A véleményszabadság korlátai

2016. július 24. 17:41

Szörnyű az a világ, amelyben arcon csapnak, bebörtönöznek vagy szitává lőnek azért, ha más véleményen vagyok, mint a közhatalom birtoklója, vagy másképp látom a világot, mint egy olyan csoport vagy közösség, amelynek nem vagyok tagja.

2016. július 24. 17:41
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„A véleménynyilvánítás szabadsága egyetemes érték és elidegeníthetetlen jog. Szörnyű az a világ, amelyben arcon csapnak, bebörtönöznek vagy szitává lőnek azért, ha más véleményen vagyok, mint a közhatalom birtoklója, vagy másképp látom a világot, mint egy olyan csoport vagy közösség, amelynek nem vagyok tagja. De ha tagja vagyok, akkor is. És ez így helyes. De helyes-e különbséget tenni az egyes csoportok és közösségek véleménye között? Lehet-e az egyikre azt mondani, hogy ez belefér a jog kereteibe, amaz pedig nem? S ha igen, akkor ki húzza meg ezeket a határokat? Mert aki ezt megteheti, az birtokolja az igazi hatalmat.

Fontos, a korunkat, történelmünket és jövőnket és meghatározó kérdések ezek. Olyan dilemmák, amelyekre pironkodva fordulnak el sokan, vagy éppen az egyik oldalt képviselve szenvedélyesen fröcsögnek a kérdést feltevők képébe. Pedig a józan észt kellene csak elővennünk. Szenvtelenül mérlegelnünk. Mert ez a szabadság egyetemes érték ugyan, de nem korlátlan. Nem abszolút. Határokat szab egy személy, egy kisebbségi csoport vagy egy közösség jogainak védelme. Leginkább az élethez, a szabad cselekvéshez és végül az emberi méltósághoz való jog. A kimondott vagy a leírt szó ugyanis sokszor életre kel, hogy romboljon, hogy pusztítson.

Ezért is érthetetlen, hogy míg a bevándorlással kapcsolatos véleményeket Európa-szerte úgy kezelik, akár egy törékeny kristálypoharat, amelyet még a kimondott szó előtti emberi lehelettől is óvni és védeni kell, addig az Iszlám Állam keresztény- és Európa-ellenes propagandája töményen ömlik a nyilvánosság szemétdombjára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. július 25. 01:47
Beszarok, bazmeg, milyen véleményhuszárkodás megy a kormány seggnyaló lapjában, miközben a kettősmércén nem csúszik át, hogy ma ebben az országban a kormánykritikusokat konkrétan üldözik, bakker.
madarasi.abel
2016. július 24. 22:43
Semmit sem tilos. Buzizhattok, zsidózhattok, migráncsohattok kedvetekre. Megírhatjátok, hogy szír volt, aki gyilkolt. Szidhatjátok a libsiket. Hülyét csinálhattok magatokból, úgy, ahogy tetszik. Nem értem, mi bajotok.
Harangláb
2016. július 24. 20:13
A legjobban az tetszik, hogy ma egy történelmi tény vitatásáért börtön jár...:( Utoljára a középkorban járt inkvizíciós eljárás a tudományos elhajlóknak...
Karbantartó9
2016. július 24. 19:39
Véleményszabadság? Szólásszabadság? HOL??? USA: egyik államban úgy szavaztak a népek, hogy az azonos neműek nem házasodhatnak. Véleményszabadság van, nem? Akkor akár ezt is akarhatja a többség. Node! Az egyik legnagyobb sportszövetség hagyományosan pont ebben az államban redezte meg az adott sportág legnagyobb rendezvényét. Mostanáig! Mert a fenti családvédelmi törvény elfogadása miatt kirekesztőnek bélyegzték az adott államot, és már nem itt lesz az a bizonyos sportesemény. Véleményszabadság, mi? Nesze neked amerika! A PC lószarnak ez az erdménye. Nincs tovább véleményszabadság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!