Miért nem működik jól a magyar jogrend, és hogyan javíthatjuk meg?

2018. február 19. 12:36

Provokatívan és közérthetően fogalmazva: a magyar társadalom erkölcsi válságban van.

2018. február 19. 12:36
Jakab András
Index

„Az intézményépítésre nincs egyszerű csodarecept, de számos olyan konklúzió megfogalmazható, amelyeket érdemes figyelembe venni. A formális szabályok kapcsán az elmúlt időszak hibáiból érdemes tanulni, számos ponton módosítani kell a legfontosabb alkotmányos intézményekre vonatkozó alkotmányos vagy törvényi részletszabályokat. Az átfogó újraszabályozások helyett a megfelelő irány vélhetően a sok kis lépés, számos kis csavar meghúzása módszer lehet.

A nagyszabású újraszabályozások részben előreláthatatlan következményekkel járnak, éppen mert az intézmények nem csupán szabályokból állnak, részben pedig önmagukban is a bizonytalanságot növelik és így az intézményi bizalomban kifejezett árat fizetjük értük. Az intézményi reformok sikere igen gyakran egyébként is inkább az érintettek bizalmától és tényleges gyakorlatától függ, mint az egyes részletszabályok (egyébként nem lényegtelen) minőségétől.

Ha egymásnak látványosan ellentmondanak jogi és erkölcsi elvárások – amint ez a szocializmus idején, a rendszerváltáskor és sok tekintetben utána is történt –, az mindkettőt gyengíti, normazavarokhoz és anómiához vezet. Még provokatívabban és egyben közérthetően fogalmazva: a magyar társadalom erkölcsi válságban van.

A jövőre nézve ezért különösen fontosnak tűnik az ügynökügyek tisztázása, valamint a korrupciós kérdésekkel kapcsolatos elszámoltatás, és ennek kapcsán a jogrend alapjául szolgáló alkotmányos intézményekbe vetett bizalom visszaállítása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2018. február 20. 13:44
Már az elején elb...sztad Bandi! A beköszönő mondatod így hangzana helyesen és valósághűen: Provokatívan és közérthetően fogalmazva: a magyarországi posztkomcsi-libsi bírói kar erkölcsi válságban van.
catalina9
2018. február 19. 17:46
blődli...
lofejazagyban
2018. február 19. 15:52
"Úgy javítható meg, hogy fel kell forgatni, fenekestől." Értem én, és ha nem sikerül, akkor a "Nem értettünk a libákhoz/kormányzáshoz/stb." kiáltással irány Bécs vagy Franciaország?
Bell & Sebastian
2018. február 19. 14:56
A látlelet roppant rövid: szakmaiatlanság, összefonódások, korrupció. Úgy javítható meg, hogy fel kell forgatni, fenekestől. Most csak abban bízhatunk, hogy szétrohad magától, mert a Fidesz nem hajlandó még egyszer konfrontálódni, miután a Komintern egyszer már orrba vágta a vörös bölények elhajtása örvén. És nem utolsó sorban: nekik ez így pont jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!