Két tűz között, félúton

2020. május 13. 08:54

A német alkotmánybíróság a demokráciára hivatkozva megy szembe az EU-val.

2020. május 13. 08:54
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Magyar Nemzet

„Mi áll e parttalannak és túljogászkodottnak tűnő vita hátterében? A sokszor utópisztikusnak tűnő és nemzetköziséget igénylő »békecélok«, valamint a gyakorlati, a »helyhez kötöttség« (állami szuverenitás) adottságából kiinduló politikai döntéshozatal összeegyeztethetősége (pontosabban összeegyeztethetetlensége). Egyszerűbben szólva: egy legitimációs probléma.

Az unió ugyanis nem rendelkezik önálló szuverenitással, ahogy nincs egységes európai démosz sem. Az unió a tagállamok jóvoltából, azok akaratából létezik egyáltalán – ezért ők a »szerződések urai« („Herren der Verträge”). A tagállamok pusztán a szuverenitásukból fakadó egyes hatásköröket gyakorolják közösen, az unió intézményei útján. Ennélfogva bár az egyik alapító atya után Monnet-elvnek nevezett gondolat mentén »tervezték meg« a közösséget – azaz, mint egy biciklit, az unió integrációs pedálját folyamatosan tekerni kell, különben eldől –, az adott praktikus szituációkban, legfőképpen a szerződésmódosítások során a tagállami döntéshozók (»a szerződő felek«) ennek konkrét rögzítésétől tartózkodtak.

Nyilvánvalóan azért, mert ezzel egyszer és mindenkorra megszüntették volna saját államuk szerződések felett gyakorolt hatalmát is. Így tehát adott egy fennkölt elvek, uniós értékek és európai standardok mentén működő EU, amelynek alapító dokumentumaiban sem az uniós jog elsődlegessége, sem az EUB arra vonatkozó »végérvényes« értelmezési kompetenciája nem szerepel.

A legdurvább kitétel azonban a döntés rendelkező részének végén található, mely kimondja, hogy »német alkotmányos szervek, közigazgatási egységek vagy bíróságok nem vehetnek részt [uniós szervek] hatáskörtúllépő aktusainak megalkotásában, átültetésében vagy végrehajtásában«. Ráadásul az alkotmánybírósági eljárás logikájából fakadóan a testület a német kormányra és törvényhozásra ró kötelezettséget, hogy »aktívan lépjen fel a kötvényvásárlási program jelenlegi formájával szemben«. Mindez magyarra lefordítva annyit tesz, hogy a tagállamok alkotmányos kötelezettsége (!), hogy figyelmen kívül hagyják a szuverenitást sértő uniós döntéseket, sőt a szuverén hatalom letéteményesei fel is kell lépjenek azokkal szemben.

Az uniós bíróság a reakciójában persze kizárta, hogy ilyesmiket egy tagállami alkotmánybíróság megállapíthatna, pedig józan ésszel érthető, hogy ha egyszer azt mondjuk, hogy továbbra is a tagállamoké a legfőbb hatalom, akkor joguk is van ellenőrizni az uniós szerveket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2020. május 13. 11:48
a multi seggnyalo neolibsi politukosok siman leszarjak a nemet birocskakat
péterx
2020. május 13. 10:51
Magyarul: nem Európai Egyesült Államok kell, hanem a meglevő nemzetek Európája.
Emmanuel Goldstein
2020. május 13. 10:06
Hiába álmodozik Szánthó elvtárs. A német AB döntése nem fog jogalapot adni a magyar kormány autokratikus ámokfutásához.
Drágha Márió
2020. május 13. 09:44
1. Az EU megérett a pusztulásra. 2. Nyugaton a politikában, a médiában és a gazdaságban a '68-as újbaloldali tökfejek vannak pozícióban. 3. Hálás vagyok a sorsnak, hogy fiatalon megérhettem a Szovjetunió széthullását, a Negyedik Birodalom vezette EU is a történelem szemétdombjára való képződmény...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!