Legendák helyett inkább kérdések

2020. március 16. 10:37

Gellért Ádám február 16-án írott cikkében újszerűként beharangozott felfedezésről számolt be.

2020. március 16. 10:37
Máthé Áron
Máthé Áron
Vasarnap.hu

„Gellért Ádám, a Clio Intézet társelnöke február 16-án írott cikkében újszerűként beharangozott felfedezésről számolt be. A bevezető így szól: »Száz éve lappangó bizonyítékok: eddig ismeretlen korabeli iratok alapján egyre biztosabbra vehető, hogy a Nemzeti Hadsereg tiszti különítményei 1919 augusztusában a szegedi hadügyminisztériumtól kaptak szóbeli felhatalmazást gyilkosságok elkövetésére«. Az írásban szó esik egy Szekszárdon, 1919. augusztus 10-én felvett jegyzőkönyvről, amelyben a fehér különítményes tisztek – többek között Gömbös János főhadnagy – a Szegedről kiinduló »ellenforradalmi haderő« (később Nemzeti Hadsereg) Fővezérségének szóbeli parancsára hivatkozik: »A magy. Hüm. VI. oszt. főnökének parancsa alapján a mai napon a következő egyéneket a nép egyhangú vádja és ítélete alapján, mint helybeli kommunista vezéreket kivégeztük (kötél általi halál)«. A cikkben röviden szembesítik az esetet Horthy visszaemlékezéseivel, amelyben azt állítja, hogy a Fővezérség nem adott utasítást törvénytelenségek elkövetésére. A cikk ezzel a mondattal zárul: »Száz évvel az események után itt az ideje, hogy leszámoljunk a legendákkal, és a maguk valójában nézzünk szembe a korabeli eseményekkel.«

A magam részéről messzemenőkig egyetértek ezzel a kijelentéssel, ezért néhány megjegyzést szeretnék fűzni a leírtakhoz.

Azt, hogy a Fővezérség ilyesmire adott utasítást (vagy legalábbis képviselői utaltak arra, hogy ilyeneket nem baj, ha elkövetnek a fehér különítményesek), nem újdonság, gyakorlatilag a fehérterror időszaka óta köztudomású volt. De nemcsak a korszakban volt ez nyílt titok. 1945 után a népbírósági perekben is foglalkoztak ezzel. Ráadásul miután Prónay Pál szerkesztett naplója (»A határban a halál kaszál«) bő fél évszázaddal ezelőtt megjelent, mindez újra témává válva, széleskörűen ismert és elismert ténnyé vált. Gellért Ádám »újdonságra« való hivatkozása azért is meglepő, mivel a Prónay-naplóból azt a részletet, amely a Fővezérség szóbeli utasítására vonatkozik, egy évvel korábbi cikkében önmaga is említi. Mindez az elmúlt években más forrásokból is előkerült. 2015-ben például Kolontári Attila, a Kaposvári Egyetem professzora a MOSZT-füzetekben az orosz nemzeti (ellenforradalmár, »fehérgárdista«) Gyenyikin-féle kormány magyarországi megbízottjának naplóját feldolgozva adta közre. Ebben szerepelnek a megbízott Von Lampe (balti német származású, régi cári tiszt) Horthyval folytatott beszélgetéseiből egyes részletek. Horthy többek között ezt mondta neki: »Csak keveseket végeztettem ki […] De a gazemberek elpusztításától nem rettentem vissza. […] Pogromokat nem engedélyeztem.«. Von Lampe feljegyezte Prónayról, hogy »Tőle mindenki fél, ő „a fehérterror atyja”«.

A fenti kijelentésekben benne van a fehérterror egész története, credója és önmagáról épített imázsa is. De felsejlik benne a fehérterrort is magában foglaló, majd magából kilökő rendteremtés, a konszolidáció is. Az a konszolidáció, amiről a vitatott írásban nem esett szó. Pedig a Fővezérség és a fehérkülönítményes tisztek egymástól való elszakadását éppen a Gellért által a tavalyi cikkében idézett Tószeghy-Freund Albert esete is mutatja. Az ügyben minden ok nélkül, visszataszító módon végeztek ki egy tehetős, zsidó származású polgárt, pedig Horthy kétszer is kifejezetten megtiltotta azt. A tiltás ellenére a helyszínen intézkedő vezető fehérkülönítményes tiszt azonban végrehajtatta a kivégzést. Ez a nem is apró különbség kimaradt Gellért tavalyi írásából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. március 16. 11:25
Aztán van a standing order: Extermination of the Christians is a necessary sacrifice. Zohar, Shemoth Tob shebbe goyim harog - Even the best of the Goyim (Gentiles) should be killed. Soferim 15, Rule 10
Box Hill
2020. március 16. 11:20
Részlet Szamuely Tibor beszédéből Győrött, 1919. április 20-án, Húsvét vasárnap: A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába. A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különös áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér omoljon. A vértől nem kell félni. A vér - acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, amely az igazi kommunvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell, az egész burzsoáziát.
olajfa1
2020. március 16. 11:03
Így is túl sok gyilkos Lenin fiú maradt! Sajnos a "fehér terror" kisded zsúr volt a vérvörös komcsi terrorhoz képest!
OrangeOrder
2020. március 16. 10:51
Erőlködnek nagyon, de a Lenin-fiúkon nem tudott a jobboldalon senki túltenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!