A független-objektív újságírás rövid története

2019. december 06. 13:04

A narratívaépítés stratégiája ugyanúgy zajlik: „spekulációról” számolnak be egy nemzetközi lapban, majd Magyarországra érkeztetve nemzetközi hírré kovácsolják.

2019. december 06. 13:04
Flick László
Nézőpontok blog

„2. rész: Narratívaexport és hírkovácsolás

A független-objektív mítosz lehetővé teszi a kormánykritikus média számára, hogy politikai támadásokat indítson, viszont bármely védekező ellenintézkedést a sajtószabadság megsértéseként értékeljen. Ebben rejlik az a visszaélés a sajtó szabadságával, ami az objektív és független jelző kiüresedéséhez vezetett. A következő részek ezekről szólnak.

Bevett stratégia, hogy a kormánykritikus híradásokban olyan nemzetközi szervezet vagy külföldi sajtó véleményére hivatkoznak, amelyek valójában az itthonról szolgáltatott balliberális narratívát mondják vissza. Tulajdonképpen a saját véleményüket promotáló kritikus lapok nemzetközi hírkovácsolásáról van szó. Külföldről visszahallott saját véleményükről a nemzetközi sajtóvisszhangtól felnagyítva számolnak be. Természetesen a politikai narratívaépítésnek/véleménynyilvánításnak önmagában még nem is lenne hírértéke.

Ez azonban nemcsak véleményközlés, hanem saját narratívájuk hírré kovácsolása. Nem új keletű hagyomány ez. Már a rendszerváltás egyik fontos eseménye, az 1987-es lakiteleki találkozó kapcsán is félreérthető közlés született a New York Times-ban (NYT). Az amerikai újság beszámolóját az akkor Amerikában tartózkodó Csoóri Sándor kérte számon megrémülve az itthoniakon, majd az is kiderült, hogy az amerikai cikk szerzője valójában egy magyarországi véleményt közölt.

Ahogy 1991-ben írta: »Nincs mit szépítenem a dolgon: ezzel a tudósítással kezdődött el igazán Magyarország legújabb, külföld előtti lejáratása, árnyalatlan nacionalizmusunkkal és zsidóellenességünkkel.« A magyar segítséggel elkészült, lejárató NYT-cikkek hagyománya folytatódni látszik, a lap rendszeresen közli a 444.hu munkatársa által megírt narratívákat. Itthonról rendszeresen tesznek erőfeszítést, hogy a külföldi sajtó megénekelje, amit a narratívaexportőr 444.hu szeretne, majd külföldről hírként közölik újra idehaza.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2019. december 06. 20:06
Propaganda... Jó lett volna ha ez már a 90-es évek elején tisztázódik...
tango47
2019. december 06. 17:49
Ez a szervezettség, ami irigylendő náluk. A hír-exportja, majd eredetiként importja régi trükk. Ugyanígy folyik egy másik eredményes manipulációjuk, amikor egymást méltatják (vakarják egymás hátát), amíg a mi oldalunkon ehelyett inkább egymást is fúrjuk.
istvanpeter
2019. december 06. 15:04
Szóval, a sajtó, vagy média eredeti funkciója és feladata az lett volna, hogy valós információkat közvetítsen a társadalom számára a különböző tényekről, struktúrákról, tevékenységekről, eseményekről, jelenségekről, stb.-ről. A médiának a függetlenségre éppen azért van szüksége, hogy képes legyen megőrizni az információk épségét és egységét, vagy is, az információkban a tényleges valóság csorbítatlan megjelenését és visszatükröződését. Az információforgalmazás szűziessége azonban nem sokáig maradt meg, mert az információk óriási szerepe és jelentősége hamar odavonzotta a haszonlesőket, a politikai kalandorokat és a tehetségtelen firkászokat és ettől kezdve a különböző érdekeknek megfelelően, az információkat durván eltorzították, meghamisították és a hozzáférést tekintve is manipulálták. Napjainkban a média már odáig is elment, hogy kinevezte magát hatalmi ágnak és olyan társadalmi ellenőrző szervezetnek, amely a nép által választott demokratikus intézmények és a népakarat felett áll. Végül is teljesen egyértelmű, hogy a nagy "mértékadó" független médiaágazatok, a sajtószabadságot a hamisítás és a cenzúrázás korlátlan jogaként értelmezik. Az előbbiek értelmében, napjainkban már csak az a kérdés, hogy milyen érdekek miatt torzítják és hamisítják az információkat, vagy egyáltalán milyen kurzus uralkodik a rendszerben.
Szabó A. Imre
2019. december 06. 14:45
helyesen: az is szerepelne
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!