Munkaerőtlenség

2016. július 15. 07:51

A hazai kritikus állapotokra, hiányokra való ráébredés a politikusokból reflexszerűen a bérek emelésének szorgalmazását váltja ki.

2016. július 15. 07:51
Hajba Ferenc
Népszabadság

„A hazai kritikus állapotokra, hiányokra való ráébredés a politikusokból reflexszerűen a bérek emelésének szorgalmazását váltja ki. Az állam a minimálbéreket meg tudja ugyan emelni, ám az ilyen beavatkozások a gazdaság teljesítőképességének nagyobb arányú növekedése nélkül nem teremtenek jobb helyzetet.

A ­piaci alapon működő világcégek szikével faragják le költségeiket, úgy emelnek. Csak így lehetne. A Magyarországon letelepült járműiparnak óriási versenytársai vannak például Lengyelországban és Szlovákiában. Ha a Győrben gyártott motorok a béremelések miatt megdrágulnak, akkor az Audi anyacége majd a lengyelországi gyárából vásárolja meg azokat.

Ha pedig ilyen kis bérért a magyar ember nem dolgozik, jöhetnek a külföldiek. S a jelek szerint jönnek is. Győri cégek például magyarul beszélő ukránokat csábítanak át. Varga Mihály az unión kívüli országokból érkező emberek fogadását is támogatná. Ha haszon remélhető tőlük és nem menekülnek, aligha kell bizonyítani kereszténységüket, s azt, hogy családban élnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2016. július 15. 20:14
Ez úgy beszél, mint aki annó a foxi maxin tanulta, a politikai gazdaságtant! Komám, le vagy maradva úgy 20 évvel a világgazdaságtól, az európai gazdaságtól, nem beszélve a magyar gazdaság, s bér mennyiségének okairól!Amiről te írsz, az az a libsi tanmese, ami már akkor sem volt igaz, amikor folyton erre hivatkoztatok! Azaz hazudtatok!
Dénia
2016. július 15. 16:24
Nem kell a buta multiseggnyaló duma! Ötödannyit fizetnek bérként nálunk, mint nyugaton, senki ne magyarázza már, hogy nem tudnak bért emelni. Hiányzik a munkaerő? Nagyobb a munkaerőre a kereslet, mint a kínálat? Akkor tessék emelni a béreket, ezt diktálja a szent piac törvénye is! Azért hiányzik a munkaerő, mert nem hajlandók megfizetni ezek a tetvek. Menjenek a fenébe a világ másik felére tál rizsért dolgoztatni, ez itt Európa!
Bölcs Ész
2016. július 15. 12:07
"Győri cégek például magyarul beszélő ukránokat csábítanak át." Értsd: kárpátaljai magyarokat, illetve magyarul is tudó ruszinokat.
moha
2016. július 15. 11:44
..tulajdonképpen Magyarországon kettős bérrendszer alakult ki. ..a dolgozó ember bére alacsony...a hülyeségeket beszélőké viszont magas...a cikkíróé...akár mennyi is....magas!...végül is azt is mondhatnánk, hogy a cikkíró fizetését is az Audi fizeti meg...így tulajdonképpen ő lesz az oka ha ilyen teljesítmény ( és ekkora költség 9 miatt) Lengyelországba távozik...:) ui: ez legalább logikus...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!