A magyar demokráciához méltatlan volt, ami történt

2016. június 06. 11:30

A népszavazás a demokratikus akaratformálás egy pótlólagos, kivételes eszköze. Azt viszont látni kell, hogy sok szervező félreérti ezt a jogintézményt, mivel azt gondolják, hogy kormányzási eszköz, vagy bonyolult társadalmi problémák megoldásának eszköze. Interjú.

2016. június 06. 11:30
Fábián Adrián
Ars Boni

A februári események kapcsán sokan a demokrácia halálát emlegették. Ön szerint is ilyen drasztikus a helyzet?

A Nemzeti Választási Bizottság ülésén is kifejtettem véleményemet: méltatlan volt, ami történt. Én úgy éreztem, hogy a Bizottságnak hivatalból kellett volna foglalkoznia ezzel az üggyel. A jogi szabályozás hiányosságaira is visszavezethető, hogy egy ilyen helyzet kialakulhatott, remélem, hogy a népszavazási törvény módosítása a jövőben elkerülhetővé teszi a hasonló botrányokat. Valóban, egy, a magyar demokráciához méltatlan incidensnek voltunk tanúi.

Gondolja, hogy a törvénymódosítás helyre fogja tudni hozni a törést, amit az emberek a demokráciába vetett hitében okozott?

A népszavazás a demokratikus akaratformálás egy pótlólagos, kivételes eszköze. Magyarország abból a szempontból unikális, hogy nálunk választópolgár is kezdeményezhet népszavazást, ami sok helyen nincs így. Azt viszont látni kell, hogy sok szervező félreérti ezt a jogintézményt, mivel azt gondolják, hogy kormányzási eszköz, vagy bonyolult társadalmi problémák megoldásának eszköze. A szervezők sokszor komplikált társadalmi kérdésekre akarnak népszavazással választ találni úgy, hogy nagyon összetett, bonyolult, érthetetlen kérdéseket tesznek fel.

A másik fontos probléma az, hogy a kérdés mögött szükséges, hogy legyen társadalmi támogatottság is. Egyértelmű, hogy szervezett háttér nélkül nem lehet kétszázezer támogató aláírást összegyűjteni, de ezt a szervezők nagy része nem látja be. Sőt, sokan szimpla kalandvágyból élnek a népszavazási kezdeményezéssel. Mindezt egy új törvény nem biztos, hogy meg fogja szüntetni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. július 18. 18:15
„A februári események"... hogy ki adhassa be a kamu népszavazási javaslatot (amire aztán az ajánlásokat sem tudták összeszedni)...? Menjél má'...! Engem a valódi népszavazás érdekel, az erőszakos bételépítésről!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!