Nemzeti tőke

2020. május 04. 07:46

Van némi disszonancia az ideák, illetve a legnemzetibb-legtőkésebb Mészáros Lőrinc pillanatnyi viselkedése között.

2020. május 04. 07:46
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Hogy az önkényes alapon kiválasztott, kizárólag a lojalitás, illetve a miniszterelnöknek tett szolgálatok és a rokoni kapcsolatok alapján fölemelt NER-hűbéresek előzmény és teljesítmény nélküli gazdagodása arcpirító, azzal természetesen a jobboldali választó, a fideszes pártelit és Orbán Viktor kormányfő is tisztában van. De eddig legalább volt hozzá mitológia: ha sántított is, de a legelvakultabb híveknek, illetve kocsmai beszélgetésekhez (a második-harmadik kör után) azért megfelelt. Valahogy úgy hangzott, hogy a nemzeti tőkés osztály kialakítása a nemzetépítés szerves része, a nemzeti tőkés pedig annyival jobb minden másfajta tőkésnél, hogy nemzeti, tehát magyar, azaz magyar melóst foglalkoztat, és a definícióból következően magyar érdeket szolgál.

Hogy miért csak a miniszterelnök szomszédai, sportbarátai és az Orbán-család üzletfelei lehettek nemzeti tőkések, azt persze a fenti meghatározás ugyanúgy nem magyarázza meg, mint ahogyan azt sem, hogy mitől vált nemzetietlenné Simicska Lajos éppen azon a napon, amikor összeveszett a kollégiumi szobatársából mentoráltjává/mentorává vált Orbánnal. De tudjuk: ezek a marketing-mítingeken kifundált világmegfejtések nem a legösszetettebben gondolkodó honfitársainkra céloznak.

Az viszont talán nekik is feltűnik, hogy van némi disszonancia az idézett ideák, illetve a legnemzetibb-legtőkésebb Mészáros Lőrinc pillanatnyi viselkedése között. Mészáros úr ugyanis (aki a szemünk előtt vált a kisvállalkozói lét határán billegő kétkezi iparosból dollármilliárdossá; és akinek a vagyonát mi adtuk össze a saját kezünkkel) a válság első pillanataiban – miután belemarkolt a szintén közpénzből gründolt turizmusmentő csomag 600 milliárdjába, amelyből amúgy nem az idegenforgalmi szektor állás nélkül maradt zongoracipelőit menti a kormány, hanem azokat a hoteltulajdonosokat, akik előzőleg a pénzünkből hoteltulajdonossá válhattak –, az alkalmazottainak több mint a felét elbocsátja, mondván, pillanatnyilag nincs rájuk szükség. Talán fölösleges tudatosítani, hogy ilyen arányú leépítést az ezerszer elátkozott multinacionális nagytőke sem hajtott végre Magyarországon (pedig nekik a dollár-szimbólum volt a jelük az oviban, és mint a minap magától az Orbán-kormány fejétől hallhattuk, még a kamatot is szeretik).”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2020. május 04. 20:36
Van abban valami disszonancia abban, hogy magyar állampolgár (is?) vagy.
Krupp Skya
2020. május 04. 14:42
Zsidó újságira az akinek Gyurcsány vagyona nem fáj.
Mich
2020. május 04. 13:38
Ez a diplomás (?) kommunista azon hörög, hogy, hogyan lehet az, hogy egy vendégek nélkül maradt szálloda az alkalmazottainak felét elbocsátja (tehát a másik felét megtartja...), mindezt persze azért, mert a tulajdonos neki (majdnem faji alapon...) nem tetszik...! Ilyenek a kommunista prolikat hergelő propagandisták..
nyugalom
2020. május 04. 13:08
Miert nem foglalkozik ez a kupac simon milliardjaval, meg a tobbi libsikomcsi milliardossal? Ja 20 db maszk, 80 leselejtezett part laptop! Leegett, elveszett, szamlak! A libsik hogy adakoznak, milyen szolidarisak? Meszarisek adomanyairol, ha kerhetnenk! Aljas ez a hordalek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!