Mad Max-népszavazás: miért NEM?

2016. szeptember 01. 03:33

Ha a szíriai háború elől menekülőket erkölcsi kötelessége befogadni Európának, akkor mi lesz a már folyó vagy a jövőben kitörő háborúk és polgárháborúk érintettjeivel? Jöhetnek majd ők is, legyenek bármennyien?

2016. szeptember 01. 03:33
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Ez a poszt hosszú idő alatt állt össze különféle töredékekből – még a Mandiner Migráció és mi sorozatába kezdtem el írni valamikor. Akkor naponta 2-3 ezren lépték át illegálisan a határt, majd októberre már napi 6-8 ezer illegális határátlépőt fogott el a rendőrség: naponta egy soltvadkertnyi, hetente egy hódmezővásárhelynyi, havonta egy debrecennyi embert.

Magyarország előbb a szerb, majd a horvát határt zárta le, ezzel egyelőre megpecsételte a balkáni migrációs folyosó sorsát. A kezdeti totális – a hazai sajtó, különösen az online média lendületes helyeslésétől kísért – nemzetközi jajveszékelést és fasisztázást követően alábhagyott a nyitott külső határok iránti lelkesedés, és mások is megépítették a maguk kapuit kis oldalsó szárnyacskákkal.

Rázós időszak van mögöttünk, de ami ránk vár, az sem ígérkezik kevésbé keménynek. Az október elején tartott magyarországi népszavazás csak egy epizód ebben az Európa számára sorsfordító történetben, de akár jelentős epizód is lehet, ha sikerül erős impulzust adnia a korábbi paradigmától bénított uniós döntéshozóknak.

Közel-keletiekből európai vagy Európából Közel-Kelet?

Afganisztánban még egyetlen év sem telt el békében, mióta élek. Szíria a második világháború óta kilenc különböző háborús és polgárháborús konfliktusnak volt részese (ebből négyben volt Izrael ellenség). Az iraki demokratizációs sikersztori után a csodálatos arab tavasz óta Egyiptomban és Líbiában is egymásnak adják a kilincset a rendszerszerű elnyomás alól felszabadult demokraták.

Lehet abban bízni, hogy a muzulmán világból ideözönlő tömegeket teljesen magával ragadja a szólásszabadság varázsa, a nemek közötti egyenlőség meg az LMBTQ-mozgalom pezsgése. Miért ne lehetne? Az újra és újra csúnyán lelepleződő fasiszták ugyan nem akarnak hinni abban, hogy épp csak egy kis brüsszeli érzékenyítés hiányzott eddig török és kurd, síita és szunnita, a szekuláris muzulmán és az iszlamista közötti ellentétek elsimításához, de kit érdekelnek a fasiszták?

A dolgok jelen állása szerint aligha a talajvesztett Európa lesz az, ami a Közel-Kelet emberemlékezet óta dúló, ősi ellentéteit feloldja, vagy akár pacifikálja.

Morális csapdában

A jelenlegi migrációs áradat súlyos erkölcsi dilemma elé állítja Európát: ha tárt kapukkal várjuk az érkezőket, és jó körülményeket biztosítunk számukra, akkor azzal további millióknak és tízmillióknak üzenjük, hogy lehet jönni, jó lesz nekik itt. Ha nem, akkor sérül az emberségesség parancsa, viszont sokkal kevésbé lesz vonzó nekivágni a nagy útnak Európa felé.

Ha a szíriai háború elől menekülőket erkölcsi kötelessége befogadni Európának, akkor mi lesz a már folyó vagy a jövőben kitörő háborúk és polgárháborúk érintettjeivel? Jöhetnek majd ők is, legyenek bármennyien? Ebben az esetben nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy egy nemzedéknyi időtávon tíz- és százmilliós nagyságrendű potenciális európai polgárról beszéljünk, csak a konfliktuszónákból. A sokkal kisebb népességáramlás mellett kialakult emberi jogi paradigma az új, egészen más volumenű migráció hatására önmagát pusztítja el. És kétségtelen, hogy sokunk számára meghasonlással jár, hogy korábbi erkölcsi kereteink csődöt mondanak az új viszonyok között.

Európa jószándékú árulói – az öntetszelgő Facebook-humanizmus

A humánusnak tűnő, ám felelőtlen, illetve az embertelennek tűnő, de felelős megközelítés ismétlődő összecsapásaival telt az elmúlt másfél évünk, és ez sosem szívderítő látvány. Ha lájkokkal és megosztásokkal segíteni vagy integrálni lehetne, akkor az elmúlt bő másfél évben érkező menedékkérők boldogan, gyakorlatilag konfliktusmentesen élnének együtt Európa eddigi lakóival. De nem lehet.

Ettől még folyik tovább az önámítás, hogy az iszlám világból érkező menedékkérőket a nyugati értékek vonzanák. Biztos vannak ilyenek is, de a jólét és a biztonság az igazi vonzerő. Sokan nem jólétet és – európai értelemben vett – szabadságot akarnak, hanem jólétet és saríát.

Hogy az európai, a kontinens működését évtizedeken át meghatározó liberális paradigma mennyire nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, azt legjobban a zsidóság és az iszlám világból érkező menedékkérők viszonyának értelmezésekor beálló kék halál példázza: régóta tudjuk, hogy az egyik legnagyobb bűn az antiszemitizmus; a muzulmánok között azonban, fogalmazzunk úgy, felülreprezentált a zsidókkal szembeni, erősen kritikai attitűd (na nem az a puha, európai, hanem az életerős, cselekvő, közel-keleti); ezt azonban politikailag nagyon-nagyon nem korrekt feszegetni. Kik gyújtják fel a francia zsinagógákat? Kik elől menekül a franciaországi zsidóság? Kik támadnak zsidókra Belgiumban? Kik köpnek az utcán, ha a vallási előírásaiknak megfelelő öltözékű zsidót látnak, kik sértegetik őket vagy emelnek kezet rájuk? Attól tartok, nem napjaink közismerten legnagyobb elnyomói, a privilegizált, ciszhetero fehér férfiak.

Milyen egymillió? Milyen 1294?

2015-ben arról szóltak a hírek, hogy egy-másfélmillió menedékkérő érkezett. Gyakori érvelés, hogy ez elhanyagolható az EU több mint 500 milliós népességéhez képest. Ez az érvelés nagyon hamis, a menedékkérők özöne ugyanis koncentrált, demográfiailag épp úgy, mint földrajzilag: elsősorban fiatal férfiak jönnek, és az érkezők nem lélekszám-arányosan oszlanak el a német nagyvárosok és a legkisebb magyar és bolgár falvak között.

Az érkezők demográfiai összetételében kódolva vannak a későbbi feszültségek, sokkal-sokkal több férfi érkezik, mint nő, mégpedig jellemzően fiatal férfiak. Tavaly is így volt, idén is így van ez, akkor is, ha valaki örömében háromszor is hírül adja, hogy több a nő és a – túlnyomó többségében egyébként szintén fiú- – gyerek, mint a férfi. És mit fog csinálni néhány százezer, esetleg millió huszon- és harminconéves férfi, miután hónapokat, éveket töltött közösségi szállásokon, nem egészen olyan életkörülmények között, mint azt távoli hazájában elképzelte magának? Miközben nem egy településen többen vannak, mint a velük egykorú német, francia vagy éppen svéd férfiak. Ahogy abba is riasztó belegondolni, hogy alighanem voltak olyan pillanatok 2015-ben, amikor jóval-jóval több harcedzett férfi volt Magyarországon az átvándorlók között, mint a Magyar Honvédség soraiban.

Hasonlóan hamis érvelés az, ami azt mondja, hogy a kötelező uniós kvóta elfogadásával Magyarországnak mindössze 1294 menedékkérőt kéne átvennie az uniós célországoktól. Ugyanis, ha egyszer elfogadjuk ezt a metódust, akkor később már sokkal nehezebb lesz nemet mondani az újabb és újabb körökre, hiszen ott lesz a befogadási precedens.

Európa vagy Eurábia 2050

Európa elképesztő demográfiai nyomás alatt áll, mivel gyorsan öregszik (s teszi mindezt jólétben), miközben a világ szegényebb részein folyamatos a demográfiai többlet. Úgy fest, mintha az öreg kontinens beletörődött volna, hogy hosszú távon nem képes ellátni önmagát, nem saját gyerekeivel, hanem import népességgel képzeli el a gazdasága és jóléti rendszere jövőjét. Lehet azt mondani, hogy jönnek majd mások, aztán viszik tovább ezt az egész Európa-dolgot, de az nem ez az Európa lesz.

A fiaink 2047-ben lesznek annyi idősek, mint ma én, a lányunk 2050-ben. Mondhatjuk-e azt nekik, hogy ők egy olyan országban és Európában élnek majd, ahonnan hiányzik a számunkra még természetes biztonság, egy olyan helyen, ami sokkal kevésbé európai? Szerintem nem. Ha elfogadnánk ezt, az árulás lenne velük szemben.

A Mad Max-népszavazás

Nem véletlenül választottam nyitóillusztrációnak a határzárba 2015-ben beépített Mad Max-vagont. Szép? Nem. Elegáns? Nem mondanám. Van benne valami nagyon nyersen erőszakos – de működik. 

A kvótáról szóló népszavazás is egy ilyen Mad Max-vagon: nem elegáns, nem illik a boldog békeévek alatt kialakult világképünkbe, de működhet. És ha működhet, akkor meg kell próbálni – ezért én biztosan ott leszek a magam nem szavazatával októberben.

 *

Fotó: Szeged Ma

Összesen 273 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2017. szeptember 28. 16:51
Két oka van: 1. akkor már két hónapja megtámadtuk a bíróságon 2. ez nem jogforrás, nem olyan okirat, ami kötelezettséget keletkeztet. Elolvastam jó pár kommentedet, és igen, az a véleményem, hogy sértő. Vagy szerinted pl. a söpredék nem az? Az nem mentség hogy de úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött.
Pinter68
2016. október 02. 18:35
Kicsit sok volt a töltelékszöveg. De megértem. Meg kellett alapoznod önmeggyőzésileg a kijelentésnek, hogy akkor te lövetnél (és lényegtelen, hogy csak pár százat vagy ezreket). Én meg nem. A puszta emberiességi okokon kívül már csak abból a racionális megközelítésből sem, hogy elképzelni sem tudom, hogyan reagálna az Európában élő 25-30 millió muzulmán arra, hogy halomra lőjük a hittestvéreiket. Illetve el tudom képzelni, de nem szeretném. Nem vagyok hívő, de van egy mondás amit 2000 év után is érvényesnek tartok, mert 2000 év történelmi tapasztalata támasztja alá az igazságát. "Aki kardot ragad, az kard által vész el." Amúgy, az apokaliptikus víziót a millió számra ideözönlő bevándorlókról nem én vázoltam fel. Hanem a jobboldali hisztéria kampány.
Pinter68
2016. október 02. 18:35
"tengeri határt nem a parton, hanem a felségterület határán kell védeni? " Aha! És hogyan? 1 km-enként hajót állítasz, hogy észrevegyék a gumicsónakon érkezőket akár még ÉJJEL IS? Működőképes lehet. Alig kellene hozzá több, mint 4-5000 hajó az év 365 napján a nap 24 órájában EGYHELYBEN. Van más hasonlóan kiváló ötleted is? Esetleg megírhatnád az illetékes országok kormányának vagy az EU-nak mert úgy látszik, nekik még nem jutott eszükbe ez az egyszerű de zseniális megoldás. Lol
Géká
2016. október 02. 18:35
teljesen érthető és értelmes választ adtam mik a felelősségi körök a kialakult helyzetben. határon lövetés: az ember természetesen szellemi lény is, de nem csak: az ember fizikai lény is. A helyet ahol él, ami fenntartja, azt ápolja, megműveli, benépesíti, védi. És itt jön egy nagyon csúnya, nagyon fájó, nagyon szívbemarkoló mondat a luxuskörülmények között a valóságtól elrugaszkodott európai tömegeknek: Mindenki a sajátját. Azt állítod, hogy nekünk nincs jogunk beleszólni mit csinálnak ők a saját országukba, mert a csúnya fehérember bántotta ikszszáz évig a szegény banánszoknyás mutimi törzset és az arabokat (akik perdig mi mindent tettek a tudományban és ugye emiatt mind csillagász meg matematikus) és ne pofázzon bele milyen stratégia mellett használják a saját földjüket. Tehát amíg az ő földjükről van szó addig tombol a lebensraum elmélet balliberális oldalon. De ha ők élhetetlenné teszik a saját földjüket (basszus amúgy greenpeaces, zöldelkötelezettségű emberek fejében hogy fér meg egyszerre, hogy ne szólj bele mennyi gyereket vállal egy afrikai, mert az belepofázás, elnyomás , és az hogy az ottani fauna is megmaradjon?), akkor mi segítsünk nekik(egészségügy fejlesztése évtizedek óta már és zöld forradalommal az élelmezés segítése évtizedek óta a szemét fehér ember által), ha ezt meg nem fenntartható normális életszínvonalra használják fel, hanem 10 szer annyian nyomorognak azóta ahelyett hogy 10x jobban éljenek), akkor persze a mi morális imperativuszunk hogy akkor meg jöjjenek ide, mert ugye vannak gyerekek is köztük (minden második ember gyerek Afrikában). De persze ha majd ide beérnek akkor hipphopp integrálódnak mert majd elmeséli nekikm pap réka Kinga, hogy de sokkal jobban olyannak lenni mint ő. de még ha ez sikerülne is, akkor sem bír el Európa sem annyi embert akinek szüksége lesz a következő 80 évben segítségre. Vagy van valami határ ami szerinted humánus? beengedni az első 20 milliót a többit meg hagyni a francba? ez humánus? vagy kiválogatni a legokosabbakat, a legjobb munkaerőt, aki meg nem okos az meg maradjon ott? Ez humánus, vagy ilyen fasiszta kiválasztáselméletes elitista genny? Mi lenne ha az európai ember megtanulná elfogadni hogy nem ő az Isten és nem tud mindent megoldani, hanem csak egy része a természetnek. De nem kerülöm meg a kérdést: A határokat meg kell védeni. Ezt mindenki tudta még 20 éve. ha egy gyereket megkérsz, hogy rajzoljon egy határőrt akkor az a gyerek fog fegyvert rajzolni a kezébe. Az hogy ez már nem egyértelmű az komoly veszély. Ott csúsztatsz , hogy úgy állítod be, mint ha aki ezt állítja, az semmit nem hajlandó segíteni az ottani embereknek, hanem alig várja, hogy "halomra lövethessen" afrikai tömegeket. Úgy állítod be, mint ha egy társadalmi járványnak (ez a buta , családtervezés nélküli, a rendelkezésre álló forrásokat nem mérlegelő, a holnapra nem gondoló társadalmi norma ami ehhez a közelgő tragédiához vezetett a harmadik világban, kiegészülve azzal, hogy a nyugati ember odaadta nekik az ehhez a kulcsot azzal, hogy családtervezést, társadalmi felnőttévállást nem követelte meg azokért a technikákért cserébe, amivel kisebb lett a gyermekhalandóság, több lett az étel és magasabb a várható életkor) az lenne a megoldása, hogy a valamennyi embernek a helyszínen segíteni tudó, nem fertőzött részeket is elárasszuk olyan emberekkel akik hozzák magukkal az ottani problémákat úgy hogy magát a gócpontot érdemben nem is mentjük meg, mert 3 milliárdos lakosság boomot jósolnak csak Afrikában . ezt hogy fogja befogadni és beintegrálni a félmilliárdos Unio? jaj ezek mind nem számítanak, mert vannak köztük gyerekek és nem lehet a határon "halomra lövetni " senkit. Hát szerintem meg a helyszínen kell kialakítani olyan városokat, ahol nyugati pénzen élhető (nem luxus) körülmények között tudnak élni a befogadott emberek, akiknek ezért cserébe el kéne fogadni nyugati normákat de nem itt, hanem ott. tudatos családtervezést, nők oktatását, és általában az itteni értékrendet. Ha valaki ott nem hajlandó erre, akkor mitől lenne hajlandó itt? Az volt az ősbűn, hogy feladták az európai nemzetek a gyarmatokat ahelyett, hogy humánusabban kezelték volna ott a társadalmakat és az európai mintára nevelték volna őket. Ha meg szerinted ehhez nem volt joguk, mert ne neveljenek át büszke, más nemzeteket, hanem tiszteljék a másságukat, akkor meg ugye az aki idejön attól miért várod el, hogy úgy viszonyuljon nőkhöz, másokhoz, a világ dolgaihoz mint mi? Meg ugye akkor a büszke nemzet oldja meg maga a dolgait, amiben mi kívülről segíthetünk sokat anyagilag meg ha kérnek oktatásban segítséget, de nem kell őket beengedni. Most igazából az a felelőtlen liberális gondolkodás kopogtat be az ajtónkon, ami 70 évet tetszelgett a saját jóságában , ami inkább volt egy nárcisztikus póz mint valódi jóság. De mondom a kérdésre: Én nem mondhatom meg, hogy lövessenek a határon annyit mondhatok, hogy a törvényeknek megfelelő módon állítsák meg őket. Ha ehhez lövetés kell és a társadalom felhatalmazza (vagy esetleg most is erre érvényben lévő törvények vannak)az erőszakszervezeteket és bizonyítottan csak így lehet megvédeni a határt a tömeges támadástól, akkor lőjenek. De a halomra lövetés egy túlzó, hamis állítás. rengeteg tömegoszlatás van nem lőfegyverekkel is, amik sikeresek. lőfegyverekkel sem kell senkit megölni, hogy megállítsad, és pláne nem kell az egész tömeget lelőni hogy egy tömeg megálljon. Szóval az ilyen érzelmileg túlrajzolt képekkel biztos sok lájkot lehet szerezni facebookon meg minden, csak nem valóságosak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!