Jegybank a nemzet szolgálatában

2019. február 26. 10:31

Mindenképpen érdemes a Matolcsy-időszak eddigi mérlegét megvonni.

2019. február 26. 10:31
Nánási Tamás
Magyar Nemzet

„Áll egy elefántcsonttorony Budapesten, a belváros közepén – ezzel a képpel jellemeztem 2011 karácsonya előtt a Magyar Nemzet hasábjain a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az ország viszonyát.

Akkor történt, hogy Simor András jegybankelnök javaslatára a monetáris tanács hét százalékra emelte az alapkamatot. Ehhez a hazai gazdaság bővülésére komoly veszélyt jelentő kamatszinthez még akkor is körömszakadtáig ragaszkodott az MNB akkori vezetése, amikor már a kormány által kibővített tanács 2012 nyarán – a jegybank vezetésével szemben állva – elindította az első kamatcsökkentési ciklust.

Ez a lazítás a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által fémjelzett, már formálódó növekedési fordulatnak is megfelelő hátszelet adott. Ma már olyan elemzők is kétségbe vonják a 2013 előtt regnáló jegybanki felső vezetés kitartó makacsságának értelmét, akik a »függetlenség« jeligével akkor még védték a második Orbán-kormánnyal is szemben álló, az MNB élén álló liberális közgazdászok lépéseit. Makacsságukban az is szerepet játszott, hogy a jegybank a pénzügyi világválság betörése után időről időre elveszítette a magyar valósággal a kapcsolatot. S ilyenkor csakugyan úgy működött, mint egy elefántcsonttorony.

A Magyar Nemzeti Bankot a 2013. március 4-én hivatalba lépő új elnök, Matolcsy György állította újra a nemzet szolgálatába. Napokon belül lejár a hat esztendőre szóló megbízatása, és annak ellenére, hogy ő a jelölt a folytatásra – ma hallgatja meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága –, mindenképpen érdemes az általa fémjelzett időszak eddigi mérlegét felállítani. Ami elsődlegesen kijelenthető, hogy a Magyar Nemzeti Bank helyzete az elmúlt hat év során alapvetően megváltozott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2019. február 26. 16:43
Előbb a család, aztán a család, majd a nagycsalád, aztán viktor és csókosai 3x, majd a maradék NER, a többi nem is számít, így is jó lesz az átlag!
fogas paduc
2019. február 26. 12:46
Lehetne az országot jobban kormányozni? - könnyen elképzelhető. De az én időmben ( 55 éves vagyok), még ilyen jól nem ment az országnak, mint mostanság! Gratula! Magyarország törtélemnének arany oldalaira fog ez az időszak kerülni - az már biztos!
Mich
2019. február 26. 11:54
Végre magyar, nemzeti és bank.
tango47
2019. február 26. 11:44
Matolcsy megválasztásáig az állam finanszírozta a MNB nem kis veszteségeit. Azóta az a baja vele a ballibsiknek, hogy a nyereséget nem arra költi, amire ők szeretnék. Nagy különbség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!