Orbán ellenfeleinek nincs mit ünnepelniük

2017. április 27. 08:55

Az Unió intézményei és az európai politikusok most türelmetlenebbek, haragosabbak Orbán miatt, mint bármikor, de viselkedését részben beárazták, részben pedig nem tudják, hogy konkrétan mit tehetnének.

2017. április 27. 08:55
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Facebook

„Igazán nem tartozom azok közé, akik mindig bebizonyítják, hogy Orbán akkor is győzött, amikor vesztett, de szerintem a szerdai európai parlamenti meneten Orbán ellenfeleinek nincs mit ünnepelniük.

A korábbi brüsszeli/strasbourgi fellépéseihez képest merev, vonalas miniszterelnök eleve a sajtótájékoztatót, értsd a vita interpretációját akarja megnyerni a nap végén. Lehet ünnepelni, hogy hú, de beolvastak neki a parlamenti képviselők, de hát Orbán pontosan tudhatta, ki mit és hogyan fog mondani, és az a helyzet, hogy már 6 évvel ezelőtt, az első ilyen vitában is nagyjából sejthette ezt. Annyi változás történt, hogy most a Néppárt is nyíltan bírálta, ennek nyilván van üzenete, csakhogy a néppárti frakcióvezető felszólalásában Orbán kormányzásban szerzett érdemeiről is megemlékezett, dicsérve egyebek mellett a vitakészségét. Ez azért nagyjából jelzi, mennyit sikerült megérteni az Orbán-jelenségből. 

A felszólalók az európai pártküzdelem részeként tekintettek az esetre, (a szintén előrejelezhetően viselkedő) Orbán jelenléte csak alkalom volt arra, hogy új aspektusokkal bővítsék a pártvitákat. És... ennyi. 

A Bizottság elindított egy újabb kötelezettségszegési eljárást: tele velük a padlás. Ezúttal a Bizottság a szokásosnál szerencsére kissé tempósabban lépett, ez azonban még mindig egy jogvita, holott mintha kezdett volna már leesni, hogy valójában politkai és értékvita zajlik. Az Európai Néppárt aligha zárja ki sorai közül a Fideszt egy folyamatban lévő bizottsági eljárás alatt, pláne nem úgy, hogy korábban a Fideszt, még ha esetleg vitatták is számos lépését, semmilyen hivatalos elmarasztalás sem érte pártcsaládján belül. 

Az Unió intézményei és az európai politikusok most türelmetlenebbek, haragosabbak Orbán miatt, mint bármikor, de viselkedését részben beárazták, részben pedig nem tudják, hogy konkrétan mit tehetnének. Orbán továbbra is elmegy a határokig, sőt, azokat tágítani igyekszik. Helyzetét természetesen erősen befolyásolja a nemzetközi viszonyok alakulása, de nem fogják nekünk majd valakik leváltani. Az Orbánnal szembeni küzdelmet itthon kell(ene) megnyerni, ehhez pedig politkai céljait, viselkedését, eszközeit elsősorban nekünk kellene megértenünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trinitysum
2017. április 27. 17:24
Megérzéseim szerint a legtöbb európai vezetőt lefizette Soros, hogy engedjék be a migránsokat, és mellettük kampányoljanak. A lekenyerezettek pedig Soros kottájából kénytelenek játszani, mintha arra lennének programozva. Semmi más értelmes magyarázat nincs a viselkedésükre. Valószínűleg Orbánt nem tudta lefizetni, ezért ásták ki a csatabárdot. Még a végén kiderül, hogy nem Orbán a legkorruptabb...
Kup Lung
2017. április 27. 15:02
Hát igen. Itt a lényeg az hogy amit Orbán jelzett a sajtó tájékoztatón . Röviden : Politikailag nem jutottunk előrébb egymás lökdösésében , hát akkor nézzük mega jogi utat . Aztán meglátjuk . --- És hát mivel a módosított civil törvényünk is elbújhat szigorúság tekintetében pl. az amerikai mögött ugye . És hát az oktatás meg belügy . A kötelezettségszegési eljárás is miről szól ? "indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését" . De hát a cseheknél vagy a német tartományokban még "indokolatlanabbul" szigorúbb :) ---- Tehát így jogi útra lépve igencsak nehezen meszelhető el a kormányzati törekvés . Ezért aztán nagyon is megértem Laknekt (a maga szemszögéből persze) , aki így már elkeseredésében mégis csak inkább a jövő évi választásra koncentrálna . Hát ez a járható út kedves Zoli . És nem a külföldi erők alamizsnájáért ácsingózni . Az olyan megalázó .
nyugalom
2017. április 27. 13:51
Katasztrofalis volt tegnap az a sok ostoba, egyengyuloletet felolvaso, uvoltozo alak! A szandekos tajekozatlansagot mutato szovegek, mintha ujhelyiek sokszorositott szoveget mondtak volna fel.
zolizolizoltan
2017. április 27. 13:17
Sorost csaló uzsorásnak nevezte Orbán és ezzel elérte igazi célját, hiszen az EU parlamenti ülést egész EU-ba kiközvetítették. Egész Európa hallhatta. Ezek után akár vissza is léphet a lex-CEU törvénytől. Mostantól nyíltan, nagyon kemény eszközökkel támadhatja Sorost az EU testületei előtt is, és ezt alighanem meg is fogja tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!