Mitől tetszenek félni?

2017. június 14. 11:06

Aktanyilvánosság szégyenletes módon eddig sem volt, a homályos múltú potentátok viszont soha nem tudhatták, milyen forrásból bukkan elő valami rájuk nézve terhelő információ. Mostantól viszont egyetlen forrás lesz: csak a Fidesz!

2017. június 14. 11:06
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Ma tárgyalja a parlament az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáráról (ÁBTL) szóló törvény módosítását. A javaslatban több jótékony elem van, de a lényeget illetően továbbra sincs szó teljes aktanyilvánosságról.

Ellenben azt mondja, hogy a módosítás hatályba lépését követő hat hónapon belül az ÁBTL részére át nem adott iratok nem használhatók fel bizonyítékként semmilyen eljárásban. Az általam tizenháromszor benyújtott aktanyilvánossági törvényjavaslat a teljes aktanyilvánosság mellett a jelenlegi módosító javaslatnál keményebben büntette volna az illegális iratbirtokost. Teljes aktanyilvánosság továbbra sincs, viszont ha valaki féléven belül nem adja át az itt-ott kallódó régi állambiztonsági iratokat, úgy az irat elveszíti bizonyító erejét.

Magyarul a jövőben csak a teljes fideszes kontroll alatt álló levéltár szolgáltathatna bizonyítékot az ügynökmúltra. Aktanyilvánosság szégyenletes módon eddig sem volt, a homályos múltú potentátok viszont soha nem tudhatták, milyen forrásból bukkan elő valami rájuk nézve terhelő információ. Mostantól viszont egyetlen forrás lesz: csak a Fidesz!

S félreértés ne essék: a módosítás nem elsősorban az illegális iratbirtokosokat üldözni, hanem az igazságot.

Mitől tetszenek félni?”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2017. június 14. 13:30
Többet találkozom a véleményével, mióta nem politizál. Ez meg most még demagóg is.
zakar zoltán béla
2017. június 14. 11:57
Végvári-Roszik-JF Kenedi..........ZÉTÉNYI!
ÁrPi
2017. június 14. 11:47
Egyébként az ÁBTL valóban Fidesz ? Vagy ez itt is csak egy túlzás?
Onurisz
2017. június 14. 11:45
"Teljes aktanyilvánosság" sehol nincs. Talán figyelmesebben kellett volna olvasni az ezzel foglalkozó szaktörténészeket. Nem is lenne korrekt, hogy bárki csócsálhassa mások családjának múltját. A kutatói szabadságot kell kiterjeszteni és az iratok titkosságának feloldásával a teljes jogi átvilágítást lehetővé tenni. A nem levéltárakból előkerülő iratok bizonyító erejére vonatkozó kitétel alighanem azért kerül a törvénybe, hogy akinél még van lopott irat, mielőbb helyezze levéltárba. Nem biztos, hogy ez a cél elérhető, de a törvény módosítására később is lesz lehetőség. Nyugalom, ha valamelyik fideszes politikusra vonatkozó hitelesnek bizonyuló leleplező irat kerül elő, az politikailag akkor is megsemmisíti, ha jogilag nem is. Egyébként az ilyesmit miért tartalékolták volna idáig? Nevetséges, hogy még mindig ilyen marhaságban reménykednek egyesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!