Vannak vitáink édesanyámmal

2016. október 21. 13:59

A kormány megalázott mindenkit, aki úgy gondolkozott, mint én. Ennek ellenére elmentem, és nemmel szavaztam, de nagyon rossz érzés volt, hogy a voksommal mintha legitimáltam volna a kormány kampányát. Interjú.

2016. október 21. 13:59
Ungár Péter
Ungár Péter
Magyar Nemzet

Mit szólt az édesanyja, Schmidt Mária – aki a Fidesz értelmiségi holdudvarának kiemelkedő alakja – ahhoz, hogy önt az LMP elnökségébe választották?

Annak ellenére, hogy sok kérdésben nem ért egyet a politikai tevékenységemmel, szerintem a sikeremnek örült.

A vasárnapi ebédeknél azért szóba kerül, mi a helyzet az LMP és a Fidesz körül?

Nagyon kemény politikai vitáink vannak. Kiemelkedik ezek közül, hogy szerinte jó, ha Orbán Viktor Magyarország miniszterel­nöke, szerintem pedig ez nem szolgálja az ország érdekét.

Nem érzi úgy, hogy a családi háttere hátráltatja az LMP-t? Hiszen nem biztos, hogy ellenzéki pártként éppen a családi kötődései miatt minden fronton tudják a kormányt támadni.

Úgy gondolom, hogy az LMP mindig támadja a kormányt akkor, ha az nem képviseli a nemzeti érdeket. A párton belül pedig az az általánosan elfogadott hozzáállás, hogy az embert nem a családja, hanem a cselekedetei alapján ítélik meg. (...)

A népszavazási kampányukban ön azt mondta, hogy a helyes válasz a kormány által feltett kérdésre a nem. Elment végül is szavazni?

Nagy dilemma volt, mert alapvetően azt gondoltam, hogy egy értelmes kérdésről és releváns problémáról van szó, a nemzeti szuverenitás védelme és a migráció kezelésének nemzeti hatáskörben tartása ugyanis fontos kérdés. Ám a kampány nem erről szólt, hanem agitá­ciós propaganda valósult meg a Fidesz-médiában, ami mára majdnem a teljes médiát jelenti, tisztelet a kivételeknek. Szerintem ezzel a kormány megalázott mindenkit, aki úgy gondolkozott, mint én. Ennek ellenére elmentem, és nemmel szavaztam, de nagyon rossz érzés volt, hogy a voksommal mintha legitimáltam volna a kormány kampányát. Pedig a nem szavazatom nem Orbán öntömjénezésnek, hanem az unió felkészületlenségének és kapkodásának szólt, valamint annak, hogy ezzel, a – véleményem szerint – sorskérdéssel sokkal többet és mélyebben kell foglalkozni, mint eddig. (...)

Van egy meghívásuk a civilektől az október 23-i rendezvényükre, a baloldali ellenzéki pártok már jelezték, hogy elmennek. Önök?

Gyurcsány Ferenccel együtt, tíz évvel 2006 után az Astoria közelében nem szeretnénk lemosni az ő gyalázatát. Ez szerintem teljesen érthető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2016. október 23. 13:43
Egy gyerek sem felelős a szülei tetteiért. Egy sem.
koronaszepe
2016. október 23. 13:39
Schmidt Mària apósa màr a rendszervàltàskor gazdag ember volt, férje, a Wallisban gazdagodott, nyugodjon békében, fia LMP-s, ja, és Ungàr Klàra a sógornője. A vagyona kb. 8-10 milliàrd. Nemzeti Együttműködés Rendszere!
zőldsas
2016. október 23. 06:50
Még jó, hogy nincs ÁVO mert az első Te lennél aki feljelenti az anyját. No nem az eszméért hanem a vagyonért.
1istvan
2016. október 22. 23:32
nimfak [Hozzászóló kiszűrése] 2016. október 21. 16:42 botka. tegnap este őt fényezte az atv. és meg is mondta, vállalja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!