Rekordmértékű munkaerőhiány sújtja Magyarországot

2016. szeptember 19. 09:04

Miközben a kétezres évek elején még Magyarországra jártak át dolgozni Szlovákiából, mára ez megfordult.

2016. szeptember 19. 09:04
Ténytár
Ténytár

„2016 első negyedévében óriásit ugrott a betöltetlen álláshelyek száma a versenyszférában, ami arra utal, hogy a magyarországi munkaerőhiány tovább növekszik. A KSH adatai szerint összességében több mint 50 ezer állás állt üresen az év első három hónapjában. A hazai munkaerő-piaci helyzet erősen ellentmondásos: miközben látszólag javul a munkaerő-piaci helyzet, egyre jobban fékezi a növekedést a képzett munkaerő hiánya, méghozzá pont a nemzetközi téren legdinamikusabban fejlődő ágazatokban.

Sőt, a helyzet igazából rosszabb: jelenleg ugyanis már nemcsak arról lehet beszélni, hogy a magas kvalitást igénylő iparágakban (mint például az IT-szektor), nem találnak a cégek megfelelő munkaerőt, hanem az alacsony képzettséget igénylő területeken is egyre nagyobb problémát okoz a munkaerőhiány.

Egyértelmű, hogy a munkaerőhiány elsődleges oka a nagyon alacsony bérek. Miközben a kétezres évek elején még Magyarországra jártak át dolgozni Szlovákiából, mára ez megfordult. Még nagyobb baj, hogy szintén az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt százezrek vándoroltak ki Nyugat-Európába, akik közül várhatóan sokan nem is térnek majd vissza.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. szeptember 19. 17:32
" Varga Mihály elmondta azt is, hogy a kabinet szerint egyelőre még nem jött el az a pont, amikor be kellene avatkoznia a magyar munkaerőpiacra, ugyanakkor, azokkal a munkaadókkal, akik nem tudják itthonról betölteni az üres pozícióikat, mint munkaügyi partner, az állam egyeztetésekbe kezd, és megpróbál a segítséget nyújtani a számukra. " A lényeg, hogy a bérek semmiképpen se emelkedhessenek jelentősen. Ezért a multik és a kormány is mindent megtesz. Szóval még sokáig fogjuk hallgatni ezt a siránkozást a munkaerőhiányról. Merthogy a nyilvánvaló megoldást, a jelentős béremelést nem fogják meglépni az biztos.
noMores
2016. szeptember 19. 15:48
Kellett ugye szétbaszni az oktatást (nemcsak Orbán, de ő most nagyon sokat tesz érte).
Akitlosz
2016. szeptember 19. 15:20
Aztán meg a versenyfeltételek még itt Magyarországon sem azonosak a külföldi és a magyar cégek számára. A társasági adó 19%. Magyar cégek számára. Míg a pl. a Mercédesz számára 0,19% Azaz SZÁZADakkora. Ennyi is csak az azért, mert teljes adómentesség az EU tagság miatt már nem adható többet. Így persze könnyen tudnak talán egy picikével többet fizetni.
Akitlosz
2016. szeptember 19. 14:09
Szóval én zöldet nyomtam a cikkre, mert az csak jó és örvendetes, hogy a magyarországi cégek már csak egyre kevesebb balekot találnak, akik még hajlandóak aprópénzért nekik dolgozni. A pénz beszél a kutya újságíró meg munkaerőhiányról hadovál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!