A migrációs válság csak erősödni fog

2018. szeptember 04. 15:35

Önmaga védelmében Európának készen kell állnia arra, hogy segítsen a legnagyobb migránskibocsátó országok problémáin. A migrációs krízis java még csak most következik, amit eddig Európa átélt, az csupán egy csendes nyitánya volt annak a szimfóniának, amelyet a XXI. századhoz írtak.

2018. szeptember 04. 15:35
Szalma György
Mandiner

Földünk egyre jelentősebb része válik lassan lakhatatlanná. A migrációs nyomás ezzel párhuzamosan fokozódik, egyenes arányban azzal, ahogy a klíma változásainak köszönhetően egyre nagyobb területek válnak emberi életre alkalmatlanná. Elfogy az ivóvíz, lehetetlenné válik a termőföldek öntözése, illetve a megtermelt gabona egy jelentős hányadát a klímaváltozás miatt elszaporodó rovarok emésztik fel.

Az éhínség és a szomjúság éppen elegendő indok arra, hogy nagy tömegek nyakukba vegyék a világot és élhetőbb területre költözzenek. A háborúk, a helyi konfliktusok még inkább ráerősítenek az elvándorlási kényszerre.

A köztudatban az él, hogy jórészt a nyílt háborúk sújtotta régiók lakói indulnak neki a világnak, azonban a szegény afrikai országok lakói hatványozottan nagyobb számban terveznek nekivágni az Európába vezető útnak, akkor is, ha úgy-ahogy béke honol az adott országban. Az eltávozási vágy pedig egyre erősödik. India térségéből és a Közel-Keletről is újabb milliók keresnek majd maguknak élhető lakhelyet.

A világ szegény népessége ugyanis el nem ítélhető módon élhetőbb lakhelyre vágyik.

A migrációs válság a gyarmattartók felelőtlenségének és az éghajlati változások okozta problémák eredménye.

A gyarmattartók egy nap összecsomagoltak, majd magukra hagyták az addig megnyomorítottakat. Ennek nyomán társadalmi válságok sora bontakozott ki. Igazságtalanul mért határok, ebből eredő etnikai és vallási konfliktusok, az egykori gyarmati területek folytatólagos gazdasági kihasználása ágyazott meg annak, hogy ma százmillók kelnek útra, hogy a fejlett világban boldoguljanak. Részt kívánnak abból a sok jóból, amit részint az ő országaik kincseiből és emberanyagának munkáján keresztül szerzett meg a Nyugat.

A régi gyarmattartó országok mai napig megtartották gazdasági befolyásukat egykori területeiken, a problémás részeket, mint a közoktatást, egészségügyet, általában az ország megszervezését jellemzően nagyvonalúan a helyeikre hagyták. Úgy lettek egyik napról a másikra urai saját országuknak a gyarmati időkben alávetettek, hogy addig a legtöbb helyen semmilyen beleszólásuk nem volt az irányításba. A nehezen boldoguló országok pedig kedvező terepet nyújtanak arra, hogy a terült korábbi gazdáinak gazdasági érdekei ne sérüljenek. Fegyveres erővel éppen akkora rendet tartanak fenn, amennyit a saját érdekeik szerint szükségesnek tartanak.

Bár egyes országok gazdaságilag rengeteget profitálnak a mai napig a gyarmataikból, a felelősség átvállalásának terhét nem veszik nyakukba. A folyamatos fegyverexport mellett az ENSZ- és más segélyezések csupán ragtapaszként hatnak a hatalmas nyílt sebre. Az időnként előirányzott gazdasági segélycsomagok pedig

éppen arra elegendőek, hogy a helyi korrupt politikusok zsebét megtömjék,

akik időlegesen gáttat szabnak az elvándorlásnak.

Idén tavasszal derült ki, hogy belga cégek fegyverhez is felhasználható vegyi anyagokat adtak el Szíriának, a belga fegyverek Afrikában is rendszeresen vevőre találnak. A franciák Egyiptomnak adtak el fegyvereket, Belgiumhoz hasonlóan Franciaország is hagyományosan megtalálja a módját annak, hogy egykori gyarmatain keresztül Afrika más részein is üzletet kössön.

Ezekről az üzletekről az illető országok kormányai is tudnak. naivitás azt feltételezni, hogy egy nyugati ország titkosszolgálatának tudta nélkül futnak az ilyen bizniszek. A fegyvereladásban nagy pénz van, így egy picit mindenki behunyva tartja a szemét, a járulékos károkat pedig Európában kell később helyrehozni a menekülők befogadásával.

Egyszerre konzerválják a szegénységet, okoznak kibírhatatlan szenvedést és nyugtatják meg saját lelkiismeretüket keveset érő segélyekkel.

Franciaország kitűnő példája annak, hogy miként viszonyulnak az egykori gyarmattartók az elhagyott területeikhez. Sayfo Omar majd egy éve írott cikkében, részletesen bemutatta, hogy Franciaország a mai napig 14, a migráció szempontjából fontos afrikai országot tart kvázi gyarmati sorban. A tizennégy ország által használt valutának a kibocsátását máig a francia nemzetgyűlés és a szenátus felügyeli. A gazdasági függés és az a tény, hogy a tizennégy ország hadseregét Franciaország látja el fegyverekkel, a tiszteket pedig szintén Franciaországban képzik ki, garantálja, hogy mindig alávessék magukat Franciaország érdekeinek. Akik eddig lazítani akartak a francia függésen, azokat jellemzően rejtélyes módon elsodorta egy-egy kormánypuccs.

A 14 afrikai ország valutatartalékának 65 százalékát minden évben a francia kincstár felügyelete alá kell helyezniük, kamatmentesen. A franciaországi bankokban levő vagy a nemzetközi tőzsdéken mozgó pénzükre nincs rálátásuk. A keletkező haszonból pedig egy fillért sem látnak.

A derék franciák ezzel

lehetetlen helyzetet konzerválnak Afrika egy jelentős részén,

majd a kontinensünk kapuit kívánják kitárni, hogy itt vigasztalódjanak azok, akiknek a nyomorúságáért éppen ők felelősek. Macron elnöknek és elődeinek pedig oroszlánrésze van abban, hogy afrikai országok sora képtelen a saját lábára állni.

A több évtizede eszkalálódó társadalmi, gazdasági válságokra jött nehezékként a klímaváltozás. Ott, ahol ciszternás kocsikból osztják a vizet a lakosságnak, joggal kívánják meg élőhelyül azt a területet, ahol a szökőkútból is iható víz csordogál.

A nyomás az elkövetkező években csak fokozódni fog: semmi okunk arra, hogy azt képzeljük, biztonságban vagyunk. Egy idő után a kerítés is kevésnek fog bizonyulni, sokkal erősebb védelemre szorul majd Európa.

Önmaga védelmében Európának készen kell állnia arra, hogy segítsen a legnagyobb migránskibocsátó országok problémáin. A költségek nagyobb részét vállalhatnák azok az országok, amelyek a leginkább felelősek a válság kialakulásáért.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apamaci
2018. szeptember 05. 07:22
Már megint ez a liberális hülyeség a "migrációt kiváltó okokról"! Egyetlen ok miatt jönn a felesleges szaporulat. Ez pedig, hogy a nyugati nagyon hülye vezetők tárt karokkal várják őket!! Nyomorban élő, éhező, fázó és szomjazó tömegeknek nincs fejenkét 8-10 ezer dollárja az embercsempészekre!! Az odavitt segélyek, fejlesztési pénzek, humanitárius segítség csak erősíti a migrációt!! Afrika gondja az, hogy az afrikai népesség ösztönlények módjára szaporodik, de a nyugati orvoslás nem engedi elhullani a felesleget!! A megoldás tehát az, hogy az osszes "jótékonysági" szervezetet ki kell onnan vonni!! Megszüntetni a segélyezést és mindenekelőtt hazahozni az orvosokat!!
annamanna
2018. szeptember 04. 22:21
Akkor abban kellene elsősorban segíteni ezeknek az afrikai országoknak, hogy lerázzák magukról a franciákat. És azt vajon hogy lehet? 1. segélyezni a franciákat, hogy ne Afrikán élősködjenek 2. háborút indítani Franciaország ellen 3. felfegyverezni az afrikai lakosságot, hogy robbantsanak ki polgárháborút és szakítsanak a franciákkal 4. segélyezni az afrikai országokat, hogy nekik is maradjon annyi a francia kizsákmányolás után, hogy ne akarjanak útnak indulni 5. fellázítani a Franciaországban élő arabokat és egyéb anarchistákat, hogy robbantsanak ki polgárháborút és gyöngítsék meg a francia államot 6. leszórni pár atombombát, és problem solved Ez persze mind keserűen cinikus "megoldási" javaslat, mert el sem tudom képzelni, mi lehet a valódi megoldás. Tragédia. Esetleg: 7. nagyon gyorsan ráállni az időjárás mesterséges manipulálására, mesterséges esőfelhők keringetésére, a földfelszín hűtésére, erdősítésre stb. De ez is majdnem olyan reménytelenül hangzik, mint a többi cinikus megoldási javaslat. 8. Még meg lehet próbálkozni az imával. Rosszabb már nem lesz tőle a helyzet.
választópolgár
2018. szeptember 04. 22:16
"Európának készen kell állnia arra, hogy segítsen a legnagyobb migránskibocsátó országok problémáin. " Hogy lehet segíteni azon hogy az afrikai meg a közel keleti piréz 5-10 gyereket gyárt ész nélkül, akik minden szinten lelakják az országukat, majd aztán ráuszítja európára a néptömegfelesleget? + ez még tudatos is a részükről. És én még mindig ott tartok hogy ki is a védendő kisebbség? A milliárdos számú afrikai meg arab, vagy az ezekhez képest parányi lélekszámú ~10 milliós magyarság?
gabor7th
2018. szeptember 04. 19:51
Ezeken a "kedves", "hálás" embereken akarunk segíteni...: https://www.youtube.com/watch?v=l7Mf88dnXd0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!