Tiszta lehet egyáltalán a Brexit-népszavazás?

2016. május 27. 10:36

Minden attól függ majd, hogy a referendum során mekkora lesz a valódi elfogulatlanság, korrektség és méltányosság, amelyet már most beárnyékolnak az ellentétes nézeteket népszerűsítő felek viselt dolgai.

2016. május 27. 10:36
Mészár Kata
Danube Institute

A Brexit mentén két táborra szakadt Egyesült Királyság nem csak a közelgő népszavazás miatt van nehéz helyzetben: amellett, hogy meg kell hozni egy sarkalatos döntést, képbe kerülnek a jogi kérdések is, amelyek akadályozhatják az eredmény tisztaságát. Minden attól függ majd, hogy a referendum során mekkora lesz a valódi elfogulatlanság, korrektség és méltányosság, amelyet már most beárnyékolnak az ellentétes nézeteket népszerűsítő felek viselt dolgai. Ezeket a melléfogásokat tárta fel Michael Pinto-Duschinsky, a Standpoint magazin elemzésében.

A kampányban résztvevő tagokat hivatalosan szigorú előírások kötik. 2000-ben Tony Blair munkáspárti kormánya törvénybe iktatott több jogszabályt annak érdekében, hogy ellenőrizhetőek és átláthatóak legyenek a felhasznált támogatások a választási kampányok és referendumok során. A létrehozott törvény, a PPERA (The Political Parties, Elections and Referendums Act)  gátat szab a nemzeti kampányok felhasználható költségeinek, megtiltja a külföldről származó egyes adományok felhasználását és egy bizonyos küszöb felett elvárja az érkezett adományok átláthatóságát. (...)

Ezek tükrében ésszerű azt állítani, hogy egy Barack Obama vagy Bill Clinton által lefolytatott kampánybeszéd megengedhetetlen. Az amerikai elnök mostanában gyakran látogatást tesz Londonban, hogy nyíltan kampányoljon az európai uniós tagság mellett, de Bill Clinton korábbi elnök tervei között is szerepelnek ilyen jellegű utak. Ők azonban a PPERA szerint nem engedélyezett résztvevők, kampánybeszédük pedig vitathatatlanul egy szolgáltatást képez. Az efféle személyek által tartott beszédek fiktív értéke pedig igen magasra rúg – minden bizonnyal meghaladja az 500 font küszöbértéket.

De nem ez az egy felróható szégyenfolt a kampányban. A Cameron által vezetett Konzervatív Párt köztudottan megosztott a kérdésben, viszont a kabinetben a miniszterelnökkel szemben állást foglaló »Leave«-pártiakat köti a kollektív felelősség. Vezetőjük ennek ellenére nyugodt szívvel kiküldetett a kampánya mellett érvelő brosúrákat minden háztartásba, az egész kormány nevében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bölcs Ész
2016. május 27. 11:08
A libsik szerint egy választás akkor demokratikus, ha az ő jelöltjük, illetve az ő álláspontjuk győz.
hajjaj
2016. május 27. 10:53
"Tiszta lehet egyáltalán a Brexit-népszavazás?" Természetesen, akárcsak az osztrák szavazás! Az eredmény szükségében utólag "megszámolják" a levélszavazatokat.Aztán lesznek körzetek 150% szavazói aránnyal. Demokrácia van ott! Bruhahahaha!
térdfigyelő kamera
2016. május 27. 10:45
Mostantól olyan tiszták lesznek a népszavazások, mint az osztrák választás a minap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!