Holt vidék

2017. február 07. 07:27

Az ítélőtábla tanácsvezetőjének egy teljes óra sem volt elég, hogy felsorolja, milyen alaphibákat vétett, illetve milyen jogsértéseket követett el a vörösiszapperben első fokon eljáró bíró.

2017. február 07. 07:27
Haraszti Gyula
Magyar Idők

„Az ítélőtábla tanácsvezetőjének egy teljes óra sem volt elég, hogy felsorolja, milyen alaphibákat vétett, illetve milyen jogsértéseket követett el a vörösiszapperben első fokon eljáró bíró. Szabó Györgyi bírónőnek volt képe például úgy ítélkezni a tíz ember halálát okozó katasztrófa perében, hogy még csak azt sem indokolta meg, milyen bizonyítékok alapján döntött. Igaz, nehéz lett volna bármilyen bizonyítékot is megemlítenie. Elfogadott ugyanis egy olyan szakvéleményt, egy bizonyos Raisz Iván tollából, amely nemcsak hiányos volt, hanem zavaros is, olyannyira, hogy a »szakember« sokszor még önmagával is ellentmondásba került. Eközben olyan tanúkat hallgatott meg, akiket nem lehetett volna tanúként meghallgatni. Az ítéletből azonban nem világos, hogy végül mely vallomásokat fogadta el és miért.

Ennél még elkeserítőbb, hogy sok olyan körülményt nem vett figyelembe, amelyek nagyban hozzájárulhattak a katasztrófához, például a monitoringrendszer hiányosságait, illetve azt, hogy lényegesen több lúgos vizet tároltak a tragédiát okozó kazettában, mint az megengedett lett volna a tulajdonos által elkészített védelmi tervek alapján. Ehhez képest minden felelősséget áthárított az előző tulajdonosokra, mert a már említett homályos szakvélemények szerint az altalaj miatt a területen eleve nem lett volna szabad tározót építeni. A tegnapi táblabírósági határozat szerint Szabó Györgyi hibát követett el annak megítélésében is, hogy a Mal Zrt. megfelelően cselekedett-e akkor, amikor már megtörtént a baj. A riasztás elmaradása kapcsán ugyanis a törvényszék nem vetette össze a híváslistákat a vádlotti vallomásokkal.

Ezek után már az is érthető, hogy Szabó Györgyi felmentő ítéleteinek indoklása a vádlottak többségénél teljes egészében hiányzik. Mivel is indokolta volna a felmentést, ha nem is tárta fel, értékelte megfelelően a bizonyítékokat? Az sem meglepő, hogy ilyen előkészítés után a bírónő kénytelen volt a véleményét megfogalmazni arról, hogy szerinte kiknek kellene a vádlottak padján ülniük.

Szerencsére azonban vélemények alapján nem hozhattak az ügyben jogerős ítéletet. Az eljárás kezdődik elölről, méghozzá soron kívül, hogy ne húzhassák az időt a végtelenségig, és a felelősök rács mögé kerülhessenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. február 08. 14:14
Időhúzás,a mi kontónkra.
kispufi
2017. február 07. 18:52
a bírói pályán az alkalmassági vizsgálat szűrője kb. a lyukas vödör. hasonlókkal teli a padlás. és aki egyszer bekerült, onnantól csak a függetlenség szajkózása marad, és legfeljebb csak az kerül ki belőle, akinek elege lesz az egészből, vagy - még ritkább - van benne belátás és önkritika. tisztelet persze a kivételeknek.
h.kovacs
2017. február 07. 16:48
"a felelősök rács mögé kerülhessenek" nocsak, már az ítélet is kész van ?
tintapaca
2017. február 07. 13:26
Na ki tudja, hogy azt a megyei bírósági elnököt, aki éveken keresztül a megyei bíróság költségvetéséből, évi több százezer forintért tároltatta a saját tulajdonú vitorlás yachtját egy balatoni kikötőben, mire ítélte a győri ítélőtábla büntetőtanácsa? Én nem tudom. Ha Magyarországon lett volna halálos ítélet, mint főbüntetés, akkor Kaiser Edét már kivégezték volna, mire kiderül, hogy nem ő követte el a móri mészárlást.Iszonyú problémák vannak az igazságszolgáltatásban. Sok az összeférhetetlenség. Mindennapos a bíró-ügyvéd, ügyész-ügyvéd házaspár. A jogásztársadalom a maga javára hozza a jogszabályokat, amelyek révén kizár a körei fölötti minden lehetséges ellenőrzést. Na szevasztok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!