Megfelelő zsebek

2019. január 30. 17:20

Szép csendben mennek a megfelelő pénzek a megfelelő zsebekbe.

2019. január 30. 17:20
Markotay Csaba
Népszava

„Elsőre minden szépnek látszik. Alig három hete mondta a miniszterelnök, hogy az országban nem jelentős a korrupció, hiszen jól megy a gazdaság, a kettő meg kizárná egymást. Ráadásul – szintén tőle tudjuk – itt zéró tolerancia van. Azaz: nincs itt semmi látnivaló! Vagy ha mégis, az legfeljebb liberális ármány, hiszen még az ügyészség sem akad a lopások nyomára, pedig már nagyítóval vizsgálódik. Aki akarja, elhiszi, utánajárni úgysem tud. A korrupciós ügyek jellemzően bonyolultak, átláthatatlanok. Ezt játssza ki a hatalom cinikus magabiztossággal, miközben a korrupció nem a szabályok ellenében, hanem éppen általuk virul.

Szép csendben mennek a megfelelő pénzek a megfelelő zsebekbe. Osztogatják a sporttao-milliárdokat, amerre kell, zajlanak a túlárazott közbeszerzések, a letelepedési kötvényeken kétes hátterű cégek gyűjtik a zsíros összegeket. A sort folytathatnánk, a kételkedőket meg Orbán lehűtheti azzal, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel.

Ebbe az idillbe trollkodott bele most a Transparency International. A szervezet azt állítja, megmérték csaknem 180 országban a korrupció szintjét, és kiderült, hogy az EU-ban csak Görögország és Bulgária van mögöttünk. A módszer egyszerű: megkérdezték a gazdasági szereplőket. Ha valakik, akkor ők tisztán látják, hol és hogyan folynak el a közpénzek, milyen mutyik vannak, és hol torzítja a versenyt az összejátszás. Nemcsak közbeszerzéseken folyik szét a pénz, hanem az államosítás utáni visszaosztásokkal (trafikok, kaszinók, bankok), a külföldi tulajdonosok kiszorításával (kiskereskedelem, energiaszektor), a piac eltorzításával (média).”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. február 01. 04:21
"Szép csendben mennek a megfelelő pénzek a megfelelő zsebekbe" Hadházi 5 Ft-osai majd csilingelnek. mint a12-es villamosok a kanyarban.
Rasdi
2019. január 31. 17:59
Hülyeség lenne azt mondani, hogy nincs korrupció. Mert valóban van. Ahogy van, volt, van és lesz mindenkor és mindenhol. De nem fogadom el, hogy mérhető volna. Az, hogy "megkérdezik a gazdaság szereplőit", nagyon jól hangzik, de csak maszatolás. Maszatolás, mert ha haszonélvezőt kérdeznek, aszerint nincs korrupció, mert ő "méltán szerezte meg az adott megbízást", a pályázat nyertese meg természetesen panaszkodik a korrupcióra. Úgyhogy tetszetős, "tudományos" hablaty az ilyen "nemzetközi felmérés". Parasztvakításra meg cikkírásra, esetleges EP "vitanapra" alkalmas.
gacsat
2019. január 31. 17:25
És ezt a Transparencyt ki fizeti? Tudjuk.
kitiltott
2019. január 31. 16:42
Egy példa az MSZP SZDSZ pofatlan korrupcióról Mi ez az egész 4-es metrós OLAF-jelentés? Február elején jöttek ki először az uniós korrupciós vizsgálat, a 4-es metróról szóló OLAF-jelentés részletei. A jelentés 60 darab, összesen 167 milliárd forintnyi szerződéssel kapcsolatban tárt fel szabálytalanságokat, és ezek egy részénél korrupciót sejtett. Az Unió összesen 59 milliárd forint uniós támogatást kér vissza. Az okozott kár 96 százaléka öt szerződéshez kapcsolódik, ezeket ebben a cikkben részleteztük. Később a teljes jelentés elérhetővé vált, a jelentés fedőlapján érintett személyként a fővárosi önkormányzatot, az Alstomot és Medgyessy Pétert nevezik meg. De a jelentésben a Siemens-szerződés kapcsán szó van Puch Lászlóhoz köthető cégről, valamint akkori MÁV-vezetőknek, és egy műszaki  szakértőnek juttatott pénzekről.  Hogy is van ez ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!