Büszkék vagyunk a kutatóinkra

2018. június 20. 13:03

Munkánkkal arra törekszünk, hogy a társadalom számára fontos témákban a tudományos alapú megközelítés véleményformáló szerepet töltsön be.

2018. június 20. 13:03
Rudas Tamás
MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont

„Tisztelt Olvasó!

Mi az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban büszkék vagyunk a kutatóinkra. Büszkék vagyunk rájuk, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást. A Társadalomtudományi Kutatóközpontban a témaválasztás szabad, mert csak a szabad, kíváncsiság által vezérelt témaválasztásból származik igazi innováció. A kiválóság egyetlen - igaz, nagyon szigorú - mércéje a kutatásban a tudományosság nemzetközileg elfogadott módszereinek alkalmazása, az eredmények rangos folyóiratokban és kiadóknál való publikálása, a sikerességet egy objektív teljesítményértékelési rendszer minősíti minden évben.

Munkánkkal arra törekszünk, hogy a társadalom számára fontos témákban a tudományos alapú megközelítés véleményformáló szerepet töltsön be.

A társadalomtudományi kutatás haszna az, hogy az egyéni sorsok mögött feltárja a társadalmi törvényszerűségeket és ezzel higgadt és kiegyensúlyozott gondolkodási alapot teremt. A társadalomtudományi kutatás természeténél fogva kritikai jellegű, azaz a társadalom működésében, az emberek egymás közötti kapcsolataiban jelentkező problémák feltárására, ezek okainak megismerésére törekszik. Ezt a feladatát csak akkor tudja ellátni, ha ellentmondásos jelenségek vizsgálatától sem riad vissza. Az így feltárt és közzétett ismeretekre építve mindenki kialakíthatja a saját véleményét és segítséget kaphat a világban való eligazodáshoz.

Örömmel vesszük, hogy érdeklődésével megtisztelte honlapunkat. Kérjük, tájékozódjon munkánkról, nézze meg aktuális kutatási projektjeink listáját, várjuk rendezvényeinken.

Rudas Tamás
főigazgató”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgz1
2018. június 21. 20:22
A szóban forgó kérdésre neked sincs bizonyítékod (hogyan keletkezett az élet). De mindenki abban hisz, amit jónak lát.
A teremburáját
2018. június 21. 18:51
Az a baj veletek kreacionistákkal, hogy nemcsak az evolúciót tagadjátok, hanem azt is, hogy azért megismételhetetlen, visszafordíthatatlan, mivel ma már gyökeresen mások a környezeti feltételek a Földön, mint 3-4 milliárd éve, mikor az élet megjelent rajta. Az előbbi példával azt kívántam illusztrálni, hogy azért a mai körülmények közt is vannak olyan élőhelyek ahol némileg hasonló életfeltételek léteznek mint az ősidőkben (ilyenek lehetnek még a rendkívül mély barlangok, kéregrepedések, kialudt vulkánok, stb. de a legkomplexebbek és meglepőbbek ezek az óceán fenéki életközösségek). Ezek konkrét információkkal szolgálhatnak az élet megjelenéséről s az első élőlényekről. Csak nem egyszerű dolog vizsgálni őket!
u.cserkész
2018. június 21. 16:06
Azé' Lukács György életművének feltárása és közkinccsé tétele még hiányzik a boldogságunkhoz.:-) Mert vannak fontosabb dolgok is, mint, hogy nem lehet klímaszerelőt keríteni.
Lord Shen
2018. június 21. 14:58
Már '90ben lógnod kellett volna rohadt fasz. Szóval inkább kussolj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!