Tüntetők válaszúton

2017. május 01. 09:21

A születő mozgalom máris szintet lépett. Nem egyetlen ügyet, hanem általános politikai célt tűzött zászlóra: az igazságos választási rendszert.

2017. május 01. 09:21
Lendvai Ildikó
Népszava

„A remények és csalódások hullámain dobált társadalomnak nincs türelmi tartaléka, nincs idő a lassú építkezésre.

Éppen azt érezték meg a mostani tiltakozások vezéregyéniségei, hogy még a tetőponton kell formát váltani. Választási mozgalmat hirdettek, „a politika társadalmasítását”, amelyre valóban égető szükség van. Mint Gulyás Márton mondta: »Az a mozgalom, amely ezreket lesz képes szisztematikus munkában kampánymódban tartani, az fog tudni olyan társadalmi erőt felmutatni, amellyel jelenleg a pártok nem bírnak.«

A születő mozgalom máris szintet lépett. Nem egyetlen ügyet, hanem általános politikai célt tűzött zászlóra: az igazságos választási rendszert. Ez nem a pártoktól elkülönítő, hanem azokkal eleve közös terep. Az új mozgalmárok nem irtóznak finnyásan a politikától, nem hangsúlyozzák, hogy kizárólag szakmai megoldásokat keresnek. Éppen ezért kerültek most válaszút elé.

Mert amilyen jelentős kérdés a választás szabályzása, ugyanígy le is szűkíti a választási mozgalmat választójogi mozgalommá. A kettő nem ugyanaz. Az utóbbinak kevesebb a mozgósító ereje, akármilyen jól elmagyarázzák a problémát, és akármennyire modellezi a választási rendszer igazságtalansága az egész rezsim igazságtalanságát: a tisztességtelenség törvényesítését, a hatalmi érdek kizárólagosságát, a népakarat elé állított gátakat. De a lehető legarányosabb és legkorrektebb szisztéma sem viszi el önmagában a fásultakat szavazni (nem hogy egy választási mozgalomba!), ha nem látják, milyen élethez segítheti őket a voksuk. Egy igazi választási mozgalomnak erről is kell szólnia, nemcsak az odavezető útról. Az arányos, listás választási rendszer egyik bevallott célja, hogy ne kényszerítse az erre nem képes vagy nem hajlandó pártokat együttműködési kalodába. Ám most a „technikai koalíciók” rémét úgy hárítanák el, hogy a választási mozgalmat magát teszik technikaivá azzal, hogy tartalmi elemek, társadalmi célok helyett (mégoly fontos) választási technikák köré szerveznék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leech1
2017. május 01. 22:16
Mozgalmárok !? Ezek ? Nem ! Hahások , alkoholista ingyenélők . Bp.-i gazdag zsidók gyerekei , akik ano Bajnait éltették és megszálták a fidesz székházat . Ezek akarják az országot rabszolga sorsra kényszeríteni! Ezekre Magyar nem szavaz ! Botoxlady , a mama meg van már ?
Rockpapa
2017. május 01. 19:53
És te boldogan segítesz ha hívnak,ha szükség van rád.És valahogy mindig jön egy felkérés ,amit nem tudsz visszautasítani.A népért ,a hazáért mindent.
Venn
2017. május 01. 15:57
Sipánka cenzorálta igazságos választás: 1. A Népfront kijelöli a választáson indulókat. (elöl ő) 2. A népnek nincs más dolga, mint a kezükbe nyomott névsoros papírt bedobni az urnába. 3. A rendőrség vigye be szavazni az elmaradókat. 4. A rendőrség vigye be a kóterba a megszólalókat. 5. Minden létező hírforrás jelentse be a 99,9999%-os győzelmüket. 6. Az egész ország énekelje teli torokból az internacionálét. (és ez nem fantáziálás, ezt sipánkáék több évtizedig gyakorolták, demokratikusan!! Most van pofája megszólalni!)
áfonya
2017. május 01. 15:02
Lendvai neked kuss!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!