Itt vannak az oktatási részletszabályok

2020. április 14. 15:28

Jelentős könnyítések a tanév sikeres levezényléséhez.

2020. április 14. 15:28
Szentkirályi Alexandra
Facebook

„Megjelentek a Magyar Közlönyben azok a részletszabályozások, amelyek jelentősen megkönnyítik, hogy az egyetemek és főiskolák a rendkívüli járványhelyzetben is sikeresen levezényeljék a tanévet, valamint a diákok számára is kedvezményeket biztosít.

Május 1-től december 31-ig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. Ez a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg a meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1.200.000 forintos összegben lesz elérhető.

  • A nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól azok a végzős hallgatók mentesülnek, akik már letették, vagy augusztus 31-ig teszik le a záróvizsgájukat. További könnyítés, hogy aki a nyelvvizsga egyik felét már letette, de a járvány miatt nem tudta a vizsga mindkét elemét teljesíteni, annak a meglévő részről kiállítanak egy rész-bizonyítványt, aki pedig már befizette a vizsgadíjat, de mégsem tudta letenni a vizsgát, annak visszautalják a pénzét.
  • A mostani szemeszter nem számít bele a hallgatói jogviszony egybefüggő szüneteltetéséről (halasztás) szóló rendelkezésekbe, és most kivételesen nem érvényes az átsorolási szabály sem, vagyis nem kerülnek át önköltséges finanszírozásra a rossz tanulók.
  • Végzett ösztöndíjas hallgatók esetén a támogatásért cserébe vállalt munkaviszony-kötelezettség teljesítésére szabott határidő ugyancsak meghosszabbodik egy évvel azoknak, akiknek idén járna le. Azok pedig, akik nem teljesítették a hazai munkavállalást, és ezért az ösztöndíj visszafizetésére lettek kötelezve, hat hónapos halasztást kapnak a részletfizetés megkezdésére.

A felvételihez kapcsolódó gyakorlati, alkalmassági vizsgát, valamint a záróvizsgákat meg kell szervezni, ezek idejére a diákok beléphetnek az egyetemek területére, de a személyes érintkezést kerülni kell, egymástól legalább másfél méteres távolságot kell tartani.

Hasonló szigorításokkal a diplomák átvétele céljából is be szabad menni az egyetemekre. A záróvizsgát ezúttal kevesebb tanár előtt kell letenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. április 14. 22:43
Kinek a farkát tisztelhetjük benne?
Secnir
2020. április 14. 17:52
"amelyek jelentősen megkönnyítik, hogy az egyetemek és főiskolák a rendkívüli járványhelyzetben is sikeresen levezényeljék a tanévet," átolvastam a magyar közlönyt, de a tanév levezényléséről speciel egy árva szó sincs. a maiban a különadókról van szó. a péntekiben annyi van, hogy egy hallgató tanulmányi hónaponként 1.5m forintot vehet fel(?), egy másik péntekiben van kicsit kuszán a második-harmadik pont, de az, hogy az egyetemek, főiskolák hogyan fejezzék be, milyen vizsgákat és így tovább, arról semmi. tehát alexandra bejelentett. köszönjük, emese.
balbako_
2020. április 14. 17:48
Az ellenzék által sokat szidott oktatásegészségügyről kiderült, hogy Európa élvonalában szuperál.
zeal
2020. április 14. 16:55
Hú, mennyi troll van mindig a Szentkirályi cikkeknél. Ez nem véletlen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!