekvő geopolitikai nyomás és a modern fegyverek hatótávolsága azonban riválisokká tették őket. India csatahajókat állomásoztat a Dél-kínai-tengeren és szövetséget keres Vietnammal és Japánnal, Kína pedig az Indiai-óceánon gyakorlatoztatja flottáját, s Irán és Oroszország felé közeledik.

Már nincsenek pusztán helyi konfliktusok: egy régió krízise az egész világot fenyegető láncreakciókat indíthat be. A nagyhatalmak keze mindenhova elér, ha rombolni akarnak, de a távolból megfékezni a káoszt lehetetlennek tűnik. Az USA nyíltan beavatkozott Irakban és kezdetben a távolból figyelte Szíriát, de mindkét taktika kudarcot vallott és vérfürdőhöz vezetett. Ez már nem a civilizációk ütközése, hanem a populizmus által mesterséges egységekbe tömörített nyers erő anarchiája, így nem is kerülhet ki belőle győztesen egy civilizáció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. május 21. 23:01
Majd Kaplan elmondja, hogy szerinte mi hogyan van. A szerző ne másokra hivatkozzon, amikor a saját véleményét mondja! Ez Isten akarata.
jolly77
2016. május 21. 22:58
Az ember legnagyobb félelme, hogy az élete unalmasan múlik el, és nem lesz mit mesélni az unokáknak. Valahányszor azt látom leírva, hogy "új világrend" az egy felismerésnek tűnik számomra, hogy túl konstans körülöttünk a béke, és ez ki fog tartani életünk végéig. A mi életünkben semmi olyan nagy horderejű dolog nem fog történni, amit itt mindenki vár (a Mandineren különösen), és új világrend sincs. Hangzatos, de nincs. A mostani világ alapjai megszilárdultak már jóval a születésünk előtt, és nem is fognak meginogni. Törődjetek bele, nézzetek meccset, dugjatok, hétfőn pedig tűnés vissza dolgozni!
apoa
2016. május 21. 21:40
a nemzetállami populizmus és az egyetemes értékeket képviselő nyugati civilizáció között látja korunk meghatározó konfliktusát. **************** Világos, nemzetállam rossz dolog(fasiszta), únió magasabbrendű, demokratikus,,, Ez egy barom.
balbako_
2016. május 21. 14:55
Éppe4n ezért szükséges, hogy megállítsuk - sőt haza transzportálással - megfordítsuk a migrációt, mert ezzel a világ összes konfliktusát importáljuk és felkínáljuk Európát hadszíntérnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!