Ijesztő Európa Brexit utáni jövője

2020. február 07. 18:40

Az alapprobléma az, hogy Európa azt gondolta, felülemelkedhet a hatalompolitikán.

2020. február 07. 18:40
Stephen M. Walt
Foreign Policy

„Európa problémái nagyobbak, mint ezek az érdekkonfliktusok. Európa egy hosszútávú demográfiai krízissel néz farkasszemet, aminek a teljes hatását még nem is érzékeljük. Ma Európa a világ legöregebb kontinense, az életkormeridián 45-höz közelít, a munkaképes korú népesség pedig körülbelül ötvenmillióval csökken majd 2035-ig. Keleten tovább súlyosbítja ezt a problémát az emigráció, ahogy a fiatalok máshová mennek gazdasági lehetőségek után kutatva. Horvátország elveszítette lakossága 5%-át 2013 óta, Bulgária jelenlegi lakossága 23%-kal is csökkenhet 2050-ig. A kevesebb fiatal ember lassabb gazdasági növekedést jelent, ami kevesebb gazdasági lehetőséghez vezet, ami tovább népszerűsíti az elvándorlást, miközben az egyre öregedő társadalom nagyobb egészségügyi terheket ró a társadalmakra, amik egyre kevésbé produktív gazdaságok talapzatán állnak. Az idősödő népcsoportok jellemzően vallásosabbak, nyitottabbak a nacionalista hangokra, és kevésbé elkötelezettek az EU liberális ideáljai iránt, ami újabb problémákat jelent az EU-vízió számára. 

Elméletileg a külső migráció bátorítása megoldást jelenthetne Európa demográfiai válságára. De ahogy a 2015-ös menekültválság mutatja, még bevándorlók kisebb csoportjainak behozatala is beláthatatlan politikai következményekhez vezethet. Tekintve az európai nemzetek múltbeli nehézségeit a bevándorlók asszimilációja terén, és a xenofób nacionalisták nyilvánvaló ellenérdekeltségét, ez a lehetőség nem igazán jelenthet könnyű megoldást. Zárójel: noha Európa jómódú kontinens marad a maga hatalmas, többségében integrált piacával, a hatalma sorsszerűen tovább csökken majd a következő években. 

Az alapprobléma az, hogy Európa azt gondolta, felülemelkedhet a hatalompolitikán, képes lehet egy liberális társadalom felépítésére, és megúszhatja a világpolitikai kérdések iránti önálló európai vízió nélkül. A hideghábrú során e megközelítés korlátait elmaszkírozta az Egyesült Államok túláradó szerepe: az EU-nak nem volt szüksége komprehenzív vagy koherens külpolitikára, mert a biztonsági kérdéseket a NATO kezelte, az USA pedig vitte a showt. Mégis, a legnagyobb európai hatalmaknak még mindig volt kompetens és alkalmas haderejük a NATO szovjet agresszió elleni erőfeszítéseinek keretében. 

De amikor a hidegháború véget ért, az európaiak gyorsan eldöntötték, hogy a polgári hatalom megfelelőbb (és talán felsőbbrendű is), mint a hard power, amit az amerikaiak favorizáltak. Németországnak több mint 500 000 jól felszerelt katonája volt 1985-ben, ma 180 000 többé-kevésbé felszerelt katonája van. Ha az amerikaiak tévedtek, amikor azt gondolták, hogy dolgok felrobbantásával vagy diktátorok elűzésével (vagy mindkettővel) megoldhatók a világ komplex problémái, az európaiak hibásán ítélték meg úgy, hogy a diplomácia és a jog elegendő, a hard power pedig szükségtelen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2020. február 09. 12:42
Az alapprobléma megértésével van gond. A fiatalok elvándorlása, és meg sem születése nem istencsapás, hanem a legfelső vagyoni 1% semmiben sem korlátozott kapzsisága. Egyszerűen nem adnak rendes fizetést, pedig adhatnának. (ld. a ceyloni pékek esete)
kohazi
2020. február 08. 17:40
Ezen az oldalon is mindenki okos de vannak előre nem látható problémák,amiből véres háborúk lehetnek, az alapvető a nemi vágy,ezek az emberek primitívek nem beszélik a nyelvet,hogy fog ez a egyszerű kis gond megoldódni.Erőszak? A német emberek megfogják unni hogy asszonyaik, lányaik nincsenek biztonságban,s ha olyan szintre lép a probléma, jön az önbíráskodás, s az állam részéről, biztos náci az elkövető.
luisbathhelena
2020. február 08. 13:33
1. az EU urai incl. Soros ezt a demográfiai problémát éppen megoldják. Tipikus mennyiségi szemlélet csakhogy nem csap át minőségbe... 2." Horvátország elveszítette lakossága 5%-át"-maguk a horvátok is min 10%-ról tudnak , de inkább közelebb van a 15%.... kb 500-750 ezer ember lépett le az 5 millióból. Ne lehet mindenki úszómester meg büfés.
tölgy
2020. február 08. 09:48
A felvetett problémák valósak, a megoldással azonban adós maradsz. Igaz, azt sugallod, hogy ejrópának liberálbolsevik birodalommá kell szerveződnie, hogy a nehézségeken túlléphessen. Az azonban fel sem merült, hogy Európa problémáinak fő forrása a bolsi ideológia és hatalomgyakorlás eszközeinek általánossá válása, így a jurópai "elit" a megoldást tévúton keresi. A xenofób nacionalista kitételed undormány liberálbolsi szófordulat, mely a liberálbolsi kommunikációtok fő eszköztárába tartozik, hazug, aljas, rágalmazó és demagóg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!