A tehetetlen ellenzék bosszúja

2017. június 26. 07:33

A választási rendszer megváltoztatására tett összellenzéki erőfeszítés nem más, mint izzadságszagú pótcselekvés.

2017. június 26. 07:33
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„A magyar választási rendszer azóta arányos, amióta az egypártrendszer megszűnt létezni. Arányos volt a születésekor, arányos volt 1990-es premierjén, de arányos maradt kisebb-nagyobb módosítások után is, amikor újra és újra lehetőséget biztosított minden politikai közösség számára a hatalomba kerülésre. Ahogy arányos ma is; sőt: sokkal egyszerűbb és átláthatóbb, mint ez idáig bármikor. Ahogy a legtöbb európai országban, úgy nálunk is, egyéni és listás képviselőhelyekből van összegyúrva, és az úgynevezett »többgyőzteses elvet« követi. Akár a német szisztéma, amely mindig is példaértékű volt a törvényalkotók szemében, szemben a francia vagy a brit rendszerrel. (...)

Mindamellett az is igaz, hogy a magyarországi baloldal (illetve a »demokratikus chartának« nevezett mozgalomnak köszönhetően), a liberálisok is tele vannak mindenféle demokráciával kapcsolatos frusztrációval. Hogy is lehetne ez másképp, ha egykor egy diktatúrát irányítottak vagy szolgáltak ki, cenzúráztak, és elfojtottak minden szabadságjogot – most pedig a demokráciáért kell ellenzékben aggódniuk? És sajnos ez a fajta frusztráció jól megfigyelhető az utódpártban szocializálódott ifjabb generáció körében, ahogy a volt kommunisták tenyerébe csapó liberális szereplőknél is.

Mifelénk tehát, a hatványozottan frusztrált, a tehetetlenségükben vergődő baloldali és liberális politikai pártok, közösségek és szereplők kifejezetten szenvedélyesen követelnek ott is demokráciát, ahol történetesen létezik, és köszöni szépen, jól működik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2017. június 26. 11:02
Ne haragudj, Ervin, ez most baromság volt. 90 óta, de szerintem soha sem volt a magyar rendszer arányos. Teszem hozzá, hogy szerencsére. Az nem működőkéses, hogy mindig mindenben kompromisszumot kell kötnöd a tiédtől jócskán eltérő véleményekkel. Idióta koalíciókötések az eredménye, pl. Szlovákia.
zakar zoltán béla
2017. június 26. 10:05
!
Mindjárt
2017. június 26. 08:11
Te Nagy Ervin! Jól benyaltál az új gazdádnak. Titeket is megvett a Pénztáros? A felcsúti banda szembe köpte saját alkotmányát mert annyira retteg a Jobbik plakátjaitól. Ez már nem demokrácia hanem diktatúra. Maffia diktatúra.
SilentBob
2017. június 26. 07:41
"a magyarországi baloldal (illetve a »demokratikus chartának« nevezett mozgalomnak köszönhetően), a liberálisok is tele vannak mindenféle demokráciával kapcsolatos frusztrációval. Hogy is lehetne ez másképp, ha egykor egy diktatúrát irányítottak vagy szolgáltak ki, cenzúráztak, és elfojtottak minden szabadságjogot – most pedig a demokráciáért kell ellenzékben aggódniuk? És sajnos ez a fajta frusztráció jól megfigyelhető az utódpártban szocializálódott ifjabb generáció körében, ahogy a volt kommunisták tenyerébe csapó liberális szereplőknél is." Szerintem ez nem frusztráció, hanem reflex. Genetikailag, zsigerből antidemokraták és hát működik a pavlovi reflex is. Egy-egy ilyen téeszelnök, kárpitos vagy pártkorifeus élet-halál ura volt a nemlétező szocializmusban: azért is vágtak bele a politikába, hogy basáskodhassanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!