A külhoniak szavazati jogáról

2017. szeptember 25. 15:30

Én nem vonnám kétségbe Gyurcsány Ferenc értelmi képességeit. Viszont ekkora marhaságot mondani, nem illendő egy önmagát államférfiként meghatározó illetőnek.

2017. szeptember 25. 15:30
Rutz Tamás
Rutz Tamás blogja

„De most túlment végleg egy határon, mint ellenzéki szereplő. Nem volt elég a 2004-es demagóg és gyalázatos népszavazási kampány, 2017 évében is kikelt a külhoni magyarok szavazati joga ellen. Azzal indokolja, hogy minek is szavazzanak hazánkban, hiszen nem érinti őket, nem itt élnek és nem viselik a következményeket. Én nem vonnám kétségbe Gyurcsány Ferenc értelmi képességeit. Viszont ekkora marhaságot mondani, nem illendő egy önmagát államférfiként meghatározó illetőnek. Hogy a fenébe ne lenne közük hozzá? A külhoni magyarság és az adott országban élő többségi társadalom viszonyát nagyban befolyásolja az anyaország hozzáállása, a két ország viszonya. Joguk van ebbe legalább minimálisan beleszólni!

Persze más szempontból is lehet érvelni. A jelenleg élő konstrukció hibája, hogy a Fidesz kvázi politikai termékként kezelte. Átgondolatlanul csapták össze a szabályozást, hiszen aki leadja voksát külhoni magyarként, csak listára szavazhat. Nem érvényesülnek az egyenlő jogok, így szinte másodrendű állampolgárnak kezeli őket a rendszer. Ezt kell rendezni, nem elvenni a szerzett jogokat. Viszont amennyiben a mindenkori hatalom felülírja a szavazati jogot, ez a helyzet súlyosbodik, mert szavazásra nem jogosult állampolgárokká válnak. Rosszabb esetben a mindenkori hatalom az állampolgárságot is elveszi, így »rendezve« az egyenlőtlenséget. Ez viszont egy kegyetlen és destruktív üzenet a határon túli magyarok számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beflower56
2017. szeptember 26. 13:44
Az igazi másodrendű állampolgárok mi vagyunk a nyugaton élő és dolgozó anyaországi magyarok! Mi nem szavazhatunk levélben,nem úgy mint a magyarul sem tudó "állampolgárok" valahol Szerbiából!Ezek pénzért vették a papirjaikat/nem keverem a letelepedési kötvényekkel/.Régóta magyar útlevéllel az Eu-ban dolgoznak/vagy felveszik az aktuális segélyeket,lásd romániai "magyarok"esetei Angliában/
catalina9
2017. szeptember 26. 07:24
hiszen aki leadja voksát külhoni magyarként, csak listára szavazhat." kire szavazhatna még?
Sulammit
2017. szeptember 25. 23:07
Hát ez az. Mert csak ő tartja magát államférfinak. Talán még Vadkan Ágnes.
cutcopy
2017. szeptember 25. 18:17
"a Fidesz kvázi politikai termékként kezelte. Átgondolatlanul csapták össze a szabályozást, hiszen aki leadja voksát külhoni magyarként, csak listára szavazhat" Mégis mi másra lehetne, egyéni szavazókörünk sajnos még nincs Erdélyben..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!