Kilúgozott igazság

2018. január 26. 19:49

A büntetőper elsőrendű vádlottja, olyanokat mondott, hogy ma is mindent ugyanúgy tenne, mint 2010-ben. Nem tehettek ellene semmit – vágta a képünkbe.

2018. január 26. 19:49
Bán Károly
Magyar Hírlap

„A büntetőper elsőrendű vádlottja, vagyis Bakonyi olyanokat mondott, hogy ma is mindent ugyanúgy tenne, mint 2010-ben, amikor bekövetkezett a tragédia. Nem tehettek ellene semmit – vágta a képünkbe. »A gáton, a helyszíni szemlénél tudatosult bennem, hogy ott akkora dolog történt, amit elképzelni sem lehet« – fejtegette a vezérigazgató. Az »ott akkora dolog«, ami 2010. október 4-én még nem tudatosult az üzemeltetés első számú felelősében, a Mal Zrt. egyik tulajdonosában, annyi volt, hogy Kolontár határában átszakadt a vörösiszap-tározó gátja, s a kizúduló lúgos anyag elöntötte a környező településeket, így Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt is. A gátszakadás következtében tíz ember vesztette életét, több százan súlyosan megsérültek, számos ingatlan összedőlt, lakhatatlanná vált.

Bakonyinak már akkor is volt egy magánszáma. Tévékamerák előtt ujjai közt morzsolgatta az ártatlan és teljesen veszélytelen vörösiszapot, az alumíniumgyártás melléktermékét, hülyének nézve mindenkit. Maga is értetlenül állt a súlyos égési sérülések és a vörös­ár rettenetes pusztítása előtt. Ezt a magánszámot most a bíróság előtt annyival fejelte meg, hogy azt mondta, »nem volt titok«, hogy maró, lúgos kémhatású anyag van a X-es tározóban. »Ez széles körű információ volt, ezt nem hallgatták el« – magyarázta a bizonyítványt az elsőrendű vádlott, akit a korábbi eljárásban a többi tizennégy vádlottal együtt mentettek fel, mert a bíró szerint még a pártállami időkben tervezési hiba történt, minden felelősség csak a stabilitását elveszítő altalajt terheli. Csakhogy a táblabíróság porrá zúzta a vádlottakat minden vádpontban felmentő ítéletet, súlyos eljárási hibák és abszolút hatályon kívül helyezési ok, az indoklási kötelezettség sorozatos és súlyos megszegése miatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2018. január 27. 00:18
Már többször kifejeztem véleményem, hogy a gátszakadás EGYÉRTELMŰEN tervezési hiba következménye. Egy tulajdonosnak sem kötelessége ellenőrizni a tervező SZAKEMBEREK munkáját, már csak azért sem, mert nem ért hozzá. Ha a tulajdonosok bűnt követtek el más területen, akkor azért kell őket megbüntetni, nem pedig rájuk kenni más szakemberek rossz munkájából eredő hibát. Csak egy a hibák közül: 2-300 méterre egy kb. 20 m magas gát alatt nem lehet a völgyben település.
tom hagen
2018. január 26. 20:55
A tragédia időpontjában (és előtte is, nyilván) a MAL Zrt. egyik tulajdonosa Gyurcsány Ferenc volt.
Megtalálta
2018. január 26. 20:19
Vezetőként a felelősség őt terheli. Akkor is, ha semmit nem tudott semmiről. Az Alzheimer nem visszamenőlegesen felmentő hatájú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!