Mi a bajom a kapitalizmussal?

2017. július 31. 09:20

Fel kell tenni a kérdést, hogy a modern kapitalizmus vagy a demokrácia fontosabb?

2017. július 31. 09:20
Rutz Tamás
Rutz Tamás blogja

„A környezettudatos politikával, az emberkép humanista megközelítésével, egy erős és alapjövedelemmel bíró jóléti állam felépítésével közelebb juthatunk egy igazságosabb társadalomhoz. Viszont ehhez konfliktust kell vállalni. Fel kell tenni a kérdést, hogy a modern kapitalizmus vagy a demokrácia fontosabb? A népképviselet ma már másodlagos, a nagy befolyással és erős lobbyval rendelkező vállalatokhoz képest. Viszont amíg 1 ember 1 szavazatot jelent, az oligarchák csapdába ejteni tudják csak az államot, uralni nem.

A jóléti állam felfogását ki kell terjeszteni. Nem csak nagyobb mértékű elosztást kell alkalmazni, hanem el lehet menni az alapjövedelem bevezetéséig (párhuzamosan kivezetve más támogatásokat természetesen), 6 órás munkanapok alkalmazásával és erős, a munkásokat védő törvényekkel.

A környezettudatosság kapcsán 3 szempont a legfontosabb: energiapolitika, lokalizáció és mértékletesség. Az energiapolitika kapcsán cél természetesen, a zöld energiaforrások felhasználása. Itt nem büntetni és kényszeríteni kell. Kedvezményekkel, előnyök juttatásával kell ösztönözni az állampolgárokat és vállalatokat. 2040-ig el kell érni, hogy túlnyomó részben zöld energiaforrásokból fedezzük szükségleteink, és hogy kizárólag csak elektromos autókat lehessen kapni a piacon. A lokalizáció kapcsán le kell szögezni, hogy a globalizáció nem állítható meg és nem is kell megállítani. Viszont gyorsítani sem kell. Minél globálisabb a gazdaság, annál inkább nő az ökológiai lábnyom, ennek fő okozója a szállítmányozás. Törekednünk kell rá, hogy amit helyben elő tudunk állítani, azt termeljük meg helyben. Hozzunk létre erős helyi gazdaságoka! A mértékletesség persze sokrétű. Ne vásároljunk ha nincs rá szükség, vegyünk tartósan használható eszközöket. De talán ami a legfontosabb: ne együnk minden nap húst. A modern kapitalizmus egyik legnagyobb szörnyűsége az ipari méretű »gyártása« az állatoknak, ahol megnyomorítva és kvázi megkínozva nevelnek fel állatokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2017. augusztus 01. 07:34
Szerintem egyik sem fontos, mindkettő önjáró mém, mert nem írható körül egzaktan, pontfix micsoda is. Helyettük a _felismerést_ ajánlanám, eddig egyetlen fityinget sem bírt senki magával vinni az örök életre. Pontosabban: -kárhozatba. Felekezettől függetlenül.
GV0917
2017. július 31. 16:53
Kedves uram! ha értelmetlen dolgok elemzéséhez fog, miért nem kérdezz meg olyanokat aki éltek a két össze nem illő fogalom idején kis hazánkba. Tehát jól jegyezd meg!!! Ezt megpróbálták világméretűvé kiszélesíteni-FÁBÓL VASKARIKA. mert a Szaharában, ha letesznek egy halat-például csukát- nemsokára t-mivel az éltető oxigént felvevő szerve erre OTT és akkor (egy időben) nem működik: Szocialista, nép, népi demokratikus stb-tehát BALOLDALI DEMOKRÁCIA nem működik!Az OXIGÉN a példában a SZABADSÁGOT JELENTI. A másik paradoxon a demokrácia és kapitalizmus. A demokrácia a POLGÁRI jelzővel sem nevezhető jobboldalinak.De baloldalinak sem- mert az eltörölte volna a magántulajdont.Legfeljebb a LIBERÁLIS-abszurd dolgokat favorizáló eszement fantaszták játékszere lehet.De a pénz az irányító elitcsoportoknál van.Persze erre Nálunk kitalálták: A DEMOKRÁCIA a kisebbség elnyomása. A ZSARNOKSÁG IS! De csak akkor , ha ÉN VAGYOK A ZSARNOK!Tehát ez a kommunizmusra hajaz.Mindenki szabad ember- mindaddig, amíg bele nem szól a pénz elosztásába és az irányításba!
Autofocus
2017. július 31. 13:16
Mi a bajom a naplementékkel? - érted, ugye?
A teremburáját
2017. július 31. 11:55
S honnan van az alapjövedelem? Nem elég hogy megtermelik az árát mindenki számára, de utána a dolgozóknak mindent meg kell fizetniük (egészségügy, oktatás, stb)? Az igénytelen lusták meg szépen megélnek és szaporodnak a rovásukra. Vagyis a segélyekből élők helyzetének a kiterjesztése és könnyebbé tétele! S ők meg persze az alapjövedelmet biztosító pártokra szavaznának mig a világ! Ja, nyugaton ezt tervezik most a migránsokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!